Friday, 29 July 2011

Hergebruik 'n ou voëlhokkie


Die ou voëlhokkie wat nou al halfpad geroes is in die garage, kan mooi opgekikker word met ‘n staalborsel en nuwe spuitverf.  Sit waspapier of ‘n gekleurde skryfpapier onder in die hokkie met kerse daarop (die papier vergemaklik die kerswas se skoonmaak later).  Pragtig en stylvol vir ‘n buite onthaal.

Idees vir ou leë glasbotteltjies


Moenie glas potjies weggooi nie.  Kyk net hoe oulik is ‘n ou konfyt potjie ingespan by ‘n partytjie.  (Kyk ook vorige idees gegee op die onderwerp.)  Hoor by jou kerk/skool of hul nie dalk die potjies kan gebruik vir die volgende basaar nie.  Hulle is gewoonlik baie bly, want hul gebruik dit vir inmaak of om lekkergoed in te sit vir die kindertafel.
Self kan jy dit ook gebruik vir geskenkies vir kinders.  Maak dit vol van marshmallow lekkers of dalk so drie of vier lae van verskillende soorte lekkergoed.  Sit dan ‘n groot helderkleurige strik daarom en verbly ‘n kinderhartjie oor kerstyd (binne jou familie of dalk in ‘n kinderhuis).  ‘n Oupa en ouma in ‘n ouetehuis sal ook baie bly wees oor ‘n botteltjie met sagte eetgoed vir ‘n verjaarsdag, kersfees of sommer net as ‘n ekstra bederfie.

SPYSKAART EN RESEPTE WEEK 12

SPYSKAART WEEK 12
MAANDAG                Sampioen-en-rys-koek
DINSDAG                  Sticky varkribbetjie
WOENSDAG             Curried Eggs
DONDERDAG            Oosterse beesvleisslaai
VRYDAG                   Viskoekies

MAANDAG - Sampioen-en-rys-koek
12 porsies

bietjie olie
1 ui, gekap
2,5 ml (½ t) droë gemengde kruie
2,5 ml (½ t) vars gekapte knoffel
250 g (1 pakkie) sampioene, in skyfies gesny
375 ml (1½ k) arboriorys
500 ml (2 k) hoenderaftreksel
250 ml (1 k) baba-ertjies
6 songedroogde tamaties, gekap
60 ml (4 e) fyn parmesaan
sout en peper na smaak
4 eiers
45 ml (3 e) melk
1 hand vol roketblare

Stel oond op 180 °C.

Verhit olie en soteer ui, kruie en knoffel tot sag. Voeg sampioene by en soteer nog bietjie.

Voeg rys en hoenderaftreksel by. Laat prut vir 20 min. oor lae hitte.

Verwyder van hitte en roer ertjies, tamaties en kaas by en geur met sout en peper.

Voer ronde koekpan met 20 cm-deursnee met bakpapier. Spuit met kossproei. Skep rysmengsel daarin en maak gelyk bo-op.

Klits eiers en melk en gooi bo-oor rysmengsel.

Plaas in oondpan en bak vir 45 min. of tot gestol in middel.

Laat ongeveer 15 min. in koekpan afkoel en keer versigtig uit.

Sit louwarm in skywe saam met roketblare voor.




DINSDAG - Sticky varkribbetjie
 (4 porsies)

8 varkribbetjies (sowat 1 kg)
100 ml tamatiesous
100 ml blatjang
50 ml sojasous
150 ml Worcestersous
2 knoffelhuisies, fyngekap

Verhit jou oond tot 220 °C. Plaas ’n groot stuk tinfoelie op jou bakplaat. (Dit sal keer dat die sous aan die bakplaat vasbrand.) Meng die tamatiesous, blatjang, sojasous, Worcestersous en knoffel goed saam. Gooi die sous oor die ribbetjies en maak seker hulle is lekker bedek met die sous. Plaas die ribbetjies op die bakplaat en hou die res van die sous om so nou en dan oor die ribbetjies te smeer. Rooster vir 10 minute aan elke kant - smeer af en toe met die sous. Jy kan die ribbetjies teen die einde vir ’n paar minute onder die rooster-element sit as jy hulle brosser wil hê. Sit voor saam met broodrolletjies en slaai.


WOENSDAG - Curried Eggs

8 Eggs Hardboiled And Peeled

Sauce
1 Large Onion, Chopped
25ml Sunflower Oil
2 Tomatoes, Peeled And Chopped
1 Packet Royco Chilli Beef & Green Pepper Soup
400ml Water
10ml Chutney

1. Fry Onion In Heated Oil Until Softened.
2. Add Tomatoes And Fry For 1 Minute.
3. Add Soup Powder Mixed With 400ml Water And 10ml Chutney.  Stir Till Thickened, Then Simmer For 5 Minutes.  Season To Taste.
4. Pour Soup Mixture Over Peeled Eggs And Serve.


DONDERDAG - Oosterse beesvleisslaai
Genoeg vir: 4

500g bolendeskyf (‘porterhouse steak')
120ml sojasous
1 knoffelhuisie, fyngedruk
20ml suurlemoen- of lemmetjiesap
1-3 klein rooi rissies,
in dun skyfies gesny
5ml bruinsuiker
Slaaibestanddele

Pak die steaks in 'n groot bak en gooi 100ml van die sojasous bo-oor. Laat dit eenkant staan.

