Friday, 15 July 2011

Groei jou eie Avokado boom van 'n pit

Eerstens hou in gedagte dat 'n avokado boompie wat van 'n pit gekweek word maklik 7 jaar of langer kan neem voor hy dra, maar as jy graag wil probeer, hier is hoe mens dit doen. (Inligting stap vir stap verkry vanaf http://www.avocado.org.au/.)

  1. Thoroughly wash your avocado seed.
  2. Secure toothpicks into the seed so that they sit out horizontally.
  3. Suspend the seed with the heavy side down over a glass of water. About 3cm of the seed should be sitting in water.
  4. Place the seed out of direct sunlight and top up the water as needed.
  5. In 2-6 weeks, roots and stem should start to sprout.
  6. When the stem is 15 to 18cm long, cut it back to about 8cm in length.
  7.  When the stem has grown leaves again and the roots are thick, plant it in a pot with half the seed exposed
  8. Water the plant lightly and frequently, with an occasional deep soak. The soil should be moist but not saturated.
  9. Make sure it's getting plenty of sunlight.
  10. When the stem is 30cm long, cut it back to 15cm. This will encourage new shoots.
Now you should be well on your way to growing you own avocado tree.

VRUGTEPONS
















1 blikkie lemoen minute maid (NIE aangemaak nie)
1 blikkie elk perskes, pere, guavas, pynappel, grenadilla
1 papaja
4 piesangs
1 bottel soetwyn
1.2 bottel Oros (NIE aangemaak nie)
1 bottel sprite of lemonade
1 bottel sodawater

Verpulp al die vrugte met sap en al, maar verwyder eers grenadilla en guava pitte, voeg pitte weer by pulp.

Meng pulp met minute maid, oros en wyn. Verkoel tot yskoud. Net voor opdiening, gooi sprite en soda by. As jy soeter verkies, gebruik twee sprite pleks van sodawater. Dien op met ysblokkies waarin stukkies aarbei of kersies gevries is. Ek gooi gewoonlik ook vars piesangskyfies in wat bo dryf.

Kiti de Jager se resep – dit is 'n wenner, maar bietjie duur, so net vir spesiale geleenthede word dit gemaak, aangesien daar so min alkohol in is, kan tot die kinders daarvan drink

Ingelegde pere - Ontbyt






















’n Smaaklike, gesonde kombinasie. Hoeveel jy van elke 'bestanddeel' nodig het, hang net af van hoeveel vriende kom kuier.

     ingelegde pere
     muesli van jou keuse
     Bulgaarse jogurt
     bruinsuiker
     gemengde neuter

Rangskik vir elke gas die bogenoemde op ‘n mooi bord.

Peer-en-ryspuree vir baba

















Hierdie resep van Reuben Riffel, is ideaal vir babas tussen die ouderdom van 7 en 9 maande wanneer nuwe teksture en smake aan baba bekend gestel moet word. 

(Maak 75-100 ml)

2 groot pere, geskil en in blokkies gesny
1 k gekookte Thai-rys

Prut die pere in 2 eetlepels water vir 10 minute tot sag.  Laat effens afkoel.  Meng die gekookte pere en rys met ʼn vurk.

WENK:Die resep is geskik om te vries in ʼn ysbakkie.  Wanneer hard, haal uit en bêre in plastieksakke.  Merk duidelik met ʼn naam en vervaldatum en moenie langer as drie maande vries nie.

Geroosterde varkrol met baba-pere























 (6 porsies)
  • 2 x 500 g varkrolle
  • 4 knoffelhuisies
  • 45 ml olyfolie
  • 45 ml botter, gesmelt
  • sout en varsgemaalde swartpeper
  • hand vol salie (sage), gekap
  • 150 ml witwyn
  • 6 baba-pere (forelle-pere werk die beste), gehalveer en ontklok
Verhit oond tot 200 °C. Gebruik 'n skerp mes en steek gate in die onderkant van die varkrol. Druk knoffel in die gate. Sny dun snye in die bo-laag van die varkrol en plaas op 'n bakplaat. Gooi olyfolie en botter oor. Geur goed met sout en swartpeper en sprinkel salie oor. Gooi witwyn in pan. Bak vir 30 minute en verlaag dan die hitte na 180 °C. Voeg pere by en bak tot gaar en sag - sowat 20 minute.

