1.
AVOKADO SLAAI MET SPEK EN NEUTE:
1 pak gemengde
slaaiblare 6
sprietuie, in ringe gesny met groen lowwe
8 repe swoerdlose
streepspek 4
snye witbrood sonder korsies
1 groot, ryp
avokado 125
ml pekanneute, grof gekap
125 ml Franse
slaaisous
1 spanspek 450g
tamaties
Meng alles saam net voor bediening en gooi oor slaai.
27. SPINASIE
SLAAI
28.
KRAAKLEKKER TUNASLAAI
29. RYS EN
SPINASIE SLAAI:
30. SAMPIOEN-EN-SOETRISSIESLAAI:
31.
SONSKYNSLAAI
32. SPRINGBOK
FILET SLAAI:
33.
SUIKERMIELIESLAAI:
34. VARS
AARTAPPELSLAAI:
35. VRUGTIGE
MACARONI-SLAAI:
36. WARM
BOONTJIESLAAI:
37. WARM
KORINGSLAAI:
38.
LEMOEN-EN-UIESLAAI:
39. PASTASLAAI
MET SONNEBLOMSAAD:
40.
RATATOUILLE SLAAI:
41. PASTASLAAI
MET BIERSOUS:
42. WARM KAAS
EN AARTAPPEL SLAAI:
43. EIERVRUGSLAAI:
44. KOOL EN
DADEL SLAAI:
True friendship isn't seen with the eyes, it is felt with the heart, when there is trust, understanding, loyalty, and sharing. True friendship is a rare feeling, but when it is found it has a profound impact on our well-being, strength, and character.
True friendship does not need elaborate gifts or spectacular events in order to be valuable or valued.
To ensure long-lasting quality and satisfaction, true friendship only needs a few key ingredients:
undying loyalty, unmatched understanding, unsurpassed trust, deep and soulful secrets, and endless sharing. These ingredients, mixed with personality and a sense of humor, can make a friendship last a lifetime!
This is just a thank you, my friend, for all the wonderful and colorful special ingredients you've brought to my life!
45.
SEEKOSSLAAI:
46. BOEREWORS
AARTAPPELSLAAI:
47. LULU SE
RYSSLAAI:
48. HOENDER-,
LIETSJIE- EN DILLESLAAI:
49. TJOU-TJOU
SLAAI
Plaas koeskoes in 'n bak en giet kokende hoenderaftreksel oor. Bedek met kleefplastiek en laat staan vir vyf minute. Vlok met 'n vurk en mikrogolf vir 1 minuut op 100 % krag (hoog). Voeg swartpeper na smaak by. Blansjeer die groenbone in kookwater en dompel dan in koue water. Druk goed droog en voeg saam met die tamaties, olywe en fetakaas by die koeskoesmengsel. Maak 'n slaaisous van 60 ml elk olyfolie en balsamiese asyn en 30 ml suurlemoensap en sprinkel oor. Meng deur en verkoel tot benodig.
1 kg baba-aartappels, geskrop en gehalveer 250 ml suurroom 100 ml dik mayonnaise 250 ml Griekse jogurt 15 ml heelkorrelmosterd vars gemaalde swartpeper vars pietersielie, gekap suiker na smaak
Kook aartappels in soutwater tot gaar, maar ferm. Meng res van bestanddele saam en giet oor aartappels. Bedek en hou in yskas tot nodig.
Ansjovis-slaaisous
Om Ander Lief Te Hê Beteken
Om altyd mense so te hanteer dat hulle graag by jou wil wees
sonder om bang te wees dat jy hulle sleg sal behandel
Om nie heeltyd te maak asof jy soveel beter
as ander mense is nie
Let wel:
sny brood in dik
snye en dan in blokkies sny
kaas van jou keuse in blokkies
Gemmer
mayonnaise
88. GEMARINEERDE MURGPAMPOENTJIESLAAI:
89. CHINESE KOMKOMMERSLAAI:
90. AVOKADO EN KIWI SAMBAL-SLAAI:
91. AVOKADO EN AARTAPPELSLAAI:
Breek die slaaiblare in kleiner stukkies en plaas in die slaaibak saam met
die gesnyde sprietuie. Sny die spek in 1
cm-stukkies en roerbraai in 'n bietjie olie tot bros. Haal uit en dreineer op kombuis papier. Sny die brood in blokkies (1 cm x 1 cm) en
braai in die dieselfde pan as die spek tot goudbruin. Voeg 'n bietjie ekstra olie by indien nodig. Haal uit en dreineer. Sny die avokado en rangskik op die
slaaiblare. Bedek met slaaisous. Sprinkel neute, spek en bros broodblokkies
oor slaai net voor opdiening.
2.
BEETSLAAI MET JOGURT:
300-400 g rou
jong beet 2
appels
250 ml dik jogurt sap van 1 suurlemoen
45 ml mayoinnaise 10
ml stingeluie, gekap.
Skil die beet en
rasper, asook die appels. Meng jogurt, suurlemoensap en mayonnaise
saam. Meng appel en beet met jogurtmengsel en besprinkel
met stingeluie.
SLAAISOUS :
200 ml mayonnaise 1
knoffelhuisie, gekneus
100 ml
roguefortkaas, gerasper 50
ml joghurt of room
10 ml gekapte
stingeluie.
Meng saam en skep
oor slaai.
3.
BILTONGSLAAI:
(Dit lewer 6
porsies)
Slaaisous:
60 ml balsem-asyn
125
ml olyfolie
1 knoffelhuisie,
gekneus 5
ml suiker of na smaak
5 ml
Dijon-mosterd 1
stingel sprietui, fyngekap
sout en
varsgemaalde swartpeper
Slaai:
250 g klam, baie
dun gekerfde biltong 375ml
gerasperde cheddarkaas
'n verskeidenheid
blaarslaai om die slaai 3
agurkies, gekap
op te rangskik 2
hardgekookte eiers, in skyfies gesny
2 ryp avokado’s,
in blokkies,besprinkel met
suurlemoensap
Plaas al die
bestanddele vir die slaaisous in 'n skroefdekselbottel en skud goed. Hou in die yskas tot benodig. Plaas die biltong en kaas in 'n bak en voeg
genoeg van die slaaisous by om dit goed klam te maak. Bedek en marineer ten minste 'n uur (of selfs
tot 'n dag lank) in die yskas. Rangskik
die blaarslaai op 'n mooi groot plat slaaibord en pak die slaaibestanddele
bo-op. Besprinkel liggies met van die
slaaisous. Skep die gemarineerde
biltongmengsel bo-op en sit die oorblywende slaaisous apart in 'n klein
bekertjie voor. Sit dadelik voor.
Goeie maniere
en ‘n sagte woord het al baie moeilike situasies opgelos.
4.
BLAAUWKRANZ-AARTAPPELSLAAI:
4 grasuie, gekap sout
en suurlemoenpeper
170ml bloukaas,
fyn gekrummel 50
ml mayonnaise
175 ml natuurlike
jogurt 15
ml vars, gekapte pietersielie
1 grasui, grof
gekap vir garnering
1. Rangskik die aartappels, eierskywe en gekapte
grasuie in lae in 'n slaaibak.
2. Geur elke aartappel en eierlaag met 'n
bietjie sout en peper.
3. Meng die kaas, jogurt, mayonnaise en
pietersielie saam en giet oor die slaai.
4.. Garneer met
gekapte, hard gekookte eier en grasuie.
Wenk:
Berei die
slaaisous vooraf en verkoel vir 2-3 ure sodat die geure kan ontwikkel.
5.
BLOMKOOLSLAAI:
1 blomkool (in blommetjies gebreek) 250ml Cheddarkaas
(in blokkies gesny)
24 gevulde olywe (in skyfies gesny) 1 bossie grasuie
(fyn gekap)
6
groot radyse (in skyfies gesny)
SLAAISOUS:
100
ml suurroom 100ml
mayonnaise
17g knoffelsousmengsel (2 x 34g pakkie)
1. Plaas die
blomkool, kaas, olywe, grasuie en radyse in ‘n bak.
2. Meng die
slaaisous bestanddele en gooi dit oor die slaai.
3. Verkoel die
slaai totdat dit bedien word.
6.
BONE EN PEPPADEW SLAAI:
250 ml wit
inmaakbone, gekook 250
ml koring, gekook
1 ui, in blokkies
gesny 125 ml
broccoli, in klein stukkies gesny
½ komkommer, in
blokkies gesny 2
rooi soetrissies, in blokkies gesny
2
selderystingels, in ringe gesny 6-8
ingemaakte peppadews, in repies gesny
125 ml
heuning-en-mosterd-slaaisous
Meng al die
bestanddele vir die slaai. Voeg die slaaisous by. Hou
verkoel.
7.
BROCCOLI SLAAI
1kg broccoli, in
blommetjies gebreek 1
ui, in ringe gesny
1 rooi soetrissie,
gekap
SLAAISOUS:
250ml suiker 250ml
asyn
250ml slaaiolie
Blansjeer die
broccoli 2 minute lank in kokende soutwater.
Gooi die water af.
Plaas die
broccoli in ‘n bak en rangskik die ui en soetrissie bo-op.
Klits die suiker,
asyn, en olie saam totdat dit wit en skuimerig is.
Gooi die slaaisous
oor die warm broccoli, bedek en laat dit minstens 5 uur lank marineer.
Jan Alleman eet in sy lewe ongeveer
20,000 uur, meer as 800 dae en nagte.
–
M.F.K. Fisher
–
8.
BROS AARTAPPELSKIL SLAAI:
8 aartappels se
skille 15ml
olie
200g gekapte
spekvleis blaarslaai
100ml gekapte haselneute 60g
fetakaas, in blokkies gesny
2 rooi, ongeskilde appels, in blokkies
Skrop aartappels onder koue, lopende water.
Druk droog. Skil aartappels in
eweredige repe en braai in verhitte olie tot goudbruin en bros. Braai spekvleis tot bruin en bros en
dreineer. Voer ‘n slaaibak uit met
slaaiblare. Meng neute, kaas, appel,
spekvleis en aartappelskille liggies.
Plaas in slaaibak en verkoel.
Lewer 4 porsies.
9.
BRUINRYS EN HEELPITMIELIE SLAAI:
500ml gaar
bruinrys 1
Engelse komkommer (in blokkies)
410g (1 blik) heel
mieliepitte (gedreineer) 1
rooi of groen soetrissie (ontpit & gekap)
1 bossie
stingeluie (gekap)
GROENSLAAISOUS:
150ml gewone
jogurt 1
huisie knoffel (fyn gemaak)
sout en peper
na smaak 3ml
aangemaakte mosterd
25ml gerasperde
ui 50ml
gekapte pietersielie
25ml vars
suurlemoensap 25
ml agurkies (fyngekap)
Meng bestanddele
vir slaai en plaas in opdienbord. Plaas
bestanddele vir slaaisous in ‘n voedsel verwerker en verwerk tot glad. Giet slaaisous oor slaai net voor bediening. Meng goed om egalig te bedek, en bedien. Lewer 6 porsies.
10.
