SOUTTERTE
1. KORSLOSE
HAM EN KRUIE SOUTTERT
250 ml gekapte pietersielie 125
ml gekapte sprietuitjies
62 ml gekapte oreganum 150
g gaar ham, in blokkies gekap
2.
3. EIER
SOUTTERT
4. SPEK EN
TAMATIE TERT
5.
SUIKERMIELIE EN SPEKTERT
6. KAAS EN
HAMTERT
7. KORSLOSE
SPEK EN WORSIETERT
8. KORSLOSE
KAASTERT
9. MOSSEL EN
SAMPIOENTERT
10. AFRIKA
TERT
11. PLAIN
JANE SE SOUTTERT
12. SARDYN
TERT
13.
SNOEKTERT
14. ASPERSIE
TERT
15.
BOELIEBIEF-SOUTTERT
3 eiers 250
ml melk of joghurt
5 ml sout 2,5
ml vars gemaalde swartpeper
30 ml botter 250
ml vars broodkrummels
125 ml gerasperde kaas
Kap die kruie baie fyn in 'n voedselverwerker. Voeg die ham by en kap grofweg. Voeg die eiers, melk, sout en peper by en
meng net deur. Smeer 'n ronde tertbord
van 25 cm in deursnee mildelik met botter.
Sprinkel die helfte van die broodkrummels in die bak. Kantel en skud om die kante en boom goed te
bedek. Gooi die eiermengsel in die
bak. Smelt die orige botter, voeg die
res van die broodkrummels by, en meng deur.
Voeg dan die kaas by en meng deur.
Sprinkel die krummel mengsel oor die eiermengsel in die bak. Bak 30 minute lank by 180C tot net gestol en
effens goud bruin bo-op.
2.
3. EIER
SOUTTERT
4 tamaties geskil, en in dik skywe gesny 1
ui, fyn gekap
25ml vars pietersielie, fyn gekap 6
hard gekookte eiers, afgedop, in skywe gesny
50ml droë broodkrummels 12.5ml
botter of margarien
6 eiers, geklits 5ml
sout
1ml varsgemaalde swartpeper 250ml
room
100ml bier 1ml
rooipeper (opsioneel)
Voorverhit die oond tot 180C. Rangskik die tamatieskywe op die boom van ‘n
goed gesmeerde oondskottel. Strooi die ui en pietersielie oor die tamatieskywe
en rangskik die eierskywe bo-op. Strooi
die broodkrummels oor die eierskywe en stip dit met die botter of
margarien. Klits die res van die
bestanddele saam en gooi dit versigtig oor die inhoud van die oondskottel. Bak dit 45-50 minute lank op die middelste
oondrak totdat dit ferm is. Bedien dit
warm met ‘n mengelslaai.
4. SPEK EN
TAMATIE TERT
250ml koekmeelblom 250ml
gerasperde kaas
5ml bakpoeier 5ml
mosterdpoeier
knypie rissiepoeier 120g
harde botter/margarien, gerasper
2 eiers, geklits 250ml
melk
2 spekrepe, gekap 2
tamaties, sap en pitte uitgedruk
suurdeegekstrak (Marmite)
Meng meel, helfte van kaas, bakpoeier,
mosterdpoeier, mosterdpoeier en rissiepeper.
Voeg gerasperde botter of margarien by.
Meng eiers en melk en voeg by.
Roer met ‘n mes. (Die beslag sal
sag en klonterig wees) Skep in ‘n
tertbord en bak vir 10 minute lank by 180C.
Verlaag temperatuur tot 160C en bak nog 10 minute lank. Braai intussen die spek totdat die vet begin
uitbraai, voeg tamatie by en roerbraai tot effens verlep. Smeer ‘n bietjie Marmite oor warm tertkors en
skep tamatie, spek en res van kaas daarop.
Plaas 5 minute lank terug in oond of onder die oondrooster om kaas te
smelt. Sit warm voor.
5.
SUIKERMIELIE EN SPEKTERT
KORS:
750ml koekmeelblom 5ml
sout
250ml margarien 2
eiergele, geklits
250ml room 8ml
kremetart
VULSEL:
25ml margarien 40ml
koekmeelblom
300ml warm melk sout
en peper na smaak
knippie rissiepoeier 2ml
mosterdpoeier
100ml Cheddarkaas, gerasper 410g(1
blik) geroomde suikermielies
10 swoerdlose spekvleisrepies
Kors:
Sif die koekmeelblom en sout saam en
vryf die margarien met die vingerpunte in.
Meng die eiergele en room goed en voeg dit by die
koekmeelblommengsel. Maak dit aan tot ‘n
stywe deeg. Rol die deeg dun uit en
strooi die kremetart bo-oor. Vou die
deeg in drie en verkoel dit in die yskas.
Rol dit weer dun uit en voer ‘n
gesmeerde tertbord met ‘n deursnee van 200mm daarmee uit.