WENK:  Kyk by jou supermark se vleisafdeling vir klaar gerolde vark

Rosé-geposjeerde pere-pavlova























Resep van Lienkie Erasmus - maklike pavlova-resep, maar maak slegs twee meringue-sirkels.


(2 porsies)
  • 15 ml mielieblom
  • 1 bottel rosé-wyn
  • 50 g (60 ml) suiker
  • 1 heel kaneelstok
  • skil van 1 lemoen
  • skil van 1 suurlemoen
  • 3 - 4 pere
  • 250 ml room, styfgeklop
Meng die mielieblom met 30 ml van die rosé. Hou eenkant. Verhit die res van die rosé saam met die suiker, kaneelstok, lemoen- en suurlemoenskil in ’n kastrol. Prut tot die suiker opgelos het. Skil die pere, maar hou die stingels aan. Plaas die pere in die pruttende stroop. (Jy kan eers twee pere halveer sodat hulle mooi pienk binne is. Die heel pere word nie dwarsdeur pienk nie.) Bedek en prut vir 25 minute. Keer die pere nou en dan om. Haal dan versigtig uit. Dreineer die stroop om die skil en kaneel te verwyder. Gooi die skoon stroop terug in die kastrol en voeg die mielieblom-mengsel by. Prut oor ’n lae temperatuur tot die sous verdik. Laat afkoel. Skep die geklopte room bo-op die pavlova en rangskik die pere op die room. Besprinkel met van die stroop.

RESEP VIR MERINGUE (Resep kom uit ‘n Sarie)
  • 4 eierwitte
  • 100 g (120 ml) strooisuiker
  • 10 ml wit asyn
  • 5 ml vanieljegeursel
Verhit oond tot 110 ˚C. Klits eierwitte in ’n groot glasbak tot sagte punte vorm. Terwyl jy klits, voeg strooisuiker stadig by. Hou aan klits tot styf en blink. Voeg asyn en vanieljegeursel by. Meng goed. Skep meringue (maak jou nessies vir die pere) op ’n bakplaat wat met bakpapier uitgevoer is. Bak ongeveer  25 – 30 minute of tot heeltemal droog en bros. Laat afkoel.

Peermuffins met brandewyn en sjokolade























Maak 24 muffins of 12 groot muffins

12 gedroogde pere, gesnipper
125 ml (½ k) brandewyn
3 eiers
125 ml (½ k) strooisuiker
187 ml (¾ k) olie
187 ml (¾ k) melk
5 ml (1 t) vanielje
500 ml (2 k) koekmeel
125 ml (½ k) kakao
5 ml (1 t) fyn kaneel
10 ml (2 t) bakpoeier
knypie sout
125 ml (½ k) hawersemels (oat bran)
250 ml (1 k) sjokoladesplinters (chocolate drops)

BOLAAG 50 g (½ pakkie) pekanneute, grof gekap
75 ml (5 e) sagte bruinsuiker

Stel oond op 180°C.
1  Verhit pere en brandewyn in kastrol tot warm.
2  Plaas kastrol se deksel op en verwyder van hitte. Laat eenkant sodat pere brandewyn kan absorbeer.
3  Klits eiers en strooisuiker tot liggeel. Klits olie, melk en vanielje by. 
4  Sif meel, kakao, kaneel, bakpoeier en sout. Roer peermengsel, eiermengsel, hawersemels en sjokoladesplinters by.
5  Skep beslag in muffinpapiertjies wat in muffinpannetjies geplaas is ¾ vol. 
6  Bolaag Spinkel pekanneunte en bruinsuiker bo-oor.
7  Bak vir 22 min. of tot toetspen skoon uitkom   