KOMKOMMER SPANSPEKSLAAI:
1 spanspek 450g
tamaties
1 groot komkommer 1
eetlepel gekapte pietersielie
1 hoogvol teelepel gekapte grasuie of
kruisement
FRANSE SLAAISOUS:
2 eetlepels wynasyn sout en peper
strooisuiker 6
eetlepels, slaaiolie
Sny die spanspek middeldeur, verwyder die saad en skep die vleis uit
met ‘n groentesnyer of sny dit in blokkies.
Skil en sny die tamaties in kwarte, druk die pitte uit en verwyder die
binneste gedeelte. As die tamaties groot
is, kan die kwarte weer deurgesny word.
Skil die komkommer en sny op in blokkies soos die spanspekblokkies. Sprinkel liggies met sout, bedek met ‘n bord
en laat 30 minute staan. Dreineer, spoel
die blokkies af met koue water.
BEREI DIE SOUS:
Meng
asyn, sout, peper en suiker. Klits olie
by die asynmengsel. Meng vrugte en
groente in ‘n mengbak, gooi slaaisous oor, bedek bak en verkoel vir 2-3 uur.
11.
KORING-EN-PERSKESLAAI:
250ml stampkoring, goed gewas 1 groen soetrissie, ontpit en
gekap
825g perskeskywe,
gedreineer en fyn gesny 1
ui, gekap.
Sous:
50ml suiker 50ml
asyn
50ml blatjang 4ml
matige kerriepoeier
100ml sonneblomolie 10ml
sojasous.
Gooi stampkoring by kookwater waarby sout gevoeg is. Laat stadig kook sowat 45minute of tot
sag. Gooi water af en laat afkoel. Voeg soetrissie, perskeskywe en uie by
koring. Meng al die bestanddele vir die
slaaisous goed saam en voeg by koring.
Bedek en plaas in die yskas. Die slaai bly sowat 3 tot 4 dae vars in die
yskas en is lekker saam met braaivleis.
12.
KRAKERIGE KAASSLAAI:
½ blaarslaaikop
grof gebreek ½
brood se croutons
6 agurkies in ringetjies gesny Cheddar
kaas in blokkies gesny
Klein blikkie
pynappelstukkies (gedreineer)
Meng alle
bestanddele en gooi in 'n mooi glasslaaibak.
SOUS:
397g kondensmelk 2
eetlepelsl asyn
1 eetlepel kookolie sout
en swartpeper na smaak
Meng alles saam net voor bediening en gooi oor slaai.
13.
KRUISEMENT KOOLSLAAI:
750ml kool (in
repies gesny) 1
rooi soetrissie (gekap)
3 groen salotte
(gekap) 1
wortel (gekap)
SOUS:
5ml suiker 2,5ml
vars gemmer (gerasper)
62,5ml
suurlemoensap 1
knoffelhuisie (gekneus)
12,5ml vars
kruisement (gekap)
Berei die sous
deur al die sousbestanddele in 'n bottel te gooi en goed te skud.
Meng al die
slaaibestanddele in 'n groot bak en voeg slaaisous by net voor opdiening.
14.
MAKRIEL-EN-MACARONI-SLAAI:
150g macaroni 30ml
laekalorie- Franse slaaisous
120g gerookte
makrielfilette, vel verwyder 2
klein uie, fyngekap
6 kersietamaties,
gehalveer 1
wortel, geskil en grofgerasper
45ml laevet- natuurlike jogurt 1bossie
(mustard cress)
sout en varsgemaalde swartpeper
Kook macaroni
in vinnig kokende water tot al dente (die pasta
moet nog effens ferm wees as jy dit byt, en nie sag en pap wees
nie). Gooi water af en meng gaar
macaroni liggies met die Franse slaaisous.
Laat afkoel. Vlok die makrielfilette
en verwyder grate. Sodra die macaroni koud is, voeg die makriel, uie,
tamaties, wortel en joçurt by. Meng liggies. Voeg die helfte van die mosterdkers by die
slaai. Geur met sout en peper.. Plaas slaai in 'n mooi glasbak en garneer met
oorblywende mosterdkers.
Sit voor as 'n slaai of ligte ete.
15.
MOSTERD EN UIESLAAI:
1 kg
piekeluitjies 500ml
groente of hoenderaftreksel
250ml bruinasyn 30ml
mielieblom
60ml bruinsuiker 2
eiers
10ml droë mosterd 5ml
gegeurde sout
Prut
die uie in die aftreksel tot sag.
Verwyder die uie met ‘n gegleufde lepel en hou eenkant terwyl die sous
gemaak word. Voeg die asyn by die aftreksel.
Meng die mielieblom met ‘n bietjie water en voeg by. Klits die suiker, eiers, mosterd en sout
saam. Voeg ‘n klein bietjie van die warm
mengsel by die eiermengsel en gooi alles dan terug in een kastrol. Roer voortdurend oor stadige hitte tot die
sous verdik. Proe en geur. Giet oor die uie en laat afkoel.
Sny Feta kaas en waatlemoen in blokkies en sprinkel vars suurlemoensap,
olyfolie en swartpeper oor vir ‘n interessante voorgereg of as slaai saam met
geroosterde visgeregte.
16.
NOEDELSLAAI:
1 pak (500g) skroef of skulpnoedels 1 soetrissie
1 ui 250
ml tamatiesous
125 ml asyn 125
ml sonneblomolie
200ml witsuiker 25ml
matige kerriepoeier
paar druppels Tabascosous / Worcestersous
Kook die noedels volgens die aanwysings op die pakkie
tot gaar. Laat dit goed dreineer. Halveer, ontpit en sny die soetrissie
fyn. Skil en kap die ui fyn. Meng die noedels, ui en soetrissie in'n
slaaibak.Meng die tamatiesous, asyn, sonneblomolie, witsuiker, kerriepoeier,
Tabascosous en peper. Giet dit oor die
noedelmengsel en meng dit liggies.
Verkoel voor opdiening.
Lewer 8 porsies.
GOUE WENK:
HIERDIE GEREG IS HEERLIK AS DIT
OORNAG IN DIE YSKAS VERKOEL IS.
17.
OOSTERSE PASTASLAAI:
500g skroefnoedels 250g
wit sampioene,afgevee in dun skywe gesny
4 selderystingels, in dun skyfies gesny 6 jonguie, gekap
125ml pietersielie
SOUS:
300ml sonneblomolie 125ml
suurlemoensap
60ml sojasous 10ml
heuning
3 knoffelhuisies, fyngedruk 30ml medium–droë sjerrie
60ml geroosterde sesamsaad 60ml koljanderblare
‘n bietjie fyngerasperde suurlemoenskil
Meng al die bestanddele vir die sous in ‘n fles met
deksel en skud goed. Hou eenkant. Kook die pasta, dreineer goed. Moenie die pasta afspoel nadat dit gedreineer
is nie, anders sal die sous nie goed kleef nie.
18.
PATAT EN PYNAPPELSLAAI:
(Dit lewer 6
porsies)
sowat 1 kg klein
patats ½x
440 g blik pynappelstukke, gedreineer, maar
125ml okkerneute,
grofgekap behou
60ml van die pynappelsap
½ groen
soetrissie, ontpit en gekap
Slaaisous:
5 ml gerasperde
suurlemoenskil 60
ml gedreineerde pynappelsap
30 ml olie varsgemaalde
swartpeper
Was en skrop die patats, maar moenie skil nie. Sny die patats in 2 cm dik skywe en kook dit
in soutwater tot sag, maar effens ferm, sowat 10-15 minute. Dreineer en sny die patats in eetbare
porsies. Plaas die gaar patats,
pynappelstukke, okkerneute en groen soetrissie in 'n glas slaaibak en meng liggies. Meng al die bestanddele vir die slaaisous
saam en giet oor die slaai. Sit die slaai warm of koud
voor.
19.
PIESANG-EN- BOONTJIESLAAI:
2 x 410g blikkie
boontjies-in-tamatiesous 15ml
suurlemoensap
6 piesangs, in skyfies
gesny 100ml
pynappelstukkies
75ml mayonnaise bros
blaarslaai.
Sprinkel suurlemoensap oor piesangskyfies om te voorkom dat
dit verkleur. Voeg boontjies en
pynappelstukkies by piesangs en meng liggies.
Voeg mayonnaise by en meng deur.
Verkoel slaai en sit voor op bros slaaiblare.
20.
QUICK –QUICK ( GOU –GOU ) SLAAI:
Dié ongewone slaai
het pragtige kleurkontras en is maklik om te berei.
300 g geel of groen vlapampoentjies 30 ml vars gekapte
basilie of pietersielie
60 ml heuningmosterd-slaaisous 200 g kersie
tamaties gerasperde skil van 1 suurlemoen gegeurde
seesout
vars gemaalde swartpeper vars
kruie om te garneer
HEUNING SLAAISOUS
100ml
heuning 60ml
suurlemoensap
50ml
lemoensap 1
lemoen se skil (fyn gerasper)
45ml
sonneblomolie 20ml
wit wynasyn
5ml
mosterdpoeier knippie
sout
knippie
vars gemaalde swartpeper
Gooi al die bestanddele in 'n glasflessie van minstens
275 ml. Verseël die
flessie en skud deeglik.
Bêre in 'n yskas.
Sny
die vlapampoentjies in agstes. Meng die
kruie met die slaaisous. Gooi die
slaaisous oor die vlapampoentjies en laat staan sowat 35 minute. Sny die tamaties middeldeur en rangskik op 4
mediumgroot borde. Strooi gerasperde
suurlemoen skil oor die tamaties en sprinkel sout en swartpeper oor. Stapel vla pampoentjiestukkies in die middel
van elke bord, garneer met vars kruie en sit voor.
21.
ANDERSE PIESANGSLAAI:
Hierdie is 'n slaai wat jy in minute kan voorberei en as bygereg tot 'n braai of kerriegereg kan bedien
5 ryp, maar ferm piesangs 5
droë appelkose, gesnipper
125 ml grenadellajogurt 37,5
ml kondensmelk
Sny die piesangs in skyfies in 'n
slaaibak. Voeg die gesnipperde appelkose
by. Meng die jogurt en kondensmelk en
voeg by die vrugte. Meng liggies met 'n
vurk.
Variasie: Voeg ook avokadoblokkies by die piesangslaai.
22.
ANDERSE WORTELSLAAI:
450g geelwortels (geskil en grof gerasper) 1 groot lemoen (geskil
&in skyfies)
75g radyse (gewas en in skyfies gesny) 60ml gekapte
pietersielie
SLAAISOUS:
90ml olie 30ml
suurlemoensap
60ml lemoensap 5ml
heuning
2,5ml sout
Meng alle sous bestanddele goed saam. Meng alle slaai bestanddele liggies saam, en
giet slaaisous bo-oor. Verkoel in yskas
voor opdiening.
23.
ASPERSIESLAAI:
500g vars gekookte aspersies 150ml
slaaisous
60ml fyngekapte sprietui 12.5ml
gekapte grasui
250g gaar boontjies, gedreineer 1 klein
kropslaai
12.5ml fyn gekapte pietersielie
Meng aspersies en die boontjies met 125ml
slaaisous terwyl dit nog warm is. Was en
droog slaai blare af, gooi res van slaaisous oor boontjies/aspersies en meng
slaaiblare daarmee. Rangskik slaai in
glasbak en besprinkel met fyngekapte sprietui, pietersielie en grasui.
24.
