Skud dit Af Week 3
Dag 1 (Maandag)
Ontbyt
1 k volgraan ontbytvlokkies
1/2 k vetvrye melk1 k tee of koffie
Laatoggend
175 ml vetvrye jogurt
1 medium vrug1 glas vloeistof
Middagete of Ligte Maaltyd
Twee snye volgraan brood
2 snye maer hamTamatie, blaarsny, uie en komkommer na smaak
1 k tee of koffie
Laatmiddag
1 medium vrug1 glas vloeistof
Aandete of Hoofmaaltyd
Meditereense vis:90g Geblikte sardientjies in soutwater en 10 rosa tamaties. Spuit ‘n klein bietjie olyfolie kossproei, geur met varsgemaalde vars peper, bietjie sout, knoffel en rooster tot goudbruin in die oond.
1 gebakte patat.
blaarslaai, komkommer, seldery, rooi soetrissie
1 glas vloeistof en/of
Week 3, Dag 1: Stap 20 minute waarvan 15 minute lekker vinnig, of klim drie stelle trappe.
Week 3
Dag 2 (Dinsdag)
Ontbyt
1 k
gekookte hawermout pap
1/2 k
vetvrye melk
1 k tee
of koffie
Laatoggend
175 ml
vetvrye jogurt
1
medium vrug
1 glas
vloeistof
Middagete
of Ligte Maaltyd
Chilli
Con Carn boontjies
1 k
gebakte bone in tamatie of kerrie sous
1 ui en
groenrissie, rooi rissie en knoffel liggies gebraai met kossproei.
Geur
met Kerrie of brandsous na smaak
2/3
koppies gaar stampmielies ( koop sommer blikkie samp en bone)
Mengelslaai
met tamatie, blaarslaai, komkommer, seldery, rooi soetrissie
1 k tee
of koffie
Laatmiddag
1
medium vrug
1 glas
vloeistof
Aandete
of Hoofmaaltyd
Bees
Burger:
2 snye
volgraan brood gerooster
100 g
bees steak (minute steak)
sampioene,
uie, soetrissies en rosa tamaties gerooster op ‘n bakplaat of in die pan
gebraai met 2 t canola olie
Vars
slaai met blaarslaai, komkommer,tamatie, rou wortel, aspersies en geposjeerde
brokkoli en boontjies.
1 glas
vloeistof en/of
1 k tee
of koffie
Week 3, Dag 2: Stap 20 minute waarvan 12 munute flink of klim 2 stelle trappe, waarvan een stel vining
Week 3
Dag 3 Woensdag
Ontbyt
2 snye
volgraan roosterbrood
30g
medium vet kaas
1 k tee
of koffie
Laatoggend
175 ml
vetvrye jogurt
1 k
vars vrugteslaai
1 glas
vloeistof
Middagete
of Ligte Maaltyd
Tuna
Puttanesca:
2/3
koppie gaan penne of ander pasta
½
blikkie tuna
2-3
eetlepers geblikte of vars tamatie puree
8-10
olywe
Basilliekruid
en ander kruie na smaak.
1 t fyn
parmesan of fyn gerasperde kaas
Mengelslaai
met, blaarslaai, komkommer, seldery, rooi soetrissie volgens aptyt/
1 k tee
of koffie
Laatmiddag
1
medium vrug
1 glas
vloeistof
Aandete
of Hoofmaaltyd
Hoender
roerbraai:
±100g
hoender sonder vel in repies gesny (2 handpalms)
2 t
olyf/canola/sonneblom olie
Uie,
rooi/groen soetrissie,
murgpampoentjies,
brokkoli, wortels, groenbone
2 t
soet-en-suur sous
1/3 k
gaar rys of bruin rys)
1 glas
vloeistof en/of
1 k tee
of koffie
Week 3
Dag 4 Donderdag
Vastrapdag
Probeer
so min moontlik kilojoules inneem (niks meer as 2000kJ vir die dag nie - hoe
minder hoe beter, maar baie vloeistof asb.)
Vastrapdae
is nie geskik is vir mense wat Diabetes het, swanger is, borsvoed of erstige
chroniese siektetoestande het nie.
Diegene
wat laktose-onverdraagsaam is of allergies vir suiwel is, kan die melk en
jogurt vervang met sojaprodukte.
Die
beginsels vir die vastrapdag:
•Eet so
min moontlik van woe nag 12h00 tot Vry ogg ontby en volg dan weer vry se plan.
Drink so veel moontlik (water, tee, koffie (beperk tot 4), dieet koeldrank)
•500 ml
vetvrye melk - vir tee en koffie
•500 ml
vetvrye jogurt - maak 'n gladdetjie (smoothie) met die vrug
•1
porsie vrugte - gebruik vir smoothie
•4
porsies groente van 80g elk. Die volgende groep groentes is vry en kan ingeneem
word in onbeperkte hoeveelhede: broccoli, sampioene, blomkool,kool,
murgpampoen,eiervrug, groenbone, tamatie, brusselse spruite, blaarslaai,
komkommer, soetrisssies, skorsie, spinasie, uie, seldery.
