Friday, 30 August 2013

LAMSOSATIES IN KERRIE MARINADE




LAMSOSATIES IN KERRIE KOOK MARINADE

 2 skaapboude in blokkies gesny (sowat 2-2.5 kg vleis)
knoffelsout

 MARINADE:
375 ml asyn.
125 mℓ water + 125 ml water
2 groot uie in ringe
20 mℓ kerriepoeier*
5 ml borrie
250 ml suiker
15 mℓ meel
*Huiskok-raad: ekstra speserye wat jy kan bysit:
35 mℓ fyn koljander
5 mℓ fyn wonderpeper (all spice)
2 mℓ fyn kaneel
2 mℓ fyn komyn
10 mℓ sout en gemaalde swartpeper
1 mℓ fyn kardemom
Dun snye vars gemmer.

Kook uie in asyn en 125 ml water stadig vir 10min.
Maak al die droë bestanddele aan met die ander halwe koppie water
Gooi nou asyn en uie by koue bestanddele en plaas mengsel terug in die kastrol. Kook weer vir 10min.
Sit die vleisblokkies in ‘n nie-reagerende bak, verkieslik plastiek. Geur die vleis met knoffelsout.
Laat sous afkoel, gooi oor vleis en laat lê vir minstens een dag, verkieslik 3 dae. Draai gereeld om.
Ryg die vleis, (en appelkosies as jy wil) op stokkies.Draai hier en daar van die uie ringe om. Sit die sosaties terug in die marinade tot dit tyd is vir braai.
Braai oor warm kole, bestryk ’n paar keer met die marinade (sowat 15 minute). Die vleis moet nog pienk in die middel wees.

Huiskok se sosatie-wenke:
*My ma het suurlemoenblare by die sosatiemarinade gevoeg; ek maak steeds so.
*Onthou om jou sosatiestokkies vooraf in water te week.
*Om dit sappiger te maak kan skaapvet of swoerdlose ontbytspek tussen-ingeryg word
*Laat 125 g droë appelkose uitdy in ’n bakkie kookwater vir ‘n uur of twee en ryg dit saam met die sosaties.
*ryg die vleis lossies op die stokkie, wat dit makliker laat gaar braai.
*Moenie te lank braai nie, want die marinade “kook” as’t ware die vleis halfpad gaar in die tyd wat dit inlê. Niks meer as 15 minute nie, dit moet nog pienkerig wees binne.
*as jy nie vuurmaak nie, kan die sosaties ook met sukses in ‘n riffelpan gebraai word of in die oond gerooster word (4 minute aan ‘n kant).
*die rou sosaties kan ook gevries word in die sous.