Pear Chutney















6 cups chopped pears, peeled or not
1 cup chopped apple
1/2 cup finely chopped onion
1/2 cup finely chopped red bell pepper
3/4 cup dark raisins
1/2 cup chopped candied ginger
2 cups brown sugar
3/4 cup cider vinegar
finely grated zest and juice of 1 lemon
1 Tbsp. mustard seeds
2 tsp. dried chili flakes
1 tsp. salt
1/2 tsp. nutmeg
1/2 tsp. cloves

Prepare the preserving jars according to package directions. (For me, this means wash them. I like giving them a run through the dishwasher, so they come out clean and hot – when you ladle in the hot preserves, they seal perfectly as they cool.)

Combine all the ingredients in your preserving pot. Bring to a boil over medium heat, stirring occasionally. Simmer, stirring often, until the pears are tender and the mixture has thickened, about 1 hour.

Remove from the heat. Ladle the chutney into hot, sterilized jars, leaving a 1/2 inch head space. Wipe the rims clean. Seal according to manufacturer’s directions. Process the jars in a boiling water bath for 10 minutes. 

Makes about five to six 250 ml jars.

Abutilons (Chinese Lantern)

Hierdie is 'n pragtige struik om in 'n klein tuin te plant.  Die Chinese Lantern groei vinnig, maklik en dra omtrent heeljaar 'n oorvloed van blomme.  (As ek nou daaraan dink, dink ek die een in my tuin het regtig heeljaar blomme aan.  Kan nie dink aan 'n tyd wat daar niks was nie.)  Hulle hou van 'n plekkie wat volson in die oggende kry.  Groot verskeidenheid beskikbaar.

Kaggelvuur kerse

Winterkoue aande wil almal graag by 'n warm kaggelvuur kuier.  Ongelukkig is al die kaggels in die huise nie altyd "user friendly" nie.  Somtyds soek mens net nie die reuk van rook in jou huis nie of jy is moeg vir die gesukkel met vuil roet en houtblokke in jou sitkamer. 

Jy kan 'n warm winter kaggel atmosfeer kry deur 'n klomp kerse in jou kaggel te pak.  Gebruik verskillende hoogtes.  Dit gee 'n wonderlike atmosfeer, dis skoon, geen duur hout nodig nie, en die "vlammetjies" brand lank en gee selfs 'n bietjie hitte af.  
'n Ander opsie is om houtblokke te neem en gaatjies daarin te boor waarin t-kersies pas.  Pak die houtblokke in jou kaggel met die kersies, maar maak seker dis veilig as jy dalk klein kinders of troeteldiere in die huis het.

Geniet jou warm gesellige kaggel kuieraande hierdie winter sonder die  gesukkel van 'n kaggelvuur....

Pot Holders





















Ek het hierdie oulike idee in 'n nuusbrief gesien en deel dit graag met julle ook:

"Pretty pots can do more than hold flowers on an outdoor table; they can be used to protect dips and other dishes from party-crashing insects."

Thursday, 14 July 2011

SPYSKAART EN RESEPTE WEEK 10

SPYSKAART WEEK 10
MAANDAG                Skelvis-en-spinasiegebak
DINSDAG                  Frikkadelle toegedraai in kool
WOENSDAG             Biltong Frittata
DONDERDAG            Smooth vegetable soup with bacon and feta cheese
VRYDAG                   Coq au vin in 'n uur (Hoender in Rooiwyn)

MAANDAG - Skelvis-en-spinasiegebak
Genoeg vir: 4-6

• 375 ml melk
• 400 g bevrore skelvis
• 250 g macaroni, gaar en gedreineer
• 500 g bevrore spinasie, ontdooi, goed gedreineer
• 50 g botter
• 45 ml meel
• 125 ml beleë cheddar, gerasper
• sout, varsgemaalde swartpeper en neutmuskaat

Posjeer die skelvis in die melk tot gaar. Dreineer die vis, maar behou die melk vir die sous.