EIERSLAAI:
1 slaaikop, fyn gekerf 8
eiers, hardgekook
sout en vars gemaalde swartpeper 250ml
natuurlike joghurt
50ml mayonnaise 45ml
blatjang
5ml suurlemoensap 1 klein ui, in
ringe gesny
fyn gekapte pietersielie
Rangskik die slaaiblare op ‘n mooi
opdienbord. Sny die eiers in kwarte en
rangskik bo-op. Geur goed met sout en
peper. Meng die res van die bestanddele
behalwe die pietersielie en ui en giet oor die eiers en slaaiblare. Rangskik uieringe bo-op en strooi
pietersielie oor.
Lewer 6 porsies.
25.
ERTJIE EN KAASSLAAI:
500g bevrore jong ertjies ¼
koppie gekapte groen salotuie
½ koppie Cheddarkaas in blokkies ¼ koppie
suurroom
¼ koppie mayonnaise 30ml
gekapte pietersielie
sout en peper na
smaak
Kook ertjies in vinnig kokende soutwater
tot net sag. Dreineer en laat afkoel. Meng res van die bestanddele liggies saam en
geur na smaak met sout en peper.
26.
CALAMARI EN MOSSELSLAAI
300g calamari,
in ringe gesny 30ml
botter
1 blik mossels
in skulpe 1
suurlemoen (skil gerasper, sap uitgedruk)
4 grasuie, gekap 15ml
sojasous
30ml droë witwyn 20ml
sesamsaad (gerooster)
60ml olyfolie 1ml
suiker
15ml gekapte pietersielie
Soteer calamari
vinnig in verhitte botter vir ongeveer 2 minute lank. Wees versigtig om nie te lank te braai nie anders
word dit taai. Plaas
mossels in kokende water totdat die skulpe oopgaan. Dreineer.
Giet suurlemoensap en
skil bo-oor calamari en mossels in mengbak en meng om te bedek. Laat afkoel.
Meng oorblywende bestanddele en giet bo-oor calamari en mossels en
marineer ten minste vir 2 ure lank. Geur na smaak met sout en varsgemaalde swartpeper.
27. SPINASIE
SLAAI
10 spinasieblare, afgespoel 2 jonguitjies,
afgespoel
½ rooi soetrissie 60g
fetakaas
1 knoffelhuisie, fyn gekap 50ml
olyfolie
25ml witwyn asyn
1. Sny wit dele van spinasie en soetrissie weg en breek of sny in
kleiner dele.
2. Sny jonguitjies in skyfies en sny rooi soetrissie in repe.
3. Breek fetakaas in growwe stukke.
4. Meng knoffel, olyfolie en asyn. Skud goed.
5. Sit al die slaaibestanddele in ‘n slaaibak en meng slaaisous deur.
Liefde en seerkry is soos Vinkel en
Koljander - die een is soos die ander.
Die twee gaan hand-aan-hand.
28.
KRAAKLEKKER TUNASLAAI
500ml koue, gaar
rys 200g
gedreineerde, gevlokte tuna
250ml gerasperde, wortels 250ml
gekapte seldery
25ml fyn gekapte
ui 250ml
mayonnaise
37.5ml blatjang 5ml
kerriepoeier
10ml
suurlemoensap sout
en peper na smaak
Meng die rys,
tuna, wortels, seldery en ui en verkoel dit. Meng die mayonnaise, blatjang,
kerriepoeier, suurlemoensap, sout en peper en verkoel dit ook. Voeg die sous
net voor bediening by die slaai en meng dit liggies. Bedien dit koud, met broodrolletjies.
29. RYS EN
SPINASIE SLAAI:
200 g rou rys
(250 ml) 6
repe spekvleis, gekap
1 klein bossie
jong spinasie, gewas, die wit 2
selderystingels, gekerf
stingels
verwyder en fyngekerf 3
eiers, hardgekook, gekap
6
knopiesampioene, in skywe gesny
Slaaisous:
125 ml
mayonnaise 30
ml asyn
5 ml peperwortel
(horse-radish) 3
ml Tabasco-sous
5 ml sout varsgemaalde
swartpeper
1. Berei die rys voor volgens die aanwysings op
die verpakking en laat afkoel.
2. Braai die spekvleis tot bros, dreineer op
papierhanddoek en laat afkoel.
3. Meng die rys, spekvleis, spinasie, seldery,
sampioene en eiers liggies saam.
4. Giet die slaaisous oor en meng goed met twee
vurke.
6.
Laat die slaai vir minstens 1
uur staan voor opdiening.
30. SAMPIOEN-EN-SOETRISSIESLAAI:
500g knopiesampioene,
in skyfies gesny sap
van een suurlemoen
sout en
varsgemaalde peper 1
ui, in dun skyfies gesny
6 stingeluie, in die
lengte in skyfies gesny 1
bossie botterslaai
25ml olie 2
knoffelhuisies
3 snye brood in
blokkies gesny 1
avokado
suurlemoensap 1
groenrissie, ontpit en in skyfies gesny
1 rooi
soetrissie, ontpit en in skyfies gesny 1
komkommer, uitgehol en in halfmane gesny
3 repies spekvleis,
bros gebraai, gedreineer.
Slaaisous:
125ml olyfolie 125ml
asyn
knippie suiker 5ml
gedroogde orego
sout en swartpeper 50ml
groen peperkorrels
10ml verkrummelde
Fetakaas vars
gekapte pietersielie.
Besprinkel
sampioene met suurlemoensap en geur.
Plaas uie en stingeluie in yswater om bros te word. Was botterslaai en plaas ook in yswater. Verhit olie en braai knoffel en broodblokkies
daarin. Halveer avokado en sny in dun
skyfies. Besprinkel met
suurlemoensap. Verwyder uie en slaai uit
water en rangskik saam met res van bestanddele in slaaibak. Strooi spek en brood blokkies bo-oor.
Slaaisous:
Klits al die bestanddele, behalwe pietersielie tot romerig. Giet slaaisous net voor dit voorgesit word
oor en besprinkel met pietersielie.
Geluk kom nooit per tjek of
bankrekening nie. Dit is onbetaalbaar.
31.
SONSKYNSLAAI
½ knoffelhuisie geskil 1
klein botterslaai gesnipper
60ml stingelui fyngekap 500g
gaar beet afgekoel,geskil & in skyfies gesny
200g gevlokte gedreineerde tuna 125ml
seldery fyn gekap
2 hard gekookte eiers, afgedop & gekap 125ml mayonnaise
sout peper
grasuie vir garnering
1.
Vryf die
slaaibak met die knoffelhuisie uit.
2.
Meng die
botterslaai en stingelui in die slaaibak.
3.
Rangskik
die beet, tuna, seldery en gekapte eiers bo-op.
4.
Meng
die mayonnaise en geurmiddels en skep dit in die middel van die slaai.
5.
Garneer
dit met gekapte grasui en verkoel ongeveer ‘n uur voor opdiening.
6.
Meng dit
liggies voor bediening.
32. SPRINGBOK
FILET SLAAI:
100g Springbok fillet 1
teelepel neutmaskaat
koriander swartpeper
en sout
anys kaneel
1 rooibos teesakkie
LW: die bogenoemde speserye het nie almal hoeveelhede nie, die kok kan eie oordeel gebruik
na aanleiding van eie smaak.
Meng die speserye in n bakkie.
Sny die fillet in dun skyfies , bietjie dukker as carpachio en strooi
die gemengde speserye oor. Braai die
skyfies fillet in n pan met olie om die geur in te sluit en laat afkoel. Maak n groen slaai met blaarslaai, avokado, groenrissie en kersie
tamaties. Plaas die springbok fillet op
die slaai en garneer met vars suurlemoen.
33.
SUIKERMIELIESLAAI:
410g (1 blik)
geroomde suikermielies 1/2
pynappel, in blokkies gesny
4 piesangs, in skywe gesny 1
ui, gekap
25ml mayonnaise
Meng alles goed saam.
34. VARS
AARTAPPELSLAAI:
6 klein gekookte aartappeltjies 250g
geskilde kersietamaties
blaarslaai 100g
sampioene, in skywe gesny
1 bossie bronkors
SLAAISOUS:
100ml slaaiolie sout
en swartpeper
50ml asyn 2ml
knoffelvlokkies
10ml vars gekapte pietersielie
Meng die
bestanddele vir die slaai.
Plaas bestanddele
vir slaaisous in ‘n fles en skud goed.
Giet sous oor slaai net voor opdiening.
As ek
terugkyk, dank ek God dat hy nie al my gebede beantwoord het nie.-Ingelow
35. VRUGTIGE
MACARONI-SLAAI:
Heerlik by 'n
vleisbraai. (Dit
lewer 8 porsies)
250 g macaroni 15
ml olie
1 klein pynappel,
geskil en in blokkies gesny 3
piesangs, in skywe gesny
1 x 410 g-blik
perskeskywe, gedreineer 401
g-blik jong ertjies, gedreineer
kruisementblare vir
garnering
Slaaisous:
125 ml bier 125
ml goeie gehalte mayonnaise
Kook die macaroni in soutwater vir 10 15 minute of tot al
dente. Dreineer en spoel af onder koue
lopende water. Meng pasta liggies met
die olie. Berei intussen die slaaisous
deur die bier en mayonnaise goed te skud in 'n glasfles met 'n skroef
deksel. Meng die macaroni, pynappel,
piesangs, perskes, ertjies en slaaisous saam.
Skep
in 'n mooi vlak slaaibak, garneer met kruisementblare.
Wenke:
Die slaai kan 'n uur of wat vooraf
gemaak word, bedek met kleefplastiek en bêre in die yskas.
Besprinkel die
piesangskywe met 'n bietjie suurlemoensap.
Variasies:
Vervang die ingemaakte
perskes deur ingemaakte lietsjies.
Vervang die bier deur
pynappelsap óf natuurlike jogurt.
Gebruik 1 x 410 g-blik
pynappelstukke, gedreineer, in plaas van vars
pynappel.
36. WARM
BOONTJIESLAAI:
30 ml olyfolie 1
middelslag ui, fyngekap
1 knoffelhuisie,
gekneus 1
klein, rooi soetrissie,in kort repe gesny
75 g groenbone, ente
verwyder en 15
ml balsam-asyn
in 2 cm-stukke gesny 50
g knopiesampioene, in skywe gesny
410 g-blik gemengde
boontjies, afgespoel
en goed gedreineer.
Verhit 15 ml van die olyfolie in 'n swaarboompan. Soteer die ui vir 2 minute oor medium hitte.
Voeg die knoffel, soetrissie, groenbone, sampioene en asyn by, laat 5 minute
kook, roer af en toe. Meng die boontjies tesame met die
oorblywende 15 ml olyfolie by die groente, verhit tot goed deurwarm. Sit warm voor met geroosterde dik skywe
Italiaanse brood.
37. WARM
KORINGSLAAI:
125g spekvleis 2
uie (grof gekap)
250g knopiesampioene(in skyfies gesny) sout en peper
25ml olie 750ml
gaar stampkoring
125ml hoenderaftreksel 50ml rosyne
(opsioneel)
Braai spekvleis in 'n groot pan tot bros. Verwyder uit die pan en kap fyn. Voeg die olie by die vet
in die pan en soteer die ui tot goudbruin.
