Gisbeskuit met kaneel en heuning
RESEP LEWER: 40 BESKUITE
PORSIEGROOTTE: 1 BESKUIT
PORSIEGROOTTE: 1 BESKUIT
- 400 g koekmeel
- 150 g volkoringmeel
- 150 g sojameel
- 300 ml (55 g) spysverteringsemels (digestive bran)
- 10 ml sout
- 10 ml fyn kaneel
- 10 g-pakkie kitsgis
- 100 g sagte margarien
- 125 g suiwer heuning
- 380 g-blik onversoete ingedampte laevetmelk (bv. Ideal-melk)
- 100 ml water
- 10 ml suurlemoensap
- Verhit oond tot 40 °C.
- Meng koekmeel, volkoringmeel, sojameel, semels, sout, kaneel en kitsgis.
- Verhit margarien, heuning, ingedampte melk en water tot margarien gesmelt is. Laat melkmengsel afkoel tot louwarm. Voeg melkmengsel en suurlemoensap by droë bestanddele en knie vir 8 tot 10 minute tot ’n sagte, elastiese deeg.
- Bedek die deeg met ’n plastieksakkie en vadoek. Plaas op ’n vadoek in oond en laat vir 1 tot 1½ uur rys tot dubbel in volume. Knie deeg af, rol 40 deegporsies in langwerpige vingers en pak lossies teen mekaar in 1 groot of 2 middelslag- gesmeerde broodpanne. Bedek pan(ne) soos voorheen en laat rys weer tot dubbel in volume. Haal broodpanne uit oond, maar hou bedek terwyl oond verhit word.
- Verhit oond tot 180 °C.
- Bak vir 40 – 45 minute tot beskuit gaar is en hol klink as jy daarop klop.
- Keer beskuit op draadrakkie uit en laat afkoel. Breek in stukke en droog vir 8 uur by 80 °C of in louoond.
- Die kaneel gee ’n besondere geur aan die beskuit, maar kan na smaak met anys vervang word.
- Die beskuit bevat min vet en week lekker gou sag in warm koffie.
- Die GI van die beskuit kan van GI = 62 verlaag word na GI = 56 wanneer 60 ml melk by die tee of koffie gevoeg word. Saam met ’n klein vrugteporsie kan dit werk vir ’n haastige ontbyt.
(Sarie)