Vlok die skelvis en roer dit saam met die spinasie by die pasta.

Smelt die botter in 'n kastrol en roer die meel by. Voeg die melk by en laat dit kook terwyl jy heeltyd roer. Haal die kastrol van die plaat af en roer die helfte van die kaas by. Geur dit na smaak met sout, swartpeper en neutmuskaat. Gooi die sous by die pasta en roer deur. Skep die mengsel in 'n gesmeerde oondbak en strooi die oorblywende kaas oor. Bak dit vir 30 minute teen 180 °C en sit voor met 'n slaai.

DINSDAG - Frikkadelle toegedraai in kool
(6 porsies)

•500 g beesmaalvleis
•500 g varkmaalvleis
•250 ml sagte broodkrummels
•10 ml fyn koljander
•1 ml fyn naeltjies
•1 ml fyn neut
•sout en varsgemaalde swartpeper na smaak
•25 ml asyn
•6 groot vars koolblare

Verhit jou oond tot 150 °C.

Meng die twee soorte maalvleis. Voeg broodkrummels by en meng. Voeg res van die bestanddele (behalwe die koolblare) by en meng goed. Vorm 6 frikkadelle en hou eenkant.

Plaas koolblare in ’n groot bak en gooi kookwater oor. Maak seker blare is bedek met kookwater. Laat staan vir sowat 5 minute totdat die blare sag is. Haal uit en dreineer op kombuispapier. Sny die harde stronkgedeelte uit die koolblare.

Plaas ’n frikkadel in die middel van ’n koolblaar en maak soos ’n pakkie toe. Plaas frikkadelle in ’n oondbak, toegevoude deel na onder. Gooi 125 ml kookwater in die oondbak en maak bak toe met tinfoelie. Sit in oond vir 1 uur. Van die water en sous sal uitkook. Haal uit en skep frikkadelle op ’n opdienbord.

Sit voor saam met:  Tuisgemaakte tamatiesous en kapokaartappels


WOENSDAG - BILTONG FRITTATA

10 ml Margarien
1 klein uitjie
halwe klein soetrissie ontpir en in blokkies gesny
4 groot eiers
30 ml laevetmelk
50g biltong in baie dun skyfies gesny
50g fetakaas gekrummel
vars pietersielie

Smelt margarien in pan en roerbraai di ui en soetrissie tot deurskynend. Klits eiers en melk tot net gemeng en giet oor die uie en soetrissie. Vou die kante van die eiermengsel stadig met 'n spaan na die middel totdat die mengsel begin stol en strooi dan die biltong fetakaas en gekapte pietersielie bo oor. Plaas die frittata vir 'n paar min onder die rooster element totdat dit mooi verbuin het en heeltemal gestol het. (Indien jy dit ni in die oond wil plaas ni kan jy dit van die hitte verwyder en vir 'n paar min bedek met 'n deksel of foelie totdat die bokant gestol is.

DONDERDAG - Smooth vegetable soup with bacon and feta cheese

Ingredients

1 onion, roughly chopped
2 leeks, roughly chopped
2 celery spears, roughly chopped
2 garlic cloves, roughly chopped
5 large carrots, peeled and chopped
3 potatoes, peeled and chopped
1 butternut, peeled, seeds removed and chopped
1 bay leaf
½ tsp nutmeg
½ tsp cloves
1 tsp paprika
1.5 l vegetable stock
salt & pepper to taste
bacon, fried till crispy, to serve
crumbled feta, to serve

Method

In a large pot, heat some olive oil and fry the onions, leeks and celery until soft and transparent.
Add the garlic and fry for another minute.
Add all the vegetables and flavourings and allow to sauté for 5-10 minutes.
Add the stock and reduce the heat.
Cover the pot and allow to simmer gently for 30-45 minutes.
When the vegetables are thoroughly cooked, remove the pot from the heat and blend the soup.
I use my handheld blender for this but you can also use a blender or food processor.
Season the soup to taste and serve with the bacon and feta sprinkled over.

