Familiemaal
In die eerste episode van Makietie maak Tiaan en Mynhardt ’n familiemaal wat almal aan die gons sal hê! Gaan krap daai ou blompotte, doilies en fotorame uit die kas, want Mynhardt wys jou hoe om dit nuwe lewe te gee. Tiaan terg ons sintuie met blomkool- en mentskuim en laat ’n mens se mond water met ’n skaapboud wat oornag in olie bak. Dis geen normale familiemaal dié nie!
Terrien
Terrien
Hierdie is 'n baie basiese, lekker en baie koste effektiewe terrien. Dit kan al 'n dag voor die tyd gemaak word en jy kan lekker speel deur allerhande ander kruie en elemente soos geroosterde stukkies groente of geurige kaas by te bring. Die sousie en die garnering maak dit 'n treffer.
Voorbereiding: 1 uur
Oond 180 grade
• 300g bees maalvleis
• Takkie roosmaryn
• Sout en peper na smaak
• 300g vark maalvleis
• 1 gerasperde appel
• Paar takkies salie
• Sout en peper na smaak
• 3 medium gekookde eiers, afgeskil
• 12 repies spek
Gebruik 'n kenwood chef en die k menger, verwerk die vleis apart met onderskeidelike geure totgoed klewerig. Voer 'n broodpan uit met kleef plastiek en voer uit met die spek. Sit die eerste vleis onder in. Maak holtes in die middel en pak die eiers bo op. Voed die ander vleis in en bedek die eiers. Vou die spek om sodat dit die boonste laag vleis toemaak.Bak in 'n waterbad in matige oond vir sowat 25 minute tot gaar. Verwyder uit die water, laat afkoel en sit in die yskas. Sny inskywe. Bedien saam met tuisgemaakde mayonaise en gras uie met hulle blomme.
Tuisgemaakte Mayonaise
Voorbereiding: 15 minute
Die resep is so maklik en kan inallerhande rigtings aangepas word. Om knoffel en vars kruie by te gooi is ons gunsteling. Raak kreatief en kyk wat groei in daardie tuin.
• 3 eiergele
• 1 teelepel droe mosterd
• Knippie sout
• Sap van een suurlemoen
• 750ml goeie olie. Koud geparste sonneblom olie is deesdae net die ding
• Kruie en knoffel na smaak
Maak 'n erde mengbak lekker warm met warm kraanwater, droog vinnig af en gooi drie eiergele in, klits tot lig en skuimerig met elektriese handmenger op hoog vir 3 minute. Voeg by 1 teelepel droë mosterd en sap van 'n halwe suurlemoen en 'n knypie sout. Klits weer op hoog vir 4 minute. Voeg 3 koppies 750 ml olie in 'n dun stroompie stadig by. Moenie hastig wees nie. Klits tot al die olie in is en lekker dik mayo gevorm het.
Hierdie is 'n baie basiese, lekker en baie koste effektiewe terrien. Dit kan al 'n dag voor die tyd gemaak word en jy kan lekker speel deur allerhande ander kruie en elemente soos geroosterde stukkies groente of geurige kaas by te bring. Die sousie en die garnering maak dit 'n treffer.
Voorbereiding: 1 uur
Oond 180 grade
• 300g bees maalvleis
• Takkie roosmaryn
• Sout en peper na smaak
• 300g vark maalvleis
• 1 gerasperde appel
• Paar takkies salie
• Sout en peper na smaak
• 3 medium gekookde eiers, afgeskil
• 12 repies spek
Gebruik 'n kenwood chef en die k menger, verwerk die vleis apart met onderskeidelike geure totgoed klewerig. Voer 'n broodpan uit met kleef plastiek en voer uit met die spek. Sit die eerste vleis onder in. Maak holtes in die middel en pak die eiers bo op. Voed die ander vleis in en bedek die eiers. Vou die spek om sodat dit die boonste laag vleis toemaak.Bak in 'n waterbad in matige oond vir sowat 25 minute tot gaar. Verwyder uit die water, laat afkoel en sit in die yskas. Sny inskywe. Bedien saam met tuisgemaakde mayonaise en gras uie met hulle blomme.