Voeg nou die spekvleis stampkoring, hoenderaftreksel en rosyne by. Geur
na smaak met sout en peper. Prut tot goed warm en die meeste van die hoenderaftreksel
geabsorbeer is. Dien warm op.
Bedien 6 mense.
Daar is een troos omtrent die
huwelik. As jy om jou kyk sal jy altyd
iemand sien wat slegter gevaar het.
38.
LEMOEN-EN-UIESLAAI:
3 lemoene 2
uie
2.5ml sout 1ml
swartpeper, vars gemaal
1ml selderysout 25ml olie
12.5ml asyn 12.5ml
gekapte pietersielie
Skil die lemoene af sodat al die membrane
verwyder is. Sny dit in skywe. Skil die uie en sny dit in dun skywe. Gooi
kookwater op die ui, laat staan vir 1 minuut lank en dreineer. Meng die ui en
die lemoen. Sprinkel sout, swartpeper en selderysout oor. Meng die asyn en olie
goed. Gooi die slaaisous oor die slaai en meng liggies. Strooi die pietersielie
oor.
39. PASTASLAAI
MET SONNEBLOMSAAD:
100 g
sonneblomsaad 100
g ansjovis
50 ml melk 250
g skulpnoedels
500 ml water 2
ml sout
vars gemaalde
swartpeper na smaak 50
ml gekapte knoffel-stingeluie
50 ml gekapte
pietersielie 4
tamaties, grof gekap
30 ml
suurlemoensap 5
ml Engelse mosterdpoeier
1 kop
botterslaai
Mikrogolf
sonneblomsaad soos volg: Plaas saad in keëlvormige
bakkie op hand doek papier en mikrogolf 4 minute op hoog. Roer kort-kort. Hou
eenkant. Week ansjovis in melk (om oortollige sout te verwyder). Voeg water by
pasta in mengbak en mikro golf 5 minute op hoog. Roer deur. Mikrogolf pasta 'n
verdere 2 minute. Laat afkoel. Dreineer ansjovis en sny almal behalwe 5 filette
in stukkies. Meng pasta en al die oor blywende bestanddele behalwe slaai
liggies saam in mengbak. Was slaai blare in sout water, dreineer en rangskik op
'n slaaibord. Skep noedelmengsel daarop en rangskik heel ansjovisfilette bo-op.
Sit goed verkoel voor.
40.
RATATOUILLE SLAAI:
1 groot ui, gekap 2-3
knoffelhuisies, gekap
100 ml olyfolie 2
middelslag eiervrugte, in ringe gesny
2 soetrissies 500 g jong murgpampoentjies, in
skywe gesny
1 x 410-g-blik tamaties, grof gekap 50 ml gekapte
pietersielie
5 ml droë roosmaryn 5 ml droë tiemie
5 ml sout vars gemaalde swartpeper na smaak
Soteer die ui en knoffel in 15 ml olyfolie tot dit deurskynend
is. Borsel die eiervrugte met olyfolie. Plaas op die rakkie van 'n
oondroosterpan en rooster tot bruin. Draai die skywe om, borsel nog kook- of
olyfolie oor, en rooster tot bruin aan die ander kant. Halveer die soetrisies.
Plaas saam met die eiervrugte op die rakkie van die roosterpan en rooster tot
blasies vorm en die soetrissies byna swart is. Verwyder die pitte en trek die
vel af. Sny die soetrisies in skywe. Voeg die res van die bestanddele behalwe
die olyfolie by die rissies en prut 15 minute lank of tot die groente gaar is. Laat afkoel. Sprinkel
olyfolie oor en meng alles liggies saam.
41. PASTASLAAI
MET BIERSOUS:
4 x 250ml gaar elmboogpasta 410g
pynappelstukke, gedreineer
3- 4 piesangs, met suurlemoensap besprinkel
565g lietsjies, gedreineer,ontpit
225g blik groen ertjies, gedreineer.
Biersous
125ml mayonnaise 125ml
bier.
Meng pasta,
pynappel, piesangskyfies, lietsjies en ertjies in 'n groot slaaibak. Meng die
slaaisous en giet oor die slaaibestanddele. Meng liggies. Verkoel vir 'n paar uur.
You don’t get
harmony when everybody sings the same note!
42. WARM KAAS
EN AARTAPPEL SLAAI:
4 groot aartappels 120g
Zoetvlei kaas, in blokkies gesny
2 repe spekvleis, gebraai & gekap 125ml Franse
slaaisous
gekapte grasuie
Kook aartappels in kookwater tot sag. Trek
skil af en sny in blokkies. Plaas in opdien-bak. Voeg kaasblokkies by en meng.
Sprinkel spekvleis oor. Verhit slaaisous maar moenie kook nie. Giet oor slaai,
sprinkel grasuie oor en dien dadelik op.
43. EIERVRUGSLAAI:
4 eiervrugte, geskil sout 100ml olie
250ml witwyn 100ml
asyn
2 knoffelhuisies 2 uie,
in skywe gesny
4 tamaties, in skywe gesny 1ml
vinkel, fyn gekap
sout en peper na smaak 2
eiers, hard gekook
gevulde of swart olywe
Sny die eiervrugte in skywe, bestrooi met sout en laat dit
30 minute lank staan. Spoel dit af en druk dit goed droog met kombuispapier.
Verhit die olie en braai die eiervrug liggies daarin. Voeg die res van die
bestanddele by, behalwe die eiers en olywe. Laat prut dit 30 minute lank. Laat
dit afkoel en geur na smaak. Verkoel die slaai. Bedien die slaai baie koud,
gegarneer met eierwiggies en olywe.
44. KOOL EN
DADEL SLAAI:
½ kool, gewas en in dun repe gesny 200g Tussers kaas,
in blokkies gesny
½ pakkie dadels,
gekap ¼
koppie grondbone
gekapte
pietersielie
SOUS:
125ml mayonnaise 50ml
kondensmelk
25ml asyn 25ml
olie
Meng kool, kaas
dadels en grondbone saam. Meng die sousbestanddele saam.
Giet oor slaai en meng goed.
Besprinkel met pietersielie. Sit
in yskas tot bediening.
True Friendship
True friendship isn't seen with the eyes, it is felt with the heart, when there is trust, understanding, loyalty, and sharing. True friendship is a rare feeling, but when it is found it has a profound impact on our well-being, strength, and character.
True friendship does not need elaborate gifts or spectacular events in order to be valuable or valued.
To ensure long-lasting quality and satisfaction, true friendship only needs a few key ingredients:
undying loyalty, unmatched understanding, unsurpassed trust, deep and soulful secrets, and endless sharing. These ingredients, mixed with personality and a sense of humor, can make a friendship last a lifetime!
This is just a thank you, my friend, for all the wonderful and colorful special ingredients you've brought to my life!
45.
SEEKOSSLAAI:
250g visfilet(kabeljou, tongvis ens) 5ml kruie
15ml olie 3
sprietuitjies (gekap)
300g vars spinasie 4
selderystingels (in repies)
150g garnale (gaar gekook of geroerbraai) 50g geroosterde
sonneblomsaad
SOUS:
45ml mayonnaise 15ml
jogurt
15ml fyn dille 10ml
suurlemoensap
sout en peper
Vryf visfilette
met kruie en braai in warm olie tot goudbruin. Laat afkoel. Meng spinasie,
sprietuitjies, seldery en garnale in slaaibak. Voeg
visfilette by slaai. Strooi sonneblom saad oor die slaai.
BEREI DIE
SOUS:
Meng mayonnaise,
jogurt, dille, suurlemoensap, sout en peper en giet oor die slaai.
46. BOEREWORS
AARTAPPELSLAAI:
SLAAISOUS:
30ml wit wynasyn 125ml
olyfolie
3ml swartpeper 1
knoffelhuisie fyngedruk
15ml Dijon mosterd 5ml
suiker
SLAAI:
1kg
baba-aartappels, met skil, gehalveer 15ml
olyfolie
1 ui, dun gesny 1
rooi soetrissie, in repe gesny
500g gaar
boerewors, in skyfies gesny 1
groot steel seldery, gekap
10 ml vars
tiemie, gekap 50ml
vars kerwel (chervil) gekap
Klits alles vir slaaisous saam tot goed gemeng. Kook baba aartappels tot
net sag en dreineer. Verhit intussien olie en braai uie en soetrissie tot sag.
Voeg worsstukkies en tiemie by en meng deur. Meng liggies met gaar aartappels. Giet slaaisous oor terwyl steeds warm. Meng daarna die kerwel deur.
Bedien terwyl nog louwarm.
47. LULU SE
RYSSLAAI:
500ml rou rys 2
groen soetrissies, in ringe gesny
2 knoffelhuisies, fyngedruk 2
uie, in ringe gesny
olie 50ml
matige kerriepoeier
500ml mayonnaise 60ml
blatjang
820g perskeskywe, gedreineer
Kook die rys in soutwater tot sag. Dreineer
goed en laat afkoel. Soteer die soetrissie, knoffel en uie in die olie tot sag.
Voeg die kerriepoeier by en roerbraai nog sowat 1 minuut lank. Voeg die
mayonnaise en blatjang by en meng goed.
Meng die kerriemengsel, perskeskywe en rys saam en skep in ‘n groot
slaaibak. Verkoel tot voor
opdiening. Dien op saam met koue vleis
of braaivleis.
48. HOENDER-,
LIETSJIE- EN DILLESLAAI:
mengsel van vars kropslaaiblare 500 g gaar hoender
4 murgpampoentjies in repies gesny 1
geel soetrissie, in repies gesny
1 rooi soetrissie, in repies gesny 125 g
kersietamaties
½ Engelse komkommer, in skyfies gesny 1 middelslagui, in skywe
gesny
250 g geskilde en
ontpitte lietsjies 50
ml geroosterde sonneblomsaad
Slaaisous:
250 ml Bulgaarse
jogurt 125
ml laevet-mayonnaise
25 ml droë dille varsgemaalde
swartpeper na smaak
Plaas die slaaiblare op 'n plat
opdiensbord. Rangskik al die bestanddele
buiten die sonneblomsaad. Meng die
sousbestanddele en skep bo-oor die slaai.
Garneer met sonneblomsaad.
Wenke:
Berei die slaaisous twee dae voor gebruik
en bêre in die yskas sodat die geure kan
ontwikkel. Vervang die lietsjies met enige ander vrugte, soos perskes, pere,
appels of piesangs.
49. TJOU-TJOU
SLAAI
6 piesangs 1
blik vrugte kelkie (fruit cocktail) (410g)
1 blik kondensmelk (397g) 1
bottel Koo Picalilly (390g of 400g)
knippie sout
Sit jou piesangs met skille aan in ´n
bak. Gooi kookwater bo oor en laat lê so
vir ´n minuut of 2. Die skille van die
piesangs word swart. Haal uit kookwater,
skil jou piesangs en sny in skyfies.
Gooi piesang skyfies, fruit cocktail, kondensmelk, sout en picalilly in
´n bak en meng goed deur.
Bedien koud.
50.