VRYDAG - Coq au vin in 'n uur (Hoender)
(4 - 6 porsies)

 “Coq au vin” is die Franse term vir hoender in rooiwyn gekook. Gewoonlik marineer jy die hoender oornag in rooiwyn, maar omdat die hoender reeds gaar is, trek die rooiwyn heerlik in die vleis in.


•1 gaar hoender
•15 ml olyfolie
•10 ml botter
•250 g repies spek, in blokkies gesny
•sowat 10 salotte*
•2 knoffelhuisies, fyngedruk
•500 ml rooiwyn
•250 g wit sampioene
•1 lourierblaar
•sout en vars gemaalde swartpeper

Sny die hoender in porsies. Verhit die botter en olyfolie in ’n oondkastrol. Braai die spek en salotte tot bruin. Voeg die knoffel by en braai vir nog sowat 3 minute. Sit die hoender en die res van die bestanddele by en geur met sout en vars gemaalde swartpeper. Laat stadig prut in ’n warm oond teen 180 °C vir 45 minute.

Sit voor saam met:  Vars Franse brood.

Winter verf planne

Winter sonskyn dae is ideaal om die verf werk bietjie reg te ruk vir die komende lente en somer.  Kyk net hoe mooi lyk hierdie tuin meubels met 'n nuwe lagie verf. 

Kyk ook met nuwe oë na jou tuin muur.  Hoe lyk hy van die  pad se kant af?  Afgeleef met verf wat amper nie meer bestaan nie?  'n Lagie mooi verf op jou tuinmuur, maak 'n groot verskil.  Jou huis gaan sommer pragtig lyk van die straat se kant en hou in gedagte dat jy die hele familie kan betrek om jou te help om die tuin muur te verf, want daar is geen ekstra lang lere nodig om by te kom nie.  Self kleinsus kan help.

Dis die ideale naweek projek, wat 'n groot verskil kan maak.

Oprah's Favorite Pomegranate Martini recipe






















Scale ingredients to servings, 1 serving

1 oz vodka
1/2 oz Cointreau® orange liqueur
3 oz pomegranate juice

Combine ingredients in a cocktail shaker 1/4 filled with chopped ice. Shake and strain into a cocktail glass. Serve with a squeeze of lemon.

INFO:  1 oz = 28.4ml

Vanilla & pomegranate cake





















Ingredients
200g butter
200g caster sugar
3 eggs
zest 1 lemon plus juice of  ½  lemon
140g self-raising flour
100g plain flour
½ tsp vanilla extract

FOR THE SYRUP

juice ½ lemon (use the other ½ of the one for the cake)
2 pomegranates , juice of one, seeds of one (or 100ml pomegranate juice, 110g pack pomegranate seeds)
85g caster sugar
½ tsp vanilla extract

1.Heat oven to 160C. Grease and line a 20cm loose-bottomed cake tin. Beat the butter and sugar with an electric whisk until pale and creamy. Add the eggs one at a time, then add the lemon zest and juice and vanilla extract. Fold in the flours with a metal spoon until well mixed. Transfer to the cake tin, smooth the top, then bake for 50 min until risen and golden.

2.To make the syrup, mix the lemon juice with the pomegranate juice, caster sugar and vanilla, then heat gently until the sugar dissolves. Increase the heat and reduce slightly until syrupy. Remove from the heat and cool slightly, then tip in the pomegranate seeds.