Tuisgemaakte Mayonaise
Voorbereiding: 15 minute
Die resep is so maklik en kan inallerhande rigtings aangepas word. Om knoffel en vars kruie by te gooi is ons gunsteling. Raak kreatief en kyk wat groei in daardie tuin.
• 3 eiergele
• 1 teelepel droe mosterd
• Knippie sout
• Sap van een suurlemoen
• 750ml goeie olie. Koud geparste sonneblom olie is deesdae net die ding
• Kruie en knoffel na smaak
Maak 'n erde mengbak lekker warm met warm kraanwater, droog vinnig af en gooi drie eiergele in, klits tot lig en skuimerig met elektriese handmenger op hoog vir 3 minute. Voeg by 1 teelepel droë mosterd en sap van 'n halwe suurlemoen en 'n knypie sout. Klits weer op hoog vir 4 minute. Voeg 3 koppies 750 ml olie in 'n dun stroompie stadig by. Moenie hastig wees nie. Klits tot al die olie in is en lekker dik mayo gevorm het.
Ontbeende lamsboud confit bedien met dauphine aartappels
Ontbeende lamsboud confit bedien met dauphine aartappels, groen groente en rooiwyn sous
Voorbereiding: 8 ure of oornag
Ons het lanklaas so 'n lekker stukkie vleis aan mekaar gesit. Die bak in die olie teen 'n lae temeratuur verseker dat die boud geseël is, geen olie trek in nie maar bewaar al die natuurlike sappe wonderlik. Die vleis is baie sag na die kookproses en smelt letterlik in jou mond. Maak seker jy het of leen sommer 'n goeie swaarboompot wat die wêreldse verskil maak.
• 2 ontbeende lamsboude
• Genoeg kookolie om als te bedek
Sit die lam in 'n diep pot wat in die oond pas. Bedek met olie ensit die deksel op. Sit in 'n oond van 80 grade en bak oornag of sowat 8 ure tot sag. Verwyder uit die olie tot op 'n afkoelrak sodat al die olie kan afloop.
Dauphine Aartappels
Voorbereiding: 25 minute
Die resep mag dalk gekompliseerd lyk maar is eintlik heel eenvoudig. Die finale produk smaak soos gebakte aartappel maar is veerlig en baie sag! Vir 'n lekker kinkel, sit 'n sterk kaas en neutmeskaat by
• 500g choux deeg
• 500g kapokaartappels
Choux Deeg
• 200g botter in blokkies
• 400ml water
• Knippie sout
• 450 ml koekmeel gesif
• 6 eiers
Smelt botter in n kastrol saam met water en sout en laat amper kook. Haal dadelik van die stoof af en voeg die meel by en meng baie vinnig. Klop totdat dit heerlik glad is sit terug op die stoof vir n minuut en bly roer totdat al die deeg wegtrek van die kante af en n stywe bal gevorm het haal dadelik af en laat vir n paar minute asem haal en rus. Sit nou die eiers een vir een by en klits baie goed na elke toevoeging die deeg sal blink en sag word en van jou lepel af val. Dit is nou reg vir die aartappels! Meng die kapok aartappels en die choux saam en braai lepels vol in medium olie tot ligbruin en gaar. Laat rus op handoek papier en dreineer. Kan net voor opdiening warm gemaak word.
Groen Sondag groente
Voorbereiding: 15 minute
Die metode van groente gaar maak is baie lekker aangesien dit nie dood gekook is nie en ons nog die wonderlike vars smaak en kleur behou. Om 'n bietjie tiemie en knoffel by te gooi of enige krui wat vir jou lekker smaak sal glad nie skade doen nie.
• 'n Groot verskeidenheid groen groente soos aspersies, dun groen franse boontjies, mangetout en selfs broccolini geblansjeer
• Botter vir braai
• Sout en peper na smaak
• 2 suurlemoene
Verhit die geblansjeerde groente in 'n pan met die botter en geur met sout en peper. Druk genoeg suurlemoen sap oor dit uit en rasper sommer van die skil ook oor vir n lekker vars byt smaak. Verhit voor opdiening in dieslefde pan met sy souse.
Die heerlikste Rooiwyn Sous!