MEDITERREENSE KOESKOES-SLAAI
500 ml koeskoes 500
ml hoenderaftreksel
vars gemaalde swartpeper na smaak 'n
hand vol jong groenbone, in stukke gesny
250 ml kersietamaties, gehalveer 125
ml ontpitte olywe, gehalveer
2-3 wiele fetakaas, in blokkies gesny 60
ml elk olyfolie en balsamiese asyn
30 ml suurlemoensap
Plaas koeskoes in 'n bak en giet kokende hoenderaftreksel oor. Bedek met kleefplastiek en laat staan vir vyf minute. Vlok met 'n vurk en mikrogolf vir 1 minuut op 100 % krag (hoog). Voeg swartpeper na smaak by. Blansjeer die groenbone in kookwater en dompel dan in koue water. Druk goed droog en voeg saam met die tamaties, olywe en fetakaas by die koeskoesmengsel. Maak 'n slaaisous van 60 ml elk olyfolie en balsamiese asyn en 30 ml suurlemoensap en sprinkel oor. Meng deur en verkoel tot benodig.
51. BABA-AARTAPPELSLAAI MET JOGURT-SUURROOMSOUS:
1 kg baba-aartappels, geskrop en gehalveer 250 ml suurroom 100 ml dik mayonnaise 250 ml Griekse jogurt 15 ml heelkorrelmosterd vars gemaalde swartpeper vars pietersielie, gekap suiker na smaak
Kook aartappels in soutwater tot gaar, maar ferm. Meng res van bestanddele saam en giet oor aartappels. Bedek en hou in yskas tot nodig.
52.
GARNAAL-EN-AARBEIE-RYSSLAAI:
750 ml gaar rys 250
g gaar garnale, uitgedop en ruggraat verwyder
200 ml tafelseldery, in dun skyfies gesny 175
ml mayonnaise
125 ml aarbei jogurt 10
ml vars suurlemoensap
5 ml droë mosterdpoeier sout
en swartpeper na smaak
375 ml vars aarbeie, gehalveer vars
slaaiblare
Meng die rys, garnale en seldery in ´n bak. Meng die
mayonnaise, joghurt, suurlemoensap en geurmiddels saam in ´n ander bak. Voeg die mayonnaisemengsel by die
rysmengsel. Meng goed. Vou die aarbeie liggies in. Voer ´n slaaibak of individuele bordjies met
slaaiblare uit. Skep die rysslaai bo-op.
53. HEERLIKE
KOOLSLAAI
750 ml fyngekapte, rou kopkool 1 appel, geskil en grof gerasper 1 groot wortel, geskil en grof gerasper 5 ml gedroogde basieliekruid 125 ml gekapte okkerneute 125 ml korente 125 ml vars lemoensap 30 ml dik room 5 ml strooisuiker (opsioneel) sout en swartpeper na smaak
Meng al die bestanddele liggies saam, behalwe die sap en room. Giet sap oor en roer dan die room deur en geur soos nodig. Skep in 'n aantreklike slaaibak of individuele bakkies en garneer.
750 ml fyngekapte, rou kopkool 1 appel, geskil en grof gerasper 1 groot wortel, geskil en grof gerasper 5 ml gedroogde basieliekruid 125 ml gekapte okkerneute 125 ml korente 125 ml vars lemoensap 30 ml dik room 5 ml strooisuiker (opsioneel) sout en swartpeper na smaak
Meng al die bestanddele liggies saam, behalwe die sap en room. Giet sap oor en roer dan die room deur en geur soos nodig. Skep in 'n aantreklike slaaibak of individuele bakkies en garneer.
54
PIKANTE KOESKOESSLAAI:
375ml koeskoes 250ml
kookwater
125ml wit wyn sout
en vars gemaalde swartpeper
2 rooi soetrissies, fyn gekap 2
rooi uie, fyn gekap
20g platblaarpietersielie, fyn gekap 20g
vars kruisement, fyn gekap
60ml olyfolie sap
van 1 groot suurlemoen
Plaas koeskoes in ‘n groot bak.
Verhit die kookwater en wit wyn saam tot kookpunt en giet oor die
koeskoes. Laat staan tot al die
vloeistof geabsorbeer is. Vlok met ‘n
vurk. Mikrogolf 2 minute en vlol weer met
‘n vurk tot donsig en korrelrig. Geur
met sout en peper en voeg die groente en kruie by. Klits die olyfolie en suurlemoensap saam en giet oor die slaai. Meng deur en laat staan ongeveer 1 uur sodat
die geure kan ontwikkel.
Lewer 6-8 porsies.
55
NEUTERIGE BRUINRYSSLAAI:
250ml rou bruinrys 600ml
water
80ml olyfolie 250g
bruin sampioene, in skyfies gesny
2 knoffelhuisies, gekneus 1
groot rooi soetrissie, in blokkies gesny
5ml roosmaryn sout
en varsgemaalde swartpeper
1 bossie sprietuie, fyngekap 60ml
vars pietersielie, fyngekap
30ml suurlemoensap 30ml
sojasous
5ml bruinsuiker 250ml
boontjiespruite
1 groot wortel, grof gerasper 60ml
sonneblomsaad, gerooster
125ml pekanneute, grof gekap
Kook rys tot
gaar. Verhit olie intussen in ‘n groot
braaipan en soteer sampioene, knoffel, soetrissie en roosmaryn totdat sampioene begin bruin word. Geur met sout en varsgemaalde
swartpeper. Verwyder van hitte. Roer sprietuie, pietersielie, suurlemoensap,
sojasous en suiker by en plaas eenkant om af te koel. Keer warm rys uit in mengbak en roer
sampioenmengsel dadelik by. Voeg
boontjiespruite, wortel,sonneblomsaad en pekanneute by. Laat afkoel en sit voor.
56.
WARM BEET IN LEMOENSOUS:
800g beet, stingels afgesny & skoongewas 1 kaneelstok
30ml vars suurlemoensap 5ml
gerasperde suurlemoenskil
45ml sagte bruinsuiker sout
na smaak
10ml mielieblom aangemaak met ‘n bietjie water
Kook de beet sag in ‘n bietjie water. Dreineer goed en trek die skille af. Hou eenkant.
Meng die res van die bestanddele buiten die mielieblom en bring tot
kookpunt. Prut
5 minute lank. Voeg die mielieblom by en
prut tot verdik. Giet oor die beet en
verhit weer. Dien warm op.
Lewer 4-6 porsies.
57.
SAMPIOENSLAAI:
400g knopie sampioene(gesny) 6 hardgekookte eiers(opgesny)
1 klein blikkie
pynappelstukke 1
koppie mayonnaise
fondor suurlemoenpeper
suurlemoensap
Gooi fondor, suurlemoenpeper en suurlemoensap by gesnyde
sampioene. Voeg opgesnyde hard gekookte
eiers en pynappelstukke by en meng saam met die mayonnaise. Bedien so gou moontlik.
Die kombuis is ‘n
wêreld wat wag op ontdekkingsreise – G. De La Reyniere
58. NOEDEL EN SOETRISSIESLAAI:
750 ml gaar skulpienoedels 1
uie gekap
1 rooi soetrissie, ontpit en gekap 1
groen soetrissie, ontpit en gekap
1 klein pynappel, geskil en in blokkies gesny 125
ml pitlose rosyne
410 g appelkooshelftes, gedreineer, gehalveer 250
ml mayonnaise
25 ml blatjang 5
ml fyn gemmer
5 ml kerriepoeier
Meng
die noedels, ui, soetrissies, pynappel, rosyne en appelkooskwarte. Meng die mayonnaise, blatjang, fyn gemmer en
kerriepoeier en roer liggies by die noedelmengsel.
Lewer 8-10 porsies.
59. KNOFFELAARTAPPELSLAAI MET
ANSJOVIS-SLAAISOUS:
60 ml botter
gesmelt 3
knoffelhuisies, gekneus
5 ml droë pietersielie 500
g jong aartappels
40 g Parmesaanse kaas, gerasper 125
g continental-slaai
60 g salami, in blokkies gesny ½
avokado, in blokkies gesny
6 kersietamaties, gehalveer
Voorverhit die oond tot 180C en smeer 'n oondpan. Meng die botter, knoffel en pietersielie
saam. Halveer die aartappels en plaas dit in die oondpan. Bedruip die aartappels met die knoffelbotter
en bak vir 40 minute of tot gaar. Laat
die knoffelaartappels effens afkoel.
Plaas al die bestanddele vir die slaai in 'n slaaibak en meng liggies
met twee vurke.
Ansjovis-slaaisous
75 ml room 45
ml mayonnaise
4 ansjovis-filette gedreineer 1
eier, sag gekook
Plaas al die bestanddele vir die slaaisous
in 'n voedselverwerker en verpulp tot glad.
Giet die slaaisous
bo-oor en bedien slaai as 'n ligte maaltyd
60.
KOPERPENNIE WORTELSLAAI:
1 kg wortels, in skyfies gesny 2
middelslag uie, in ringe gesny
1 klein soetrissie, ontpit en in repies gesny 1
pakkie tamatiesop
250 ml water sout
en peper na smaak
200 ml wit asyn 125
ml kookolie
250 ml suiker 10
ml Worcestershire-sous
7 ml mosterd
Kook wortels tot halfgaar, dreineer en laat koud word. Rangskik wortels, soetrissierepe en uieringe in lae in 'n groot bak. Meng res van bestanddele, verhit tot kookpunt, roer aanhoudend en kook 2 minute. Gooi warm oor slaai en laat dit met behulp van 'n mes in die middel en langs die kante van die slaai inloop. Laat afkoel, sit deksel op en marineer twee dae in die koelkas voor gebruik.
Kook wortels tot halfgaar, dreineer en laat koud word. Rangskik wortels, soetrissierepe en uieringe in lae in 'n groot bak. Meng res van bestanddele, verhit tot kookpunt, roer aanhoudend en kook 2 minute. Gooi warm oor slaai en laat dit met behulp van 'n mes in die middel en langs die kante van die slaai inloop. Laat afkoel, sit deksel op en marineer twee dae in die koelkas voor gebruik.
61.
ERTJIESLAAI:
1 x blik ertjies 1 x
blik botterbone (die wit groot bone)
1 x medium ui 1
x medium green pepper
¾ koppie mayonaise ½
koppie gedroogte sultanas
2 x piesangs geblikte
perskes - fyn opgesny
¼ koppie kondensmelk 5ml
mosterdpoeier opgelos in 10ml asyn
sout en suurlemoen pepper na smaak
Kap
die ui en green pepper fyn op en meng eenvoudig al die bestandele saam.
62.
HOENDER EN VRUGTESLAAI MET GROENRISSIE EN KOLJANDER:
800g gaar
oorskiet-hoender, in stukkies gesny 2
nektariens, ontpit en in wiggies, gesny
2 geelperskes,
ontpit en in stukkies gesny ½
spanspek, ontpit, geskil en in blokkies gesny
1 blik mango’s
gedreineer en kleiner gesny 2
groen brandrissies, fyn gekap
25g vars
koljanderblare, fyn gekap
SLAAISOUS:
30ml mayonnaise 60ml
suurroom
sout en vars gemaalde swartpeper 15ml komynsaad, gerooster
(opsioneel)
Meng die hoenderstukkies, vrugte,
rissies en vars koljanderblare. Klits
die mayonnaise en suurroom saam en klam die slaai liggies aan. Geur goed met sout en vars gemaalde peper en
besprinkel met geroosterde komynsaad.
Bedien 6 mense.