Vulsel:
Smelt die margarien, voeg die
koekmeelblom by en roer tot glad. Voeg
die melk, sout, peper en rissiepoeier en mosterdpoeier by en roer oor lae hitte
totdat die sous dik is. Verwyder van die
hitte en vou die helfte van die kaas en suikermielies in. Snipper 5 van die spekvleisrepies en braai
dit tot bros. Voeg dit by die
suikermieliemengsel en meng. Skep die
vulsel in die rou tertkors, maak dit gelyk bo-op en strooi die res van die kaas
bo-oor. Garneer die tert met die 5 heel
spekvleis repies Bak die tert 30 minute lank in ‘n voorverhitte oond by 190C.
Bedien die tert warm.
6. KAAS EN
HAMTERT
30 ml botter 30
ml koekmeel
10 ml gegeurde seesout 'n
knippie rooipeper
5 ml droë mosterd 375
ml karringmelk
250 g ham, of weense worsies in dun repies
250 ml cheddar kaas,
grof gerasper
30 ml fyn gekapte pietersielie 3
eiers, geklits
pasteideeg
Bak
die pasteideeg 10 minute sonder vulsel by 220 C. Verhit die oond tot 180 C. Meng die botter, meel, sout, rooipeper en
mosterd oor lae hitte. Roer die
karringmelk by en meng glad. Roer en
kook 2 minute, verwyder van die
hitte. Laat effens afkoel. Roer die ander bestanddele by. Skep die vulsel in die vooraf gebakte
pasteikors. Bak 45 minute tot mooi bruin en pofferig.
7. KORSLOSE
SPEK EN WORSIETERT
Botter om 'n tertbord van 22 cm te smeer 3-4
eetlepels vars volgraan-broodkrummels om
125 g swoerdlose ontbytspek, gekap om
in bord te sprinkel
15 ml olie 1
klein uitjie, baie fyn gekap
1 x 200-g-blikkie Weense worsies in dun 30
ml gekapte pietersielie
ringetjies gesny 5
ml gemengde droë kruie
250 ml beleë Cheddar-kaas, gerasper 375
ml melk
3 ekstra groot eiers 45
ml meel
5 ml bakpoeier 5
ml gegeurde sout (sout en peper)
5 ml mosterdpoeier
Braai die ontbytspek in die olie tot die vet begin
uitbraai. Voeg die ui by en braai tot
dit sag en glansend is. Voeg die worsies,
pietersielie en kruie by. Sprinkel die
kaas in die voorbereide bak. Skep die
vleismengsel eweredig oor die kaas. Klop
die melk, eiers, meel, bakpoeier en geurmiddels deeglik saam. Giet oor die vulsel. Bak ongeveer 35 minute lank in 'n matige oond
by 180C tot mooi bruin en gestol.
8. KORSLOSE
KAASTERT
15ml botter of margarien 6
eiers, geklits
125ml gerasperde Cheddarkaas 2 tamaties,
geskil en grof gekap
5ml sout 1ml
varsgemaalde swartpeper
12.5ml vars gekapte pietersielie 1 spekvleisrepie,
swoerd verwyder & gekap
Voorverhit die oond tot 180C. Verhit die botter of margarien in ‘n swaarboombraaipan. Meng die res van die bestanddele en voeg dit
by die gesmelte botter of margarien.
Meng alles goed saam. Gooi die
mengsel uit in ‘n goed gesmeerde oondskottel en bak dit 35-40 minute lank op
die middelste oondrak totdat dit ferm is.
9. MOSSEL EN
SAMPIOENTERT
30ml botter 1
ui, gekap
170 g sampioene, gekap 85
g gerookte mossels, grof gekap
250ml gerasperde cheddarkaas knypie
rooipeper
2 groot eiers 125
ml melk
5 ml mosterdpoeier 30
ml koekmeelblom
geuropwekker (Aromat) varsgemaalde
swartpeper
Smelt botter in 'n pot. Soteer ui daarin tot sag. Meng ui, sampioene, mossels, kaas en
rooipeper liggies saam en plaas in 'n gesmeerde tertbak. Klits eiers, melk, mosterdpoeier, meel,
geuropwekker en peper saam tot goed gemeng.
Giet melkmengsel oor vismengsel in tertbak. Bak in 'n voorverhitte oond teen 180C vir 30
minute of tot gestol en goudbruin.