3.Remove the cake from the oven. Allow to cool for a few minutes before poking holes all over it with a skewer and pouring over the pomegranate syrup. Enjoy warm or cool

KOESKOES MET GRANATE EN PISTACHE’S


















Bestanddele:

200g koeskoes
300ml water
1 eetlepel olyfolie
½ teelepel fyn kaneel
2 eetlepels gekapte koljander
2 granate
skil van een suurlemoen
2 eetlepels grofgekap pistache
1 Geel/groen pepper, opgesny (optioneel)


Plaas water in 'n pot op die stoof en wanneer dit begin kook, haal van die plaat af en gooi olie, kaneel en koeskoes in. Bedek pot vir ongeveer 10 minute, roer koeskoes met ‘n vurk tot los, indien te droog of nog nie gaar, gooi nog ‘n bietjie water in en laat nog ‘n rukkie staan.  Gooi oor in ‘n glasbak.

Voeg die granaatpitte, gekap pistache, suurlemoenskil en koljander by.  Meng goed en geur met sout en olie

GRANAATSTROOP
















Resep deur Martie Fourie Moolman

6 koppies granaat pitte
1 koppie suiker
half koppie water

Verhit en kook saam vir so 10 minute.

Vryf deur sif.

Ek bêre in die yskas en verdun met sodawater of gebruik dit in Midde- Oosterse geregte.

Gebruik ook die stroop saam sterk gegeurde kaas en beskuitjies, die pitte lyk ook mooi saam met enige gereg.

Baie ryk aan anti-oksiodante!!

EEND MET ‘N GRANAATSOUS


















Marilou Marais, sjef by die Oude Libertas Sentrum in Stellenbosch

(Bedien 4)



4 eendborsies
sout en swartpeper
suurlemoensap, na smaak
gemengde kruie en slaaiblare
1 rooi ui, gekap
feta
vars granaat



Maak diamantvormige skywe aan die velkant van die borsie. Braai die eend in 'n bietjie olyfolie, vetkant eerste. Draai om en geur met sout en peper. Voeg suurlemoen by en sit op 'n bakplaat. Bak 3 – 5 minute in die oond by 180?C. Bedien medium rou.

SOUS

Maak ‘n granaatsous vir die eend: Druk die granaatpitte en stroop uit en meng met balsemiekasyn, kaneel, naeltjie- en neutpoeier, suurlemoensap en heuning. Bedruip die eend daarmee.

WENK:  As dit buite granaatseisoen, kies enige bessies, maar proe vir surigheid en maak soeter met die heuning indien nodig.

GRANAAT-JELLIE





















(6 klein glasies)

•15 ml gelatien
•500 ml bosbessiesap (cranberry) teen kamertemperatuur
•160 g granaatpitte
•500 ml vanieljejogurt
•15 ml gelatien
•nog granaatpitte om bo-op te strooi

Hierdie is een van die maklikste metodes. Gooi 15 ml gelatien in ’n bakkie. Gooi so 2-3 eetlepels koue water oor en meng. Plaas dié bakkie oor ’n bakkie met kookwater. Die gelatien sal nou smelt.

Voeg die granaatpitte by die sap. Voeg die gesmelte gelatien by die sap en verdeel in jou glase tot halfvol. Laat die mengsel eers in die yskas stol. Herhaal dieselfde proses met die ander 15 ml gelatien soos hierbo beskryf.

Voeg die gelatien by die vanieljejogurt. Vul die glase met dié mengsel en laat in die yskas stol.

Die proses duur sowat 3 uur. Sprinkel nog granaatpitte oor net voor jy dit voorsit.

WENK:   As jy nie granaatpitte in die hande kry nie, kan jy dit vervang met aarbeie wat jy in klein stukkies sny. Jy kan ook die bosbessiesap met aarbeisap vervang.