Jy kan enige vrugte van jou keuse
gebruik, bv. Vye, mango of pere.
63.
UIE EN BOTTERSKORSIE SLAAI:
2 botterskorsies,
geskil, in dik skywe gesny 30ml
olyfolie
100g okkerneute 12
klein uitjies, geskil en middeldeur gesny
sout en varsgemaalde
swartpeper 50g
botter
50g parmesaankaas, met
‘n groenteskiller roketblare
in krulle gesny
Sit die botterskorsie op
‘n groot bakplaat sonder dat dit aan mekaar raak. Sprinkel olyfolie oor en rooster aan albei
kante tot gaar en goudbruin. Voeg die
neute na 10 minute by en rooster tot bruin.
Geur met sout en peper en hou eenkant.
Sit die botter en uie in ‘n groot pan en laat dit by lae temperatuur
karamelliseer. Voeg by die skorsie en
neute. Skep mengsel in ‘n mooi
opdienbord. Garneer met roketblare en
parmesaankrulle. Vir afwisseling kan pampoen of beet
gebruik word.
Lewer 6 porsies.
iemand sleg te behandel wat jou
irriteer nie
sonder om bang te wees dat jy hulle sleg sal behandel
Om ander mense dit wat hulle het of kry, te gun sonder om
lelik te wees as jy dit nie het nie
lelik te wees as jy dit nie het nie
Om nie heeltyd oor jouself te praat en te spog nie
as ander mense is nie
Om nie ongeskik te wees nie, maar jou so te gedra dat
ander nie ongemaklik saam met jou voel nie
ander nie ongemaklik saam met jou voel nie
Om nie heeltyd aan jouself en jou eie voordeel te dink
nie
Om nie sommer vir niks kwaad te word nie
Om nie elke liewe dingetjie wat iemand verkeerd doen
te onthou sodat jy hom of haarkan
terugkry nie
te onthou sodat jy hom of haar
64.
LEMOENSLAAI:
2 groot lemoene,
gehalveer ½
groen appel, in blokkies gesny
1 seldery stingel, in
ringe gesny 50
ml gekapte pekanneute
‘n paar slaaiblare,
gekap
SLAAISOUS:
100ml natuurlike jogurt 100ml
mayonnaise
1ml gerasperde lemoenskil 5ml
heuning
sout en peper
Skil lemoene versigtig en sny in blokkies. Meng die lemoenblokkies, appelblokkies en
selderyringe, gekapte blaarslaai en pekanneute met die sous.
Lewer 4 porsies.
65. VY – EN – ROKETSLAAI:
‘n Heerlike kombinasie!
8 vars vye, in kwarte gesny 125g
roket
180g sagte bokmelkkaas in skyfies gesny 8
skyfies Parma-ham
(moenie bekommerd wees as dit breek nie)
BASILIEKRUID-VINAIGRETTE:
½ knoffelhuisie gekneus 45ml
gekapte dennepitte
‘n handvol vars basiliekruidblare, geskeur 90ml olyfolie
45ml balsamiese asyn sout
en varsgemaalde swartpeper na smaak
Plaas vye vir 2 uur in die yskas.
Dit maak dit fermer en makliker om in skyfies te sny. Plaas roket en Parmaham in ‘n mengbak. Sny vye in oorlangse skyfies. Berei slaaisous deur al die bestanddele saam
te meng. Giet bo-oor die roket, Parmaham
en vye in mengbak en meng liggies deur.
Rangskik slaai op ‘n opdienbord.
Druk skyfies bokmelkkaas tussen in en sit voor.
Lewer 4 porsies.
NOTA:
Vervang die vye deur die soetste hanepoot-druiwekorrels ( sowat
375ml). Halveer die druiwekorrels
voordat jy dit meng met die res van die slaaibestanddele.
66.
WARM AARTAPPEL EN MOSSELSLAAI:
500g baba aartappeltjies, skoon gewas 400g
bevrore mossels, sonder skulpe
30g jong spinasie of roketblare
SLAAISOUS:
125ml olyf- of sonneblomolie 125ml
room
5ml gerasperde suurlemoenskil 25ml vars
suurlemoensap
5ml suiker 12.5ml
vars tiemie
sout en peper na smaak
Kook die aartappeltjies in soutwater tot sag. Dreineer en hou warm. Kook mossels vir 4 minute in soutwater. Dreineer en druk versigtig droog met
kombuispapier.
Sit al die bestanddele vir die slaaisous in ‘n mengbak en klop deeglik
met ‘n draadklitser. Sny die baba
aartappeltjies in helftes en sit saam met die mossels en spinasie in ‘n slaaibak. Gooi die slaaisous oor en meng
versigtig. Sit dadelik voor.
Lewer 4 porsies.
As jy geestelike besittings nalaat, kan niemand dit
deurbring hemel toe nie.
67.
PYNAPPEL EN SPRUITSLAAI:
200g boontjiespruite 175g
gaar hoender, in blokkies, gesny
1 blik pynappelstukkies,
gedreineer 1
blik mandaryn skyfies, gedreineer
2 sprietuie, gekap 50g
haselneute, vir garnering
SLAAISOUS:
1 knoffelhuisie, fyngedruk 15ml
heuning
15ml heelkorrelmosterd 25ml
suurlemoensap
60ml olyfolie
Meng al die slaaibestanddele buiten die haselneute. Meng al die bestanddele vir die slaaisous en
giet oor die slaai. Voeg die haselneute
by en meng liggies deur.
Lewer 4-6 porsies.
68.
BEET EN KEKERERTJIESLAAI:
12 bete, gaar,
afgekoel en geskil 410g
blik kekerertjies
‘n sakkie baba
spinasieblare ‘n
sakkie gemengde slaaiblare
400g feta, in
blokkies gesny 24
swart olywe
225g dun
groenboontjies, skoongemaak 250g
baba-tamaties, gehalveer
geblansjeer
SLAAISOUS:
80ml balsamiese asyn vars
gemaalde swartpeper
40ml
heelkorrelmosterd
Sny die beet in wiggies.
Meng die res van die bestanddele liggies, skep dit op ‘n groot vlak
skottel en sit die beetwiggies bo-op.
Klop die sousbestanddele saam en drup dit oor die slaai wanneer jy dit
voorsit.
‘n Kleurryke slaai met ‘n besonderse smaak.
69.
SALMSLAAI:
250g gaar salm 15
kersietamaties, gehalveer
1 bossie grasuie,
gekap ½
blikkie van 410g pitmielies, gedreineer
45ml Franse
slaaisous 125ml
mayonnaise
½ suurlemoen se
skil, fyn gerasper + sap 30ml
gekapte pietersielie
12 klein
aartappeltjies, gekook en gehalveer
Verwyder die vel, vlok die salm en meng met die tamaties, grasuie,
pitmielies en slaaisous. Laat
eenkant. Geur die mayonnaise met
suurlemoenskil en sap, voeg die pietersielie by en meng met die salm en
aartappeltjies.
NOTA:
Die salm kan met ‘n blikkie salm
of tuna vervang word.
‘n Etenstafel is al plek waar die
eerste uur nie vervelig is nie. – Brillat- Savarin
70.
FRIKKADELSLAAI:
Frikadelle:
500 g maer maalvleis 1 sny brood,
geweek in 100 ml melk
1 klein ui, fyn gekap 5
ml sout
varsgemaalde swartpeper na smaak 1 ml fyn
naeltjies
30 ml wynasyn 50 ml
gekapte pietersielie.
Krummel brood. Voeg res van bestanddele by. Meng liggies met 'n vurk. Vorm klein
frikkadelle. Plaas op 'n bakplaat. Bak
by 160 C vir 20 minute en laat afkoel.
Slaai:
1 krop
botterslaai ½
Engelse komkommer, in skywe gesny
425 g-blikkie klein mielies, gedreineer 150 g swart druiwe
10 kersietamaties 30 ml
gekapte pietersielie.
Pak blaarslaai op 'n groot plat bord. Rangskik frikkadelle, komkommer, mielies,
druiwe en tamatie bo-op slaai. Sprinkel
met pietersielie.
71.
GEBAKTE AARTAPPELSLAAI:
30ml botter 30ml
meelblom
310ml melk sout
vars gemaalde swartpeper 125ml
mayonnaise
6 medium aartappels
(geskil en sag gekook)
Voorverhit die oond tot 180C. Bespuit ‘n oondvaste bak van 20 cm met
kleefwerende kossproei. Smelt die botter
in ‘n pan. Voeg die koekmeelblom by en
roer tot glad. Voeg die melk geleidelik
by en roer aanhoudend tot die sous kook en verdik. Geur na smaak met sout en swartpeper. Verwyder van die hitte en roer mayonnaise
by. Sny die aartappels in skywe en plaas
in die gesmeerde oondbak. Giet die sous
oor die a
72.
GEROOSTERDE GROENBOONTJIESLAAI:
500g groenboontjies, puntjies afgesny 30ml olyfolie
SLAAISOUS:
80ml vars
lemoensap gerasperde
skil van een lemoen
15ml
suurlemoensap 1
knoffelhuisie gekneus
1x2,5cm vars
gemmer, geskil, fyngekap 5
ml sojasous
sout en vars gemaalde swartpeper na smaak ‘n bossie sprietuie, gekap
45-60ml heel amandels, gerooster, gekap
1. Voorverhit die oond tot 220C.
Rangskik boontjies in ‘n enkellaag in ‘n vuurvaste oondbak.
2. Drup olyfolie oor en rol groenboontjies in olie sodat hulle
heeltemal bedek is.
3. Rooster vir 10 minute of tot brossag. Verwyder van bakplaat en plaas in ‘n mengbak.
BEREI DIE SLAAISOUS:
1.
Meng al die
bestanddele behalwe die sprietuie en amandels en klits tot goed gemeng.
2. Giet slaaisous oor groenboontjies en meng
deur.
3. Skep op ‘n opdienbord of in ‘n slaaibak en sprinkel sprietuie en
amandels oor. Sit voor.
As mans 60 word,
tree hulle af. Vrouens hou aan met kook.
– Gail Sheehy
73.
GESONDHEIDSSLAAI:
SLAAISOUS:
125olyfolie 30ml
sojasous
45ml suurlemoensap 30ml heuning
vars gemaalde peper na smaak
SLAAI:
250ml rou stampkoring, afgespoel, geweek 250ml rou lensies
in koue water vir 2 ure 60ml
sultanas
1 rooi soetrissie, in blokkies gesny 2 seldery
stingels, in skyfies gesny
‘n bossie sprietuie, gesny 250ml
pekanneute, gekap
375ml vars spinasie, fyngekap
BEREI DIE SLAAISOUS:
Meng
al die bestanddele vir die slaaisous saam en plaas eenkant. Proe en pas aan indien nodig.
BEREI DIE SLAAI:
Dreineer stampkoring en plaas in ‘n kastrol. Bedek met
750ml koue water en voeg sout by.
Bring tot kookpunt en laat vir 35 minute prut of tot sag. Dreineer. Kook lensies in ‘n aparte
kastrol in soutwater vir 40 minute of
tot sag. Dreineer. Meng stampmielies en lensies in ‘n groot
mengbak en meng met slaaisous. Voeg
oorblywende slaaibestanddele by en meng met twee vurke. Laat heeltemal afkoel. Plaas in yskas tot benodig. Bedien teen kamertemperatuur.