Maak die slaaisous deur die res van die sojasous met al die ander bestanddele (behalwe dié vir die slaai) te meng. Roer dit goed deur.

Verhit 'n riffelpan tot baie warm. Haal die steaks uit die sous en sit dit op die pan vir ses tot agt minute - draai dit een keer om. Laat dit vir vyf minute staan voordat jy dit in skyfies sny. Rangskik die vleis saam met die slaaibestanddele en drup die slaaisous oor.


VRYDAG - VISKOEKIES

2 middelslag aartappels
2 middelslag uie
1 blikkie sardyne in tamatiesous
106 g gewone sardyne
2 eiers, geklits
125 ml koekmeelblom
10 ml bakpoeier
sout
rooipeper
kookolie vir vlakbraai

Skil die aartappels en uie en rasper hulle op die growwe kant van die rasper. Gooi die ergste sous van die sardyne af en druk die vis fyn. Voeg die eiers en gerasperde aartappel en uie by die vis en meng. Sif die koekmeelblom, bakpoeier, sout en rooi peper saam bo oor en meng goed. Skep dessertlepels van die mengsel in vlak, matig warm kookolie in ‘n braaipan en druk die hopies in ‘n netjiese fatsoen. Braai die koekies aan weerskante tot gaar. Plaas die gaar koekies op kombuispapies sodat alle oortollige olie afdrup.

Puff Pastry Bites





















Ingredients
1 roll puff pastry, thawed
1 punnet cocktail tomatoes, halved
2 wheels of feta
thyme
1 egg, beaten

1. Lay out the pastry on a flat surface. No need to roll out any more.

2.With a sharp knife, cut out rectangles - about 4x6cm

3.Place half a tomato(cut side down), a tiny block of feta and a sprig of thyme on top of the pastry. Repeat with all the other rectangles.

4.Brush the pastry with egg wash and bake for 10-15 minutes at 200 C.

5. Serve with little dollops of pesto and a few sprigs of fresh thyme

MARMITE / BOVRIL BALLETJIES



















1 koppie koekmeel
1 koppie gerasperde kaas
knippie sout
knippie rooipeper
Genoeg melk om 'n stywe deeg te maak

Verhit die oond tot 180 grade. Meng alles saam. Rol klein balletjies en plaas in gesmeerde oondpan. Bak vir 10 minute

Smelt 250 g botter en 3 eetlepels Marmite / Bovril saam.

Dip die balletjies daarin wanneer dit uit die oond uit kom.

Laat afkoel en bedien.

SPEKVLEISTERTJIES


















Vulsel:
250g spekvleis, gesnipper
125ml kaas, gerasper

Kors:
750ml Koekmeelblom
1ml Sout
1ml Rooipeper
250g Margarien
1 eier (geskei)
50ml Yswater
7ml Suurlemoensap
2ml Kremetart

Meng spekvleis en kaas.
Sif droë bestanddele saam.
Rasper margarine daarin en meng goed.
Klits eiergele, water, suurlemoensap en kremetart goed saam.
Maak aan tot deeg wat maklik uitrol.
Plaas vir 15min in koelkas.
Rol deeg dun uit, en druk sirkels uit.
Plaas bietjie spekvleismengsel op helfte van sirkels.
Smeer rande met eierwit.
Plaas sirkel bo-op elkeen en verseel rande.
Plaas op gesmeerde bakplaat, smeer met eierwit en bak in voorverhitte oond van 220°C vir 15min of tot ligbruin en gaar


Cream Custard

















3/4 cup granulated sugar
5 tablespoons flour
1/4 teaspoon salt
2 cups milk, scalding hot
2 eggs or 4 egg yolks, well beaten
1 teaspoon vanilla

1 Mix the sugar, flour and salt together in a double boiler and add the hot milk gradually, stirring constantly.
2 Cook until the mixture thickens.
3 Pour a small amount over the eggs and mix thoroughly; add back into the first mixture and cook for two more minutes.
4 Remove from heat and cool; add vanilla

PIESANG TERTJIES


















VULSEL:

3 klein ryp piesangs, fyngemaak
379g kondensmelk (1blik)
15ml suurlemoensap
1 eiergeel
50ml geroosterde klapper

Voorverhit die oond tot 200C. Meng alle bestanddele, behalwe klapper, giet in tertdoppies. Bak vir 30-40 minute lank of tot stewig. Sprinkel klapper oor.

Mini Cheesecakes

















250g cream cheese
3 tbsp lemon curd

Combine cream cheese and lemon curd in a mixing bowl, mix until smooth. Spoon teasoon of mixture into east pastry case. Serve immediately.

Souttert Resep
















450ml melk
1 blik bbeef/tuna/mince
500ml gerasperde kaas
125ml koekmeel
3 geklitsde eiers
1 gekerfde ui
5ml elk sout
mosterdpoeier
pietersielie
2 ml knoffel flokkies

Jy gooi als net bymekaar, klits en bak by 180°C  tot gestol en ligbruin.