Wednesday, 13 July 2011

BEER CAKE


















Ingredients

 

¾ cup butter, softened
¾ cup superfine sugar
1 teaspoon vanilla extract
3 eggs
1 tablespoon milk
¾ cup plus 2 tablespoons dark beer, such as stout
1 teaspoon finely grated lemon zest
½ cup honey
2 2/3 cups cake flour
1 heaping teaspoon baking powder
1 teaspoon baking soda
1 teaspoon ground cinnamon
Pinch grated nutmeg
½ cup chopped walnuts

Beer Cake Directions:

 

1. Heat the oven to 350 degrees. Butter and flour a 9½-inch springform or cake pan.

2. Beat the butter, sugar and vanilla until creamy. Add the eggs one at a time, beating well after each, until fully incorporated. Beat in the milk, beer and lemon zest, then whisk in the honey. The batter will look separated at this point, but will come together when the dry ingredients are added.

3. Sift together the flour, baking powder, soda, cinnamon and nutmeg, then whisk into the wet ingredients.

4. Gently fold in the nuts and lightly spoon the batter into the pan. Bake 35 to 40 minutes if using a regular cake pan, or 45 to 50 minutes if using a springform, until dark golden and a skewer poked into the middle comes out clean. Leave in the pan to cool for 10 minutes before turning out.

VRUGTIGE MACARONI-SLAAI


















 Heerlik by 'n vleisbraai. (Dit lewer 8 porsies)

250 g macaroni                
15 ml olie
1 klein pynappel, geskil en in blokkies gesny         
3 piesangs, in skywe gesny
1 x 410 g-blik perskeskywe, gedreineer       
401 g-blik jong ertjies, gedreineer
kruisementblare vir garnering

Slaaisous: 125 ml bier                   
125 ml goeie gehalte mayonnaise

Kook die macaroni in soutwater vir 10 15 minute of tot al dente.   Dreineer en spoel af onder koue lopende water.  Meng pasta liggies met die olie.  Berei intussen die slaaisous deur die bier en mayonnaise goed te skud in 'n glasfles met 'n skroef deksel.  Meng die macaroni, pynappel, piesangs, perskes, ertjies en slaaisous saam.  Skep in 'n mooi vlak slaaibak, garneer met kruisementblare.

Wenke:

Die slaai kan 'n uur of wat vooraf gemaak word, bedek met kleefplastiek en bêre in die yskas.

Besprinkel die piesangskywe met 'n bietjie suurlemoensap.

Variasies:

Vervang die ingemaakte perskes deur ingemaakte lietsjies.
Vervang die bier deur pynappelsap of natuurlike jogurt.
Gebruik 1 x 410 g-blik pynappelstukke, gedreineer, in plaas van vars  pynappel

VIS EN SKYFIES






















4 groot visfilette, in kleiner  porsies gesny
gegeurde meel

BESLAG
310 ml (1¼ k) koekmeel
10 ml (2 t) mielieblom
5 ml (1 t) bakpoeier
2 ml (½ t) sout
1 eier
250 ml (1 k) bier
60 ml (¼ k) gesmelte margarien

BEREIDING
olie vir diepvetbraai
suurlemoenwiggies en
growwe sout

Druk die vis droog en bestuif met meel. Skud die oortollige meel af.

BESLAG
Meng die meel, mielieblom, bakpoeier en sout. Meng die eier, bier en gesmelte margarien en roer dit vinnig by die meelmengsel in tot glad.

BEREIDING
Doop die vis in die beslag en braai dit in warm olie tot bros en goudbruin. Dreineer op kombuispapier en sit voor met suurlemoenwiggies en growwe sout.

SKYFIES
Skil vier groot aartappels en sny dit in skyfies. Giet kookwater oor die skyfies en laat dit vir 10 tot 15 minute staan. Dreineer goed en druk droog met kombuispapier. Verhit genoeg olie in ’n pan om die skyfies daarin te diepbraai. Braai tot goudbruin en bros. Geur met sout en asyn en sit saam met die vis voor.

Genoeg vir 4 mense