Daar kom net niks by die diep geurige smaak van hierdie wonderlike sous nie. Niks wat uit 'n pakkie kom sal ooit die wonderlike hoogtes bereik van 'n sous wat met liefde aan mekaar gesit is nie. Hierdie kan ook 'n dag voor die tyd gemaak word en is eintlik lekkerder as dit 'n bietjie gestaan het. As jy nie self die lam aftreksel wil maak nie, is daar, en ons mag nie name noem nie..., die wonderlikste voorbeelde van nat aftreksels in die winkels.
• 2 bottels rooiwyn
• 3l lams aftreksel
• 2 takkies Roosmaryn
• 5 Peper korrels
• 3 Stêr anys
Kook die wyn af tot 'n kwart saam met die kruie en speserye. Voeg die aftreksel by en kook weer af tot lekker sous vorm, dit gaan ongeveer 1 ½ uur neem so wees maar geduldig. Gooi deur 'n sif sodat die kruie agter bly. En bedien oor die vleis. Mmm...
Voorbereiding: 8 ure of oornag
Ons het lanklaas so 'n lekker stukkie vleis aan mekaar gesit. Die bak in die olie teen 'n lae temeratuur verseker dat die boud geseël is, geen olie trek in nie maar bewaar al die natuurlike sappe wonderlik. Die vleis is baie sag na die kookproses en smelt letterlik in jou mond. Maak seker jy het of leen sommer 'n goeie swaarboompot wat die wêreldse verskil maak.
• 2 ontbeende lamsboude
• Genoeg kookolie om als te bedek
Sit die lam in 'n diep pot wat in die oond pas. Bedek met olie ensit die deksel op. Sit in 'n oond van 80 grade en bak oornag of sowat 8 ure tot sag. Verwyder uit die olie tot op 'n afkoelrak sodat al die olie kan afloop.
Dauphine Aartappels
Voorbereiding: 25 minute
Die resep mag dalk gekompliseerd lyk maar is eintlik heel eenvoudig. Die finale produk smaak soos gebakte aartappel maar is veerlig en baie sag! Vir 'n lekker kinkel, sit 'n sterk kaas en neutmeskaat by
• 500g choux deeg
• 500g kapokaartappels
Choux Deeg
• 200g botter in blokkies
• 400ml water
• Knippie sout
• 450 ml koekmeel gesif
• 6 eiers
Smelt botter in n kastrol saam met water en sout en laat amper kook. Haal dadelik van die stoof af en voeg die meel by en meng baie vinnig. Klop totdat dit heerlik glad is sit terug op die stoof vir n minuut en bly roer totdat al die deeg wegtrek van die kante af en n stywe bal gevorm het haal dadelik af en laat vir n paar minute asem haal en rus. Sit nou die eiers een vir een by en klits baie goed na elke toevoeging die deeg sal blink en sag word en van jou lepel af val. Dit is nou reg vir die aartappels! Meng die kapok aartappels en die choux saam en braai lepels vol in medium olie tot ligbruin en gaar. Laat rus op handoek papier en dreineer. Kan net voor opdiening warm gemaak word.
Groen Sondag groente
Voorbereiding: 15 minute
Die metode van groente gaar maak is baie lekker aangesien dit nie dood gekook is nie en ons nog die wonderlike vars smaak en kleur behou. Om 'n bietjie tiemie en knoffel by te gooi of enige krui wat vir jou lekker smaak sal glad nie skade doen nie.
• 'n Groot verskeidenheid groen groente soos aspersies, dun groen franse boontjies, mangetout en selfs broccolini geblansjeer
• Botter vir braai
• Sout en peper na smaak
• 2 suurlemoene
Verhit die geblansjeerde groente in 'n pan met die botter en geur met sout en peper. Druk genoeg suurlemoen sap oor dit uit en rasper sommer van die skil ook oor vir n lekker vars byt smaak. Verhit voor opdiening in dieslefde pan met sy souse.
Die heerlikste Rooiwyn Sous!
Daar kom net niks by die diep geurige smaak van hierdie wonderlike sous nie. Niks wat uit 'n pakkie kom sal ooit die wonderlike hoogtes bereik van 'n sous wat met liefde aan mekaar gesit is nie. Hierdie kan ook 'n dag voor die tyd gemaak word en is eintlik lekkerder as dit 'n bietjie gestaan het. As jy nie self die lam aftreksel wil maak nie, is daar, en ons mag nie name noem nie..., die wonderlikste voorbeelde van nat aftreksels in die winkels.