•Aandete:
maak 'n slaai vir aand (baie groen blaargroente, tamatie en vry groentes)
•Tee en
koffie met vervrye melk sonder suiker of met versoeter.
Waarom
'n vastrapdag?
Daar is
baie goeie navorsing wat wys dat vas vir twee dae 'n week (alternate day
fasting ; intermittent fasting) tesame met 'n matige energie beperkte dieet
(verkieslik) of die persoon se normale dieet sonder beperkings dieselfde of
selfs beter resultate lewer as die standaard energie beperkte dieet oor 7 dae.
Beide diëte verbeter metaboliese merkers soos insulien vlakke, cholesterol,
bloeddruk, leptien en ander. Daar is tog heelwat opgewondenheid oor die effek
van vas wat 'n hormonale kaskade veroorsaak wat baie effektief is vir veral
insulien weerstandigheid.
Week 3 Dag 5 Vrydag
Ontbyt
1 k
volgraan ontbytvlokkies
1/2 k
vetvrye melk1 k tee of koffie
Laatoggend
175 ml
vetvrye jogurt
1
medium vrug1 glas vloeistof
Middagete of Ligte Maaltyd
Pan
Tortilla
Plaas 1
volgraan tortilla (70g) in ‘n warm pan liggies gesproei met kossproei.Pak die 1 helfte toe met geroosterde sampioene, uie, soetrissies en rosa tamaties gerooster op ‘n bakplaat of in die pan gebraai met 1 t canola olie.
Strooi 30 g laevet kaas en drup 1 eetlepel vetvrye maaskaas bo-oor. Geur met swart peper en speserye na smaak. Vou die tortilla toe en braai aan die ander kant of rooster vining in die oond.
Laatmiddag
1
medium vrug / 2 halwes droëvrugte
1 glas
vloeistof
Aandete of Hoofmaaltyd
100g
(2-3) Frikadelle met ekstra maer maalvleis.
1 k
kapokaartappel (gebruik patat of aartappel)Koolslaai: gekapte kool, uie, wortels,2 eetlepels laevet slaaisous/ mayonnaise.
3 skywe tamaties en komkommer volgens aptyt.
1 k tee of koffie met vetvrye melk (en versoeter)
Week 3, Dag 5: Stap 20 minute,
waarvan 15 minute flink
Week 3 Dag 6 Saterdag
1 x Naweeksdag
Ontbyt
2 snye
volgraan roosterbrood
Roereier
met 1 eier en 1 eierwit en 50 ml melk.Besprinkel met 1 e gerasperde laevet kaas.
1 k tee of koffie
Laatoggend
175 ml
vetvrye jogurt
1
medium vrug1 glas vloeistof
Middagete of Ligte Maaltyd
Oop
toebroodjie met
2 snye
volgraan brood2 opgehoopte eetlepel vetvrye maaskaas
4-6 snye tamatie
4-6 snye komkommer
1 medium vrug
1 k tee of koffie
Laatmiddag
1
medium vars vrug of 2 halwes droëvrugte
1 glas
vloeistof
Aandete of Hoofmaaltyd
±150g
vark fillet of bees fillet (2 handpalms)
1
gekookte medium aartappelRoerbraai uie, sampioene, groenbone en, brokkoli of kool of enige ander groente met 2 t olyf/manola/sonneblom olie
Mengelslaai met tamatie, blaarslaai, komkommer, uie, seldery, rooi soetrissie
1 glas vloeistof en/of
1 k tee of koffie
Week 3, Dag 6: Stap 20 minute,
waarvan 5 minute flink, en 2 minute so vinnig jy kan
Week 3 Dag 7 Sondag
Uitspandag
'n
Uitspandag beteken jy eet met 'n rustige gemoed saam met jou gesin, en maak
plek vir daardie soetdingetjie of wat jy ook-al voor lus het. Maar die geheim
is om steeds bewustelik jou porsies dop te hou en dit nie te oordoen en jou
gewigsverliespoging ongedaan te maak nie.
Dus:
eet roomys, maar net een klein bakkie en nie die hele roomysbak nie; eet
sjokolade, maar net twee tot drie blokkies en nie die hele blok nie, eet 'n
lekker roomsousie oor jou fillet, maar een eetlepel en nie 'n koppievol nie;
drink 'n glasie wyn, maar hou by een tot 2 sopies en nie die hele bottel nie.
Jy weet
mos nou-al hoe groot 'n porsie is:
- niks
groter as jou toe vuis vir byna alles,
- een
eetlepel vir olies en vette, - twee handpalms vir vleis of vis, en
- 'n vuurhoutjiedosie vir kaas.
