Boontjiesop met biltongkluitjies
Dié dik, outydse boontjiesop is
net wat jy nodig het as jy op ’n koue aand voor ’n kaggelvuur sit.
Jy benodig:
olyfolie of botter vir braai
1 groot ui, gekap
2 knoffelhuisies, fyngedruk
2 selderystingels, gekap
500 g gerookte varkskenkel, aan
die been
500 g beesvleissopbene
2 groot wortels, gekap
2 koppies suikerbone, oornag
geweek
4-6 koppies water
1 eetlepel droë origanum
1 blik tamatiepuree (410 g)
2 blikkies (410 g) gekapte
tamaties
1 blokkie beesvleisekstrak
VIR DIE KLUITJIES
¾ koppie koekmeel
1 eetlepel mieliemeel
1½ teelepels bakpoeier
50 g biltongpoeier
1 eetlepel botter
½ koppie melk
1/3 koppie pikantrissies,
fyngekap
So maak jy:
Verhit die olie in ’n groot
swartpot of swaarboomkastrol en braai die uie, knoffel en seldery daarin sag.
Voeg die vleis en wortels by.
Spoel die geweekte bone goed af
en voeg dit by die vleis. Bedek dit met 4 koppies water, verhit dit tot
kookpunt en laat dit dan vir ongeveer 90 minute met die deksel op prut.
Voeg die res van die bestanddele
by en laat die sop vir nog ’n halfuur prut, of totdat die bone sag is en die
vleis van die been afval. Voeg nog water by, indien nodig, en geur die sop met
sout en peper.
Maak die kluitjies: Meng al die
droë bestanddele saam, vryf die botter daarby in en meng dan die melk en
pikantrissie deur tot gebind.
Verhit die sop weer tot by
kookpunt en skep rondvol lepels deeg daarin. Verlaag die hitte en laat dit vir
10 minute met die deksel op oor baie lae hitte prut – dit moenie weer kook nie.