Wessels se oliebolle
Die Koekedoor Wessels het die geure van gunstelinge soos “fireballs”, souskluitjies en stollen, Duitse Kerskoek, in oliebolle omskep.
Bestanddele
- 300 ml water (louwarm)
- 450 ml karringmelk
- 3 eiers (geklits)
- 200 g suiker
- 150 g botter (gesmelt)
- 20 g kitsgis (twee pakkies)
- 10 g sout
- 1,5 kg koekmeelblom
- 5 ml kaneel
- 2 ml neutmuskaat
- 2 ml kardemom (fyn)
Marsepein
- 90 g strooisuiker
- 90 g versiersuiker
- 1 eier
- 3 ml amandelekstrak
- 30 ml brandewyn
- 175 g amandelmeel
Wit glasuring
- 50 ml room
- 150 g witsjokolade
- 10 ml kaneel
“Fireballs”
- 50 ml room
- 50 g candymelts (rooi)
- 50 ml Fireball-likeur
Stollen-deeg
- 100 ml vrugtekoekmengsel
- 50 ml brandewyn
- versiersuiker (gesif, vir rol)
Instruksies
Spaanhegstuk
- Week vrugtekoekmengsel in brandewyn.
- Klits water, karringmelk, eiers, suiker en gesmelte botter saam.
- Meng 250 ml van die meel met die suurdeeg en klits by melkmengsel.
Deeghandstuk
- Sif meel en sout en speserye. Knie res van meel by die melkmengsel tot hanteerbare deeg vorm. Bedek met kleefplastiek. Laat rys tot dubbel in volume – so 30-40 min. en knie af.
- Sny ’n stuk van die deeg af en knie die geweekte vrugtekoekmengsel by.
- Rol plat (5 mm) en druk sirkels uit die deeg en laat hulle op waspapier uitrys.
- Rol res van deeg (sowat 12 mm).
- Druk doughnuts uit res van die gewone deeg en laat ook op waspapier rys. Hou die middelste dele (proppies).
- Bak so 2-3 min. per kant in warm olie (180 °C) en draai een keer om wanneer dit goudbruin onder is.
- Dreineer op absorberende papier.
- Doop die ring-doughnuts in die wit kaneel-glasuring en die olie-proppies in die “fireball”-glasuring.
- Plak van die vrugtekoek-doughnuts aanmekaar met marsepein en rol dan in gesifte versiersuiker.
Brandewynstroop
- Los bestanddele oor lae hitte op, bring tot kookpunt en kook vir ’n minuut. Hou eenkant.
Wit glasuring
- Verhit die room en kaneel in ’n dubbelkoker en smelt die sjokolade daarin.
“Fireballs”
- Verhit room en smelt ‘candymelts’ daarin. Roer likeur by.
Marsepein
- Klits eier en suiker saam in ’n dubbelkoker tot al die suiker opgelos het (oor lae hitte), en dit dik, lig en romerig is.
- Roer amandelmeel, geursel en brandewyn by en knie tot dit ’n hanteerbare “klei” maak.