10. AFRIKA
TERT
Kors:
70ml botter gesmelt
250ml Bacon Kips koekies, fyngemaak
Vulsel:
2 bosse spinasie, skoongemaak,fyn 3 repies spekvleis,
grof gekap
gekap en gaar gestoom 1 middelslag ui, fyn
gekap
250g geroomde maaskaas 350ml suurroom
4 ekstra-groot eiers, geklits 125g
fetakaas
parmesaankaas
Voorverhit die oond tot 150C en smeer
‘n 20cm-losboomkoekpan met botter of bespuit met kleefwerende kossproei. Meng die botter en koekiekrummels goed en
druk op die bodem en effens teen die kante van die voorbereide koekpan
vas. Hou eenkant. Dreineer die gestoomde spinasie goed en druk
dan in jou vuis droog om van alle vloeistof ontslae te raak. Braai die spek tot halfgaar, voeg die uie by
en braai tot die uie sag en geurig is.
Klits die maaskaas, suurroom en eiers goed saam. Roer die spek en uiemengsel asook die
spinasie by. Roer die fetakaas in en
giet in die voorbereide kors. Bak 1¼ uur
lank tot ferm en goudbruin. Sprinkel ‘n
bietjie parmesaankaas oor en laat staan vir omtrent 30 minute om stewig te
raak. Bedien louwarm of teen kamertemperatuur.
11. PLAIN
JANE SE SOUTTERT
3 dik snye brood gekrummel 500ml
melk
25ml botter 375ml
gerasperde Cheddarkaas
1 blikkie Weense worsies, in stukkies gesny 1
pakkie spekvleis, in stukkies gesny
2 groot uie, fyn gekap 4
eiers geklits
1 teelepel gemengde kruie knippie
sout
knippie rooi peper 20ml
mosterdpoeier
1 blikkie geroomde sampioene (opsioneel)
Kook die melk, brood en botter saam. Braai die spek en uie tot ligbruin. Klits die eiers. Roer al die bestanddele goed saam. Bak in 'n gesmeerde oondskottel vir ongeveer
35 minute by 180 C.
12. SARDYN
TERT
2 blikkies sardientjies 113g
gerasperde beleë Cheddarkaas
5ml gekapte pietersielie 170g
graanvlokkies
3 eiers, liggies geklits in 37.5ml melk 12.5ml
suurlemoensap
sout en peper na smaak brostertdeeg
5ml gekapte ui
Voorverhit die oond tot 200C. Maak die sardientjies fyn en voeg res van
bestanddele by .Skep mengsel in ‘n uitgevoerde tertpan. Bedek met uitgerolde brostert deeg. Bak vir 15 minute en verminder dan die hitte
na 180C. Bak vir nog 15 minute.
13.
SNOEKTERT
45ml botter of margarien 125g
Cheddarkaas gerasper
6 meduim aartappels, gekook, geskil, in skywe sout en varsgemaalde swartpeper
1 groot tamatie, in skywe gesny 375ml
room of dun witsous
15ml gerasperde Parmesaan of Cheddarkaas 125ml
vars broodkrummels
klein bietjie botter of margarien.
Verwyder vel en grate en vlok die vis. Braai uie in botter of margarien tot
sag. Plaas ‘n laag aartappels in ‘n
gesmeerde oondskottel, voeg ‘n paar uieringe by en skep ‘n bietjie vis
daarop. Strooi kaas bo-oor. Geur met sout, indien nodig, en ‘n goeie
skoot gemaalde peper. Herhaal lae en
eiendig met aartappels. Rangskik
tamatieskywe bo-op. Giet room of witsous
oor en werk dit met ‘n kleinerige lepel deur tot op boom van skottel. Meng res van kaas en broodkrummels, strooi
bo-oor en stip met botter of margarien.
Bak ongeveer 35 minute lank by 180C of tot goed warm en goudkleurig.
14. ASPERSIE
TERT
KAASKORS:
250ml koekmeelblom 125ml
gerasperde kaas
125ml gerasperde botter
Meng al die bestanddele tot ‘n stywe deeg. Druk vas op bodem en kante van bak met ‘n
deursnee van 220mm. Vul met die volgende vulsel.
VULSEL:
100g biltong, in dun repies (of met groente) 4 eiers
300ml ongegeurde jogurt 250ml
gerasperde kaas
30ml gerasperde parmesaankaas 80ml melk
340g (1blik) aspersielote, gedreineer paprika & 30ml
parmesaankaas (garnering)
Strooi biltong op tertkors. Klits eiers, jogurt, kaas, parmesaan-kaas en
melk goed en gooi oor die biltong. Pak aspersies bo-op eiermengsel en strooi
res van parmesaankaas bo-oor. Bak 45 minute by 180C tot gestol.
15.
BOELIEBIEF-SOUTTERT
3 snye witbrood, korsies verwyder 375ml
melk
1x300g boeliebief 1
ui, gekap
15ml olie 250ml
gerasperde kaas
3 ekstra groot eiers, geklits
Voorverhit oond tot 190C en smeer ‘n medium tertbord met
botter of bespuit met Spray & Cook.
Meng al die bestanddele en keer uit in tertbord. Bak vir 30-45 minute tot goudbruin en
gestol. Bedien met ‘n slaai.