• 2 bottels rooiwyn
• 3l lams aftreksel
• 2 takkies Roosmaryn
• 5 Peper korrels
• 3 Stêr anys
Kook die wyn af tot 'n kwart saam met die kruie en speserye. Voeg die aftreksel by en kook weer af tot lekker sous vorm, dit gaan ongeveer 1 ½ uur neem so wees maar geduldig. Gooi deur 'n sif sodat die kruie agter bly. En bedien oor die vleis. Mmm...
Sjokolade truffels, malva poedingballe en melktert springrolls
Sjokolade truffels, malva puoedingballe met vla vulsel en melktert springrolls met sjokolade doopsous
Voorbereiding: sowat 2 ure
Hierdie hele konkoksie is so mooi op ‘n bord en gaan almal na hulle asems laat snak! Dit is 'n bietjie moeite so begin die dag voor die tyd en maak seker al jou elemente is klaar en reg voor die opdiening. Dit is heeltemal die moeite werd.
Truffels
• 300g donker sjokolade
• 300ml room
• 50g botter
• Kakao
Smelt alles saam oor 'n dubbel koker en roer goed deur. Verkoel en rol dan in balletjies en rol in kakao. Bere in n lugdigte houer in die yskas.
Malvapoeding
Hierdie malvapoeding word in koelronde vormpies gebak. Die panne is vrylik beskikbaar by enige bakwinkel en is vreeslik in die mode. Skaf maar gerus een aan.
Oond 180 grade
• 30 ml botter
• 125ml suiker
• 1 ekstra groot eier
• 15 ml appelkoos konfyt
• 5ml koeksoda
• 125 ml melk
• 250ml koekmeel
• Knypie sout
• 15 ml asyn
Room botter en suiker saam, voeg eier by en dan die appelkoos konfyt. Los die koeksoda op in die melk en voeg by. Sif die meel en sout by en vou in. Roer laaste die asyn deur. Bak in klein bal vorms pannetjie vir 20 minute haal uit en laat afkoel. Vul dan n dik spuit naald met tuisgemaakte vanielje vla en vul die balletjies.
Tuisgemaakte Vla
Hierdie vla smaak net baie lekkerder as enige iets uit 'n boksie. Doen die moeite aangesien dit so 'n groot verskil kan maak.
• 2 eiers
• 3 eiergele
• 150ml suiker
• 50 ml meel
• 25 ml mielieblom
• 2 koppies melk
• Een vanielje peul uitgeskraap
• 2ml amandel essence
Klits die eiers, eiergele en suiker saam tot lig en romerig en voeg dan die twee soorte meel by en roer goed deur, maak seker dat daar nie klonte is nie. Plaas die melk, vanilje peul en amandel essence saam in n pot op die stoof en brig tot net voor kook punt en haal dadelk af. Roer die eiermengsel baie vinnig en gooi die melk mengsel stadig by. Plaas terug op die stoof en kook saggies op medium hitte totdat die vla verdik en soos baie dik room lyk. Wees versigtig om nie te ver te kook nie. Haal af en laat afkoel vir die vul van die balletjies.
Melktert springrolls
Hierdie is 'n wonderlike kinkel metode om melktert voor te sit en almal is aangenaam verras as hulle in die vreemde voorwerp in byt en die lekker smake van melkter proe. Dit kan 'n dag voor die tyd gemaak word en gediep braai word net voor opdiening.
• 1 koppie melk
• 3 eiergele
• 1 tl meel
• 1 tl mielieblom
• 50ml suiker
• Kaneelsuiker
• Springroll deeg velle
• Meel en water mengesel
Verhit die melk, klits die eiers, meel, mielieblom en suiker saam. Gooi bietjie warm melk by dit en voeg terug by die melk, kook tot verdik en haal af van die hitte om af te koel. Skep lepels vol op die vel deeg en strooi kaneelsuiker oor. Smeer die vel met meel en water mengsel en rol toe. Verhit olie tot 180 grade en braai tot ligbruin. Plaas op kombuis papier en dreineer.
