Thursday, 3 October 2013

alles-in-een-pot




alles-in-een-pot

Genoeg vir 4-6 mense
Bereiding: 20 minute
Gaarmaaktyd: sowat 2 uur

30 ml (2 e) kookolie
30 g botter of margarien
2 kg stowevleis (vark, bees of skaap), in blokkies gesny
1 groot ui, grof gekap
5 ml (1 t) gemengde droë speserye
2 heel naeltjies
1 ml (¼ t) neutmuskaat
1 klein lourierblaar
1 ml (¼ t) droë tiemie
12 ml (2½ t) sout
5 ml (1 t) vars gemaalde swartpeper
30 ml (2 e) bruinasyn
500 ml (2 k) hoender- of vleisaftreksel, verhit
12 klein aartappeltjies, met skil
8 heel piekeluitjies, geskil
12 klein worteltjies, geskil

1.Verhit die olie en die botter of margarien in ’n groot swartpot en braai die vleisblokkies ’n bietjie op ’n slag op warm kole tot bruin. Geur met sout en peper. Skep die gebraaide vleis uit.
2.Braai die uie in dieselfde pot, voeg al die speserye, tiemie en sout by en roerbraai effens sodat die geur ontwikkel.
3.Plaas die vleis terug in die pot bo-op die uimengsel.
4.Meng die asyn en vleisaftreksel, voeg by en plaas die deksel op. Laat prut sowat 2 uur op stadige kole tot die vleis byna sag is.
5.Plaas die aartappels, uitjies en wortels bo-op en laat nog 30 minute prut tot die groente net gaar, maar steeds effens bros is.
6.Sit voor met brood, stywepap of stampmielies en bone.