Marissa Smith het hierdie heerlike resepte met ons gedeel
AARTAPPEL FRITTATA
2 eetlepels olyfolie
1 groot, uie baie fyn gekap- uie wat in die mikrogemaak word moet altyd baie fyn gekap word
1 knoffeltoontjie, gekneus
1 rooi soetrisse, fyn gekap
130 g verroomde suikermielies
2 teelepels vars oregano en / of basilie
2 mededium aartappels, dun gesny
6 eiers geklits
½ koppie melk en of dun room
2 teelepels vars tiemie, gekap
½ koppie cheddar kaas, gerasper
Smeer 2 liter glasbak met bietjie botter. Meng eiers en melk. Meng olie, uie, knoffel en soetrissie in plastiek bakkie en kook vir 3minute, bedek op hoog - 100% Meng in mielies en kruie. Pak helfte van aartappels in glasbak en gooi uiemengsel oor. Pak res van aartappels oor. Gooi oor eiermengsel. Bak op onbedek - medium 70% - vir 20 minute. Sprinkel met tiemie en kaas. Kook vir nog 8 minute op medium tot kaas gesmelt het. Laat rus bedek vir 5 minute.
1 aartappel per persoon
olie vir braai
sout
Skil vir jou lang, dun repe aartappel en diepbraai dit in olie. Hou die krulle vooraf in water sodat hulle nie so maklik breek nie. Besprinkel met sout.
olie vir braai
sout
Skil vir jou lang, dun repe aartappel en diepbraai dit in olie. Hou die krulle vooraf in water sodat hulle nie so maklik breek nie. Besprinkel met sout.
Kook 1 kg opgesnyde aartappels baie stadig sag in 'n kastrol saam met botter. Maak die aartappels fyn.Voeg 2 knoffelhuisies by wat fyn opgesny is. Voeg een eetlepel olyfolie by en begin roer terwyl jy genoeg melk bygooi om 'n purée te maak. Oor baie lae hitte sit jy 600 g Cantal kaas by wat in baie dun skywe gesny is. Roer dit verwoed met 'n houtlepel tot die kaas gesmelt het en jy 'n elastiese purée het.
6 rooiskil aartappels
1 suurlemoen, in wiggies gesny
8 heel knoffelhuisies, ongeskil
2 rooiuie, in kwarte gesny
4 lourierblare
45ml vars lemoensap
60ml water
15ml tamatiepasta
sout en peper na smaak
5ml paprika
2,5ml komyn
5ml origanum
5ml vars tiemie
60ml olyfolie
8 takkies roosmaryn
Kook aartappels halfgaar. Dreineer en laat afkoel. Voer 'n groot oondpan uit met foelie, blinkkant onder. Voorverhit oond tot 200̊C.
Sny aartappels in skywe en pak in oondbak saam met suurlemoenskywe, knoffel, uie en lourierblaar.
1 suurlemoen, in wiggies gesny
8 heel knoffelhuisies, ongeskil
2 rooiuie, in kwarte gesny
4 lourierblare
45ml vars lemoensap
60ml water
15ml tamatiepasta
sout en peper na smaak
5ml paprika
2,5ml komyn
5ml origanum
5ml vars tiemie
60ml olyfolie
8 takkies roosmaryn
Kook aartappels halfgaar. Dreineer en laat afkoel. Voer 'n groot oondpan uit met foelie, blinkkant onder. Voorverhit oond tot 200̊C.
Sny aartappels in skywe en pak in oondbak saam met suurlemoenskywe, knoffel, uie en lourierblaar.
Meng res van die bestandele behalwe tiemie en roosmaryntakkies. Skep oor aartappels. Pak tiemie en roosmaryn bo-op. Maak toe met foelie en bak vir 30 minute tot gaar.
Maak oop en bak nog vir 15 minute tot aartappels goudbruin is.
Sit warm voor.
Avokado-, geroosterde soetrissies- en bokmelkkaas happies
2 geel soetrissies
2 rooi soetrissies
1 avokado, in skyfies gesny
1 rolletjie bokmelkkaas, in skyfies gesny
basiliekruid
Rooster die soetrissies tot swart onder ´n roosterelement. Trek die skil af en sny in dun skywe. Gooi bietjie olyfolie en balsamiese asyn oor. Rangskik die avokado op kraakbeskuitjies. Skep ´n lepelvol soerissie bo-op en rond af met ´n skyfie bokmelkkaas en basiliekruid.
2 rooi soetrissies
1 avokado, in skyfies gesny
1 rolletjie bokmelkkaas, in skyfies gesny
basiliekruid
Rooster die soetrissies tot swart onder ´n roosterelement. Trek die skil af en sny in dun skywe. Gooi bietjie olyfolie en balsamiese asyn oor. Rangskik die avokado op kraakbeskuitjies. Skep ´n lepelvol soerissie bo-op en rond af met ´n skyfie bokmelkkaas en basiliekruid.