74.
GESTOLDE BEETSLAAI:
3 bete 80g
braamjelliepoeier
25ml asyn sout
en peper na smaak
slaaiblare en mayonnaise vir garnering
Kook die beet 2-3 uur lank totdat dit
sag is. Dreineer dit, maar behou 375ml van die water waarin die beet gekook is. Los die jelliepoeier in die warm beetwater op
en hou dit eenkant. Voeg die asyn, sout
en peper by en verkoel dit totdat dit begin stol. Vryf intussen die beetskille af en rasper die
beet. Roer die beet by die jellie
wanneer dit begin stol en gooi die mengsel in 'n nat vorm. Verkoel dit totdat
dit gestol het. Ontvorm dit op
slaaiblare en garneer dit mayonnaise.
75.
GROENTESLAAI:
500 g bevrore
groentemengsel, bestaande uit groenbone, murgpampoentjies en broccoli, OF bevrore
gemengde groente met wortels, broccoli, groenbone, ertjies en blomkool
200 g vars blomkool, in blommetjies gebreek
Sous:
200 ml bruinsuiker 200 ml
druiweasyn
175 ml olie 10
ml mosterdpoeier
sout en swartpeper ½kop
blaarslaai, in blare gebreek
½ Engelse komkommer, in skyfies gesny 1 ui, fyn gekap
uieringe en soetrissierepies (opsioneel)
Kook die bevrore
groentemengsel in 'n klein bietjie kokende soutwater tot sag, maar nog bros en
ferm. Dreineer baie goed en plaas in 'n
plastiekbak met 'n deksel wat dig sluit.
Meng die bruin suiker, druiwe asyn, olie en mosterdpoeier goed saam en geur goed met sout en peper. Giet oor die warm groentemengsel, bedek en
laat staan tot heeltemal afgekoel, liefs 4 uur lank. Keer die bak een keer tydens die staantyd om
sodat die boonste groente ook in die sous kan lê.
Voer 'n mooi glasbak net voor opdiening met slaaiblare uit. Meng die komkommerskyfies en fyn gekapte ui
by die groentemengsel in en skep op die blaarslaai. Genoeg vir 6 mense.
76.
HAWAISE HAMSLAAI:
250g rys 12.5ml
asyn
37.5ml kookolie halwe
komkommer, gekap
125g fyn pynapppel 50ml ertjies,
soetrissies of groenbone
sout en peper 250g
maer ham of weense worsies
Kook rys soos
gewoonlik. Gooi die olie, asyn, en
geurmiddels in bak, voeg rys by en laat staan om heeltemal koud te word. Kap
die vleis en voeg die pynappel en enige van die genoemde groente by. Indien
verkies kan
dit liggies in ‘n vorm gedruk word en uitgekeer word.
77.
HEERLIKE SLAAI:
1 klein slaaikop goed afgewas 4-6
ekstra groot eiers
100ml dun room 30-50ml
suiker
15 ml wit druiwe asyn sout
peper
Sny die slaaikop in dun repe. Rangskik onder in ‘n diep slaaibak. Kook die
eiers hard, dop af en kap dit fyn op.
Sprinkel oor die slaaiblare. Meng
die room, suiker en asyn. Geur na smaak
met sout en peper. Giet die slaaisous
net voor opdiening oor ander word die blare pap.
Lewer 4 porsies.
78.
GESTOLDE WORTELSLAAI:
1 medium blik
'crushed' pynappelstukke 4
koppies gerasperde wortels
1 pakkie pynappeljellie 15ml
gelatien (aangemaak met 15ml lou water)
halwe teelepel sout kwart
koppie suiker
2 teelepels suurlemoensap 1
blik nestle room, geklop
Gooi sap van pynappelstukke af, genoeg vir 1 koppie. Voeg 2 koppies water by pynappelsap en laat kook. Haal af van stoof en laat afkoel. Voeg jellie, suurlemoensap, sout, gelatien en suiker by. Laat afkoel tot dikte van wit van 'n eier. Rasper 4 koppies wortels by. Voeg fyn pynappelstukkies by afgekoelde jelliemengsel. Voeg geklopte room by. Gooi in vorm en laat stol.
Gooi sap van pynappelstukke af, genoeg vir 1 koppie. Voeg 2 koppies water by pynappelsap en laat kook. Haal af van stoof en laat afkoel. Voeg jellie, suurlemoensap, sout, gelatien en suiker by. Laat afkoel tot dikte van wit van 'n eier. Rasper 4 koppies wortels by. Voeg fyn pynappelstukkies by afgekoelde jelliemengsel. Voeg geklopte room by. Gooi in vorm en laat stol.
79.
KORINGSLAAI MET ‘N VERSKIL :
3 koppies koring gekook 1½
koppies ingemakte geel perskes gekap
1½ koppie vars pynappel gekap 1
koppie fyn gekapte selery
½ koppie fyn gekapte groenrissie ¼
koppie fyn gekapte ui
3 eetlepels gekapte pietersielie ½
koppie rosyne
½ koppie sonneblomsaad
Meng ("toss") alles saam
sous 125ml sonneblomolie 10ml suurlemoensap 5ml kerriepoeier + ½ t borrie 5ml sojasous of 'worcester' sous 10ml heuning
sous 125ml sonneblomolie 10ml suurlemoensap 5ml kerriepoeier + ½ t borrie 5ml sojasous of 'worcester' sous 10ml heuning
Meng bestanddele en gooi oor slaai
‘n Vrou se berou is soos ‘n
donderstorm – Kort en geweldig.
80. SOMER HOENDERSLAAI
Let wel:
Hierdie resep lewer slegs 2
porsies. Pas dus die hoeveelhede aan.
1 avokado, in
blokkies gesny 2
wortels, julienne gesny
2 gaar hoenderborsies, in blokkies gesny 100
ml croutons
75 g sampioene, in skywe gesny 1
selderystingel, in skywe gesny
1/2 pak kontinentale slaai met kruie balsamiese
asyn vir slaaisous
Meng al die bestanddele saam in 'n
slaaibak. Gooi slaaisous kort voor bediening oor.
81. BROODSLAAI (Die maklike een)
sny brood in dik
snye en dan in blokkies sny
kaas van jou keuse in blokkies
gebraaide
spekvleis in stukkies gekap gelyke
mates kondensmelk en mayonnaise
olie vir
diepbraai gebraaide
sampioenstukkies (opsioneel)
Diepbraai
broodblokkies in olie tot bruin.
Dreineer en laat afkoel. Voeg die
res van die bestanddele by die mayonnaise
mengsel ‘n halfuur voor opdiening by.
82. ASPERSIE- EN SAMPIOENSLAAI:
155 g aspersies 1
eetlepel volgraanmosterd
60 ml lemoensap 1
rooi soetrissie, in repies gesny
1 eetlepel lemoenskil 2
teelepels suurlemoenskil
2 teelepels lemmetjieskil 2
huisies knoffel, gekneus
60 ml heuning 400
g knopiesampioene, gehalveer
150 g
rocket-blare
Sny die punte van die aspersies af en
sny diagonaal deur. Plaas in 'n pot
kookwater en kook vir 'n minuut of tot net sag.
Dreineer, dompel in koel water en sit eenkant. Plaas mosterd, sappe en
skil, knoffel en heuning in 'n groot pan en geur met peper. Bring tot kookpunt
en verminder dan die hitte. Voeg
sampioene by en roer vir twee minute.
Ver- wyder die sampioene uit die sous.
Bring die sous weer tot kookpunt en verminder dan die hitte. Prut vir
sowat vyf minute of totdat die sous stroperig word. Meng die sampioene, rocket-blare,
soetrissie en aspersies.. Bedruip met sous en bedien.
83. NOEDEL & GEROOKTE HOENDER
SLAAI:
4
gerookte gaar hoenderborsies 3
koppies gaar noedels skroewe of skulpies
½ koppie pekanneute 1
stingel seldery
1 pynappel in blokkies 1
wiel feta kaas
Sous
250ml mayonaise ½
koppie suur room
melk of franse slaaisous om te verdun.
Meng die slaaisous
die vorige aand. Meng met die
noedels en laat staan oornag in
yskas. Meng die ander bestanddele by net
voor opdiening.
Nouvelle
cuisine beteken te min op jou bord, en te veel op jou rekening-
Paul Bocuse
84. CANNELONI-MET HAM EN SPINASIE-
SLAAI:
250g CANNELONI 10ml
olyfolie
500ml spinasie, stingels verwyder, blare gekap 125g gekookte ham, in skyfies
gesny;
2 preie, in ringe gesny 100g feta-kaas, in
blokkies gesny.
Slaaisous:
1 knoffelhuisie, gekneus sout na
smaak
30ml olyfolie 15ml
vars suurlemoensap;
175ml natuurlike jogurt 1ml mosterdpoeier;
3ml gedroogde, gemengde kruie gemaalde
swartpeper.
Kook CANNELONI volgens aanwysings op pakkie. Dreineer in vergiettes en voeg 10ml olyfolie
by. Meng en laat afkoel. Meng die
CANNELONI, spinasie, ham en preie en plaas in opdienbak. Sprinkel
fetakaas blokkies bo-oor.
Sous:
Meng al die bestanddele vir die slaaisous goed
saam. Giet oor slaai en sit dadelik
voor.
85.
HOENDERSLAAI MET MANGO EN GEMMER MAYONNAISE:
6 hoenderborsie
filette 250ml
wit wyn
250ml hoenderaftreksel 2ml swart
peperkorrels
3 lourierblare bossie
gemengde kruie
2 selderystingels, gekap 45ml
pietersielie, gekap
3 groot mango's, geskil en gesny.
Gemmer
mayonnaise
200ml mayonnaise 200ml suurroom
1 suurlemoenskil, gerasper 30ml suurlemoensap;
10ml heuning 1
stukkie gemmerwortel, geskil en gerasper
sout en peper na smaak.
Meng alle mayonnaise bestanddele saam, geur en verkoel.
Kook
hoender liggies gaar in wyn en hoenderaftreksel, asook met kruie, peperkorrels en lourier blare. Sodra gaar, sny in stukkies. Meng gaar
hoender met seldery, pietersielie en mango skyfies. Meng met gemmer mayonnaise.
86.
INDIESE RYSSLAAI:
500ml gaar rys 1
ui, geskil en fyngekap
25ml blatjang 1
klein blikkie perskes, gedreineer in blokkies
125ml kondensmelk 37.5 ml
suurlemoensap
12,5ml kerriepoeier (matig) 250ml
mayonnaise
sout
Meng kerriepoeier en suurlemoensap. Meng res van bestanddele, gooi kerriemengsel
oor en roer goed deur. Laat staan oornag
in yskas en dien op.
87.
ITALIAANSE PASTASLAAI:
300 g macaroni 15
ml olyfolie
6 snye pastrami, in dun repe gesny 50 g
grondboontjies, gerooster
125 ml gevulde olywe 60
ml gekoopte pesto-sous
125 ml mayonnaise varsgemaalde
swartpeper
Kook die
macaroni in soutwater vir 10 15 minute of tot al dente. Dreineer en spoel af onder koue lopende
water. Meng die pasta liggies met die
olie. Plaas die pastrami,
grondboontjies, olywe en pasta in 'n slaaibak en meng liggies deur. Meng die pesto en mayonnaise saam, giet oor die pasta slaai,
geur met varsgemaalde swartpeper. Bedek
met kleefplastiek, plaas vir 'n paar uur in die yskas.