Sjokolade sous
Hierdie sousie is so maklik om te maak. Voeg gekapte kardomomsade by vir 'n middeloosterse smakie.
• 250ml room
• 200g donker sjokolade
Verhit die room en smelt die sjokolade daarin, klits goed deur bedien saam met die springrolls. Bedien die sous in 'n klein koppie met die springroll dwars bo oor vir 'n lekker effek.
Voorbereiding: sowat 2 ure
Hierdie hele konkoksie is so mooi op ‘n bord en gaan almal na hulle asems laat snak! Dit is 'n bietjie moeite so begin die dag voor die tyd en maak seker al jou elemente is klaar en reg voor die opdiening. Dit is heeltemal die moeite werd.
Truffels
• 300g donker sjokolade
• 300ml room
• 50g botter
• Kakao
Smelt alles saam oor 'n dubbel koker en roer goed deur. Verkoel en rol dan in balletjies en rol in kakao. Bere in n lugdigte houer in die yskas.
Malvapoeding
Hierdie malvapoeding word in koelronde vormpies gebak. Die panne is vrylik beskikbaar by enige bakwinkel en is vreeslik in die mode. Skaf maar gerus een aan.
Oond 180 grade
• 30 ml botter
• 125ml suiker
• 1 ekstra groot eier
• 15 ml appelkoos konfyt
• 5ml koeksoda
• 125 ml melk
• 250ml koekmeel
• Knypie sout
• 15 ml asyn
Room botter en suiker saam, voeg eier by en dan die appelkoos konfyt. Los die koeksoda op in die melk en voeg by. Sif die meel en sout by en vou in. Roer laaste die asyn deur. Bak in klein bal vorms pannetjie vir 20 minute haal uit en laat afkoel. Vul dan n dik spuit naald met tuisgemaakte vanielje vla en vul die balletjies.
Tuisgemaakte Vla
Hierdie vla smaak net baie lekkerder as enige iets uit 'n boksie. Doen die moeite aangesien dit so 'n groot verskil kan maak.
• 2 eiers
• 3 eiergele
• 150ml suiker
• 50 ml meel
• 25 ml mielieblom
• 2 koppies melk
• Een vanielje peul uitgeskraap
• 2ml amandel essence
Klits die eiers, eiergele en suiker saam tot lig en romerig en voeg dan die twee soorte meel by en roer goed deur, maak seker dat daar nie klonte is nie. Plaas die melk, vanilje peul en amandel essence saam in n pot op die stoof en brig tot net voor kook punt en haal dadelk af. Roer die eiermengsel baie vinnig en gooi die melk mengsel stadig by. Plaas terug op die stoof en kook saggies op medium hitte totdat die vla verdik en soos baie dik room lyk. Wees versigtig om nie te ver te kook nie. Haal af en laat afkoel vir die vul van die balletjies.
Melktert springrolls
Hierdie is 'n wonderlike kinkel metode om melktert voor te sit en almal is aangenaam verras as hulle in die vreemde voorwerp in byt en die lekker smake van melkter proe. Dit kan 'n dag voor die tyd gemaak word en gediep braai word net voor opdiening.
• 1 koppie melk
• 3 eiergele
• 1 tl meel
• 1 tl mielieblom
• 50ml suiker
• Kaneelsuiker
• Springroll deeg velle
• Meel en water mengesel
Verhit die melk, klits die eiers, meel, mielieblom en suiker saam. Gooi bietjie warm melk by dit en voeg terug by die melk, kook tot verdik en haal af van die hitte om af te koel. Skep lepels vol op die vel deeg en strooi kaneelsuiker oor. Smeer die vel met meel en water mengsel en rol toe. Verhit olie tot 180 grade en braai tot ligbruin. Plaas op kombuis papier en dreineer.
Sjokolade sous
Hierdie sousie is so maklik om te maak. Voeg gekapte kardomomsade by vir 'n middeloosterse smakie.
• 250ml room
• 200g donker sjokolade
Verhit die room en smelt die sjokolade daarin, klits goed deur bedien saam met die springrolls. Bedien die sous in 'n klein koppie met die springroll dwars bo oor vir 'n lekker effek.