VLYTIGE MELKTERT
KORS
2 koppies (280 g) koekmeel, gesif
185 g koue botter, gerasper
¼ koppie (50 g) suiker
sowat ¼ koppie (65 ml) yskoue water
VULSEL
4 k (1 liter) volroommelk
60 g botter
½ k (70 g) koekmeel
1/3 k (40 g) mielieblom
2 t (10 ml) vlapoeier
knippie sout
1 k (200 g) suiker
3 eiers, geskei
1/3 k (80 ml) water
1 t (5 ml) vanieljegeursel
1 t (5 ml) amandelgeursel
2 t (10 ml) fyn kaneel
Voorverhit die oond tot 160 °C. Smeer 2 losboom-koekpanne van 23 cm elk.
- Meng die meel, botter en suiker tot dit soos growwe broodkrummels lyk. Voeg die water bietjie vir bietjie by tot net-net gemeng.
- Verwyder die deeg uit die bak en vorm dit met jou hande in ’n sirkelvormige skyf. Bedek met kleefplastiek en plaas 20 minute in die yskas.
- Rol die deeg sowat 5 mm dik uit op ’n werkoppervlak wat met meel bestuif is. Voer die voorbereide koekpanne met die deeg uit en laat dit hoog teen die kante opstaan om ’n “kragie” te vorm.
- Plaas dit nog 20 minute in die yskas.
- Voer die binnekant van die deeg met bakpapier uit, vul die holte met droë bone en bak die deeg 10 minute of tot dit begin kleur kry. Verwyder die bakpapier en bone.
- Voorverhit die oond tot 180 °C.
- Verhit die melk en botter in ’n kastrol tot net onder kookpunt.
- Sif die meel, mielieblom, vlapoeier en sout saam.
- Klits die suiker, eiergele en water tot lig van kleur.
- Voeg die droë bestanddele by die eiermengsel en klits tot gemeng.
- Stel die menger op lae spoed en voeg die warm melk geleidelik in ’n egalige straal by.
- Plaas die mengsel terug in die kastrol en kook tot verdik.
- Verwyder van die stoof en voeg die vanielje en kaneel by. Roer deur.
- Klits die eierwitte tot dit stywe punte vorm. Vou dit by die vla in.
- Verdeel die vulsel tussen die twee deegdoppe en bak 30 minute in die voorverhitte oond. Kyk ná 20 minute of die deeg nie te vinnig bruin word nie – indien wel, bedek die tert met aluminiumfoelie.
- Laat die melktert in die panne afkoel.
(Huisgenoot)