Week 3, Dag 7: Stap 30 minute
gemaklik
INKOPIELYS
vir WEEK 3, Skud dit af
Die
belangrikste veranderings is onderstreep.
1 Pak
All Bran/Special K + 1 klein pak hawermout pap
1 l
lvetvrye Melk tee en koffie
7 klein houers vetvrye/laevet jogurt (saam 625 ml) +
1 Volgraanbrood
1 klein sagte margarien
11 Vrugte - kies 'n verskeidenheid indien moontlik
Vleis
100 g
Maer beesfillet (minute steak) 100 g Hoenderborsies sonder vel
100 g maer maalvleis
1/2 - 1 blikkie tuna
1 blikkie sardiens
150 g bees- of varkfillet
2 - 3 snytjies maer ham
Groente
1 avoKool
2 uie
4 porsies murgpampoentjies
2 porsies broccoli
2 wortels
2 porsies groenbone
4 tamaties en een pakkie kersietamaties
4 groot sampioene
1 komkommer
spinasie
1 blikkie kekerertjies
2 soetrissies
1 klein bossie seldery
2 suurlemoene
1 klein blaarslaai
8 - 10 vars olywe
KAAS en
Koolhidrate
I Blikkie
gebakte bone in tamatiesous of in 'n chillisous2/3 k gaar stampmielies
klein houer vetvrye maaskaas
90 g Edam of ander medium-vet kaas (24-25% vet);
1 t parmesan
klein pakkie volgraan tortillas vir die toevoutjies
klein pakkie pasta
2 aartappels
Kruie
en souse
Vars
kruielaevet mayo
Balsemasyn
kuipers
BBq sous
swartpeper
tiemie
basiliekruid
klein blikkie tamatiepuree
pietersielie
soetsuursous
Canola olie/olyfolie/sonneblomolie vir roerbraai
Olyfolie kossproei vir bak
Porsiegroottes en -uitruillys
Hier is 'n eenvoudige lys van uitruilbare porsies in al die groepe.
Voedselgroep
| Porsiegroottes | |
Brood en graanprodukte
|
1 sny volkoring brood of ½ broodrolletjie
| |
½ k of 1blokkie hoë vesel ontbytgraan,hawermout of mieliepap
| ||
½ k peulgroente bv. bone, ertjies, lensies
| ||
3 volgraan kraakbeskuitjies
| ||
1 medium aartappel
| ||
1 klein patat | ||
1/3 k rys, pasta
| ||
1 klein mielie
| ||
1 k beet, pampoen, wortels
| ||
Groente |
Die volgende groep groentes is vry en kan ingeneem word in onbeperkte hoeveelhede :
| |
broccoli
|
sampioene
| |
blomkool
|
kool
| |
murgpampoen
|
eiervrug
| |
groenbone
|
tamatie
| |
brusselse spruite
|
blaarslaai
| |
komkommer
|
soetrisssies
| |
skorsie
|
spinasie
| |
uie
|
seldery
| |
Vrugte |
1½ k aarbeie
|
1 matige perske
|
1 medium appel
|
1 matige peer
| |
4 appelkose
|
1 matige piesang
| |
10- 12 korrels druiwe
|
½ pomelo
| |
7 grenadellas
|
2 groot pruime
| |
1 groot koejawel
|
4 ringe pynappel
| |
1 matige lemoen
|
2 groot skywe spanspek
| |
½ mango
|
1½ k vars vrugteslaai
| |
2 matige naartjies
|
2 groot vye
| |
1 k papaja
|
1 skyf waatlemoen
| |
Melk en
melkprodukte
|
1 k afgeroomde/vetvrye melk
| |
1 k karringmelk
| ||
100ml lae vet versoete joghurt of 1 k vetvrye kunsmatig versoete joghurt
| ||
60ml lae vet of vetvrye maaskaas
| ||
30g kaas ( verkieslik lae vet kase bv. mozzerella, ricotta, lae-vet edam )
|
Voedselgroep | Porsiegroottes |
Vleis en vleis- Vervangers (alle vleisporsies is vir gaar vleis) | 60-90g maer vleis (bees, skaap, vark, of volstruis) |
60-90g hoender (sonder vel) | |
60-90g vis (nie in olie gebraai) | |
1 eier : hardgekook of geposjeer | |
60-90g soja maalvleis | |
½ k gaar peulgroente | |
½ ruile : | |
30g tuna in water ingemaak | |
1 lae vet weense worsie | |
1 sny maer ham | |
Vet en vet- vervangers | 5ml olie |
3 opgehoopte t. avokadopeer | |
3 opgehoopte t. grondboontjiebotter | |
10 olywe | |
10 grondbone, 5 ander tipe neute | |
2E slaaiolie (lae vet) | |
1t margarien | |
3 gelykvol t. lae-vet kaassmeer | |
4 gelykvol t. lae-vet mayonnaise of 1 opgehoopte t. gewone mayonnaise |