88. GEMARINEERDE MURGPAMPOENTJIESLAAI:
(5-6 porsies)
'n Heerlike slaai wat verbeter wanneer dit
'n rukkie in diue yskas gestaan het.
sowat 8 murgpampoentjies, in ringe gesny 2,5 ml gegeurde seesout
1 blik (400 g) botterbone, gedreineer 125 ml gesnyde,
ontpitte calamata-olywe
6 sprietuie, dun gesny met groen lowwe
Slaaisous:
60 ml wit wyn of appelasyn 1
knoffelhuisie, gekneus
2,5 ml gemengde kruie 60
ml olie
Garnering:
30 ml Parmesaanse kaas, gerasper 1 botterslaai
Sout die
murgpampoentjies en laat staan 'n halfuur in 'n vergiettes om oortollige water
te dreineer. Meng die
slaaisousbestanddele. Meng
slaaibestanddele liggies met slaaisous.
Marineer 'n paar uur lank bedek in die koelkas. Om voor te
sit: Skep slaai op die botterslaai en
sprinkel Parmesaanse kaas oor.
89. CHINESE KOMKOMMERSLAAI:
½ komkommer, geskil en in dun skywe gesny 5 ml witasyn
30 ml water 5
ml suiker
2 sprietuie, fyngekap 1
klein wortel, geskil en gerasper
1.
Rangskik die komkommerskywe in 'n mooi plat opdienbak.
2.
Meng die asyn, water, suiker, sprietuie en wortels en giet oor die
slaai.
3. Sit die slaai voor saam met die warm speseryagtige visballetjies.
90. AVOKADO EN KIWI SAMBAL-SLAAI:
(4 porsies)
2 ryp
kiwivrugte, geskil en in blokkies gesny 4
sprietuie, fyn gekerf
2 ryp tamaties,
in blokkies gesny 1
brandrissie, fyn gekerf
30 ml
suurlemoensap 1
ryp avokado, geskil en in blokkies gesny
gegeurde seesout
na smaak
Meng al die
bestanddele liggies saam en sit voor.
91. AVOKADO EN AARTAPPELSLAAI:
600 g middelslag
aartappels, gewas 60
ml Franse slaaisous
1 klein ryp
avokado sap
en gerasperde skil van een
3 ml sout suurlemoen
varsgemaalde
swartpeper 1
knoffelhuisie, gekneus en fyngekap
5 ml suiker 50
ml room of melk
25 ml gekapte
grasuie 15
ml gekapte, vars pietersielie
Bedek die aartappels met net genoeg water.
Verhit tot kookpunt, verlaag die hitte en laat saggies prut totdat die
aartappels net sag is. Dreineer en gooi
koue water bo-oor (dit vergemaklik die aftrek van die skil). Sny die aartappels in blokkies en meng liggies
met die Franse slaaisous terwyl die aartappels nog warm is. Halveer die avokado, verwyder die pit en skep
die vleis uit. Plaas die avokado met die
suurlemoensap, -skil, sout, peper, knoffel, suiker en room of melk in 'n
voedselverwerker en verwerk tot mooi glad (gebruik 'n vurk indien 'n
voedselverwerker nie beskikbaar is nie).
Voeg die grasuie en pietersielie daarby. Die sous kan met ekstra room of
melk verdun word. Meng die sous liggies
met die aartappel blokkies, skep in 'n mooi glasbak en bedien koud.
92. MAYONNAISE
BEETVORM:
80g
braamjelliepoeier 5ml
jelliepoeier
250ml kookwater 400g
ingemaakte beet
200ml mayonnaise 200ml
ingedampte melk
pietersielie vir
garnering
Meng die jelliepoeier en gelatien en los dit op in die kookwater. Laat dit afkoel totdat dit begin stol. Kap die beet en die
inmaakvloeistof in ‘n voedselverwerker op.
Roer die mayonnaise by die beet en roer dit dan by die jellie. Klits die ingedampte melk totdat dit in
volume verdubbel het. Vou dit in by die
beet. Gooi die beetmengsel in ‘n
slaaivorm wat met koue water uitgespoel is.
Verkoel dit totdat dit gestol het, keer dit uit op ‘n bord en garneer
dit met pietersielie.
93. KRAAKVARS KOOL EN APPELSLAAI:
NB. Resep slegs vir 2-3 porsies
½ koolkop, geweas en gesnipper 2
Granny-Smith appels, grof gerasper
1 klein groen of rooi soetrissie, fyn gekap
SLAAISOUS:
100ml olie 75ml
koue water
75ml suurlemoensap 45ml sagte
bruinsuiker
5ml sout na smaak 8ml karwysaad
Meng die kool, appels en soetrissie met ‘n
slaailepel en –vurk in ‘n slaaibak.
Klits die olie, water, suurlemoensap,
bruinsuiker en sout met ‘n draadklitser in ‘n glasbakkie.
Giet die slaaisous oor die slaai en meng
alles goed saam. Strooi die karwysaad
bo-oor en meng dit.
94. MAKLIKE UIESLAAI:
500-750g
skoongemaakte uitjies 100ml
kondensmelk
5ml mosterdpoeier 100ml
tamatiesous
100ml witasyn
Kook die
uitjies in soutwater tot sag en dreineer.
Laat koud word. Meng kondensmelk
en mosterdpoeier. Klop tamatiesous en
asyn by en meng goed. Plaas uitjies in
‘n slaaibak en gooi die sous bo-oor.
Lewer 4-6 porsies
95. HEERLIKE MENGELSLAAI:
4 slaaiblare 1
klein komkommer, in blokkies gesny
2 skywe pynappel, in
blokkies gesny 1
appel, in blokkies gesny
125ml gaar ertjies 3 dadels, in stukkies
gesny
1 ui, gekap 250ml
mayonnaise
Laat week die
slaaiblare 10 minute lank in soutwater.
Dreineer dit. Meng die res van
die bestanddele liggies. Skep die
slaaimengsel op die slaaiblare.
‘n Suksesvolle huwelik beteken nie dat
jy die suksesvolle huweliksmaat moet vind nie, maar dat jy die regte
huweliksmaat moet wees.
96. NOEDEL EN SULTANA SLAAI:
500g skulpnoedels 410g (1blik)
perskeskywe
125ml mayonnaise 25ml matige
kerriepoeier
250ml Cheddarkaas, in blokkies gesny 1 ui, fyn gekap
1 groen soetrissie, ontpit en fyn gekap 250ml gebleikte
sultanas
Kook die noedels
volgens die aanwyssings op die pakkie tot net gaar maar nie pap nie. Spoel die gaar noedels onder lopende water af
en laat dit goed dreineer. Dreineer die
perskeskywe en behou die stroop. Sny die
perskeskywe kleiner. Meng die
perskestroop, mayonnaise en kerriepoeier tot glad.
Meng die
noedels, perskestukkies, perskestroopmengsel, kaas, ui, soetrissie en sultanas
liggies. Verkoel die slaai voor opdiening.
97.
RISSIE EN BILTONG-PASTASLAAI:
250g vlinder of
skroef pasta 1
bossie sprietuie, in skyfies gesny
julienne van 2
groot skoon geskraapte wortels 1
groot lemoen, geskil & in segmente verdeel
1-2 vars
brandrissies, ontpit in skyfies gesny 150g gesnyde beesbiltong
50ml vars
gekapte pietersielie 5ml
speserye vir slaai
100ml KNORR
songedroogde tamatie-en-olyfolie
slaaisous
Kook pasta
volgens die aanwysings op die pakkie.
Dreineer en gooi in ‘n groot slaaibak.
Besprinkel met 50ml van die slaaisous en meng goed. Voeg die res van die bestanddele by en meng
goed deur. Sprinkel die oorblywende sous
oor.
Lewer 4-6
porsies.
98.
BEET EN PEKANNEUT SLAAI:
3 groot, gaar
bete in blokkies gesny 1
groot ui, fyn gekap
1 groot groen
appel, met skil in blokkies gesny 50g
pekanneute, gekap
150ml gekoopte
vinaigrette-slaaisous 1
klein blaarslaai, fyn gesny
‘n paar heel
pekanneute vir garnering
Meng die beet,
ui, appel en neute in ‘n mengbak. Plaas
die blaarslaai op ‘n opdienbord, skep die beetmengsel mooi bo-op en drup die
slaaisous oor. Garneer met gekapte
neute.
Lewer 4-6
porsies.
99.
KIWIVRUG EN DRUIWESLAAI MET KASJOENEUTE:
‘n paar
slaaiblare 2
kiwivrugte, geskil en gesny
2 lemoene in
segmente verdeel 125ml
groen pitlose druiwe
1 klein groen
soetrissie, ontpit, in blokkies gesny 4
radyse, dun gesny
100g sampioene,
dun gesny ¼
Engelse komkommer, gesny
gekoopte
olievrye vinaigrette, na smaak 60ml
kasjoeneute
Rangskik die
slaaiblare op ‘n slaaibord. Meng die res
van die vrugte en groente liggies saam met die vinaigrette totdat die vrugte en
groente na smaak bedek is met die sous.
Rangskik mooi bo-op die slaaiblare en strooi neute bo-oor.
Lewer 4 porsies.
Sommige mense word net nooit groot
nie, hulle word net oud. Baie vrouens het
‘n
tiener man, en baie geduldige mans
het ‘n kinderbruid met plooie.
100. SOET-SUUR BOONTJIESLAAI:
410g
botterboontjies 60ml
gebleikte sultanas
410g
pynappelstukke in natuurlike sap 50ml
sagte bruinsuiker
50ml asyn 20ml
mielieblom gemeng met bietjie water
Plaas
ongedreineerde boontjies, pynappelstukkies, sultanas, suiker en asyn in ‘n
kastrol. Bring tot kookpunt. Verdik met mielieblom en kook vir 1 minuut. Laat heeltemal afkoel en bedien.
Hierdie slaai kan vir tot 3 dae in die
yskas gebêre word.
Lewer 6-8
porsies.
101. BEET IN ROOMSOUS:
1kg rou bete 2
repe spekvleis, gesnipper
15ml kookolie 2
middelslag uie, gekap
100ml koekmeelblom 500ml
vleisaftreksel
knypie fyn
kruienaeltjies knypie
fyn kaneel
sout en peper na
smaak 125ml
vars room
sap van ½
suurlemoen 5ml
suiker
gekapte uiegras
Kook bete in
soutwater tot sag. Trek skille af en sny
bete in kwarte indien hulle groot is.
Braai spekvleis in kookolie tot goudbruin. Voeg die uie by en soteer tot sag. Voeg meel by en roer tot gemeng. Voeg aftreksel, naeltjies, kaneel, sout en
peper by, roer gereeld en kook 10 minute oor matige hitte. Voeg 100ml van die room by asook die suurlemoensap
en suiker. Voeg die bete by en laat 5
minute lank prut. Skep in opskepskottel,
gooi res van room oor en strooi die gekapte uiegras bo-oor. Sit dadelik voor.