2 medium aartappels
1 ui
1 eier
2 teelepels peri-peri
2 teelepels bakpoeier
2 teelepels rooipeper
1 teelepel sout
¼ teelepel paprika
30 jong wingerdblare
rys, gekook
ui, fyngekap
wonderpeper, gemaal
rosyne
amandels
suurlemoensap
suurlemoenskil
olyfolie
Doop die blare vinnig in kookwater om hulle sag te maak en hou in koue water eenkant. Met die res van die bestandele maak jy vir jou die vulsel in hoeveelhede soos jy goed dink. Lê die blare plat en sit ´n eetlepel van die vulsel in die middel. Vou die blaar toe soos ´n pakkie. Pak almal in ´n dikboom pot en voeg een koppie water en een koppie witwyn en 40ml suurlemoensap by. Plaas iets met gewig op die dolmades sodat hulle nie losraak nie. Kook op lae hitte vir een uur tot die vloeistof amper weggekook het. Koel af, pak in ´n fles en gooi ´n mengsel van suurlemoensap en olyfolie oor. Hou in die yskas.
Bedien as voorgereg saam met ´n goeie witwyn.
3 koppies kekerertjiemeel
1 koppie bruismeel
1 teelepel sout
1 teelepel borrie
2 teeleppels komyn
½ teelepel brand rissie poeier
2 teelepels bakpoeier
1 teelepel fyn gekapte knoffel
1 teelepel marsala
2 fyn gekapte uie
2 fyn gekapte groen rissies
1 eier
½ bossie spinasie, fyn gekap
Olie om die dhaltjies in te braai
Net genoeg water om die mengsel aan mekaar te laat bind.
Meng al die droë bestanddele, spesery en spinasie saam. Voeg die eiers en water by. Maak seker dat net genoeg water by gevoeg sodat jy mengsel sonder klonte het. Laat die mengsel vir so 30 minute staan. Verhit die olie . Gebruik 'n opskeplepel en sit so drie tot vier lepeltjies van die mengsel in die braaipan. Diepbraai die dhaltjies tot hulle goud bruin is. Dreineer die dhaltjies. Bedien warm met 'n soet rissiesous.
Pruime sonder pitte. Sny oop en vul met maaskaas - maaskaas met groenuitjies is baie lekker.
Die eiervrug kom oorspronklik van Indië, maar die resep is Europees.
Bak 3 eiervrugte in ’n 200ºC oond vir omtrent 20 minute. Die eiervrugte moet sag wees.
Jy gaan ook die volgende nodig hê: 2 tamaties wat geskil en waarvan die pitte verwyder is en ’n ui wat ook fyn opgekap is. Die tamaties moet ook fyn gekap word.
Skil die eiervrugte en kap dit fyn op.
Meng al die bestanddele saam in ’n voedselverwerker en drup dan 150 mℓ olyfolie by, terwyl die masjien aan is - net soos jy sou mayonnaise maak.
Verkoel in die yskas.
Garneer met kwarte hardgekookte eier.
Bak 3 eiervrugte in ’n 200ºC oond vir omtrent 20 minute. Die eiervrugte moet sag wees.
Jy gaan ook die volgende nodig hê: 2 tamaties wat geskil en waarvan die pitte verwyder is en ’n ui wat ook fyn opgekap is. Die tamaties moet ook fyn gekap word.
Skil die eiervrugte en kap dit fyn op.
Meng al die bestanddele saam in ’n voedselverwerker en drup dan 150 mℓ olyfolie by, terwyl die masjien aan is - net soos jy sou mayonnaise maak.
Verkoel in die yskas.
Garneer met kwarte hardgekookte eier.
1 bakkie humus
2 eiervrugte, rooster die eiervrug tot die vel swart is
1 ui
2 knoffelhuisies
suurlemoensap van 1 suurlemoen
1 teelepel fyngemaakte komynsaad
Krap die eiervrug se vel af onder lopende koue water. Gooi alles behalwe die suurlemoensap en komyn in ´n voedselverwerker. Skakel aan en drup die suurlemoensap by terwyl die masjien loop. Roer die komyn na die tyd by.
Eet saam met brood, vis of jou Provita's.
2 eiervrugte, rooster die eiervrug tot die vel swart is
1 ui
2 knoffelhuisies
suurlemoensap van 1 suurlemoen
1 teelepel fyngemaakte komynsaad
Krap die eiervrug se vel af onder lopende koue water. Gooi alles behalwe die suurlemoensap en komyn in ´n voedselverwerker. Skakel aan en drup die suurlemoensap by terwyl die masjien loop. Roer die komyn na die tyd by.
Eet saam met brood, vis of jou Provita's.
Baba Ghannouj (Eiervrugpatee)
1 groot eiervrug
30 ml tahina-sesamsaad pasta-
Sap van ½ suurlemoen
sout na smaak
2 knoffelhuisies fyngedruk
Skil eiervrug. Stowe in water en suurlemoensap en knoffelhuisies tot gaar. Voeg ander bestandele by en vermeng in voedselverwerker.
1 groot eiervrug
30 ml tahina-sesamsaad pasta-
Sap van ½ suurlemoen
sout na smaak
2 knoffelhuisies fyngedruk
Skil eiervrug. Stowe in water en suurlemoensap en knoffelhuisies tot gaar. Voeg ander bestandele by en vermeng in voedselverwerker.
1 blik keker-ertjies
1 lourierblaar
1 bossie kruisement
1 teelepel sout
4 eetlepel suurlemoensap
2 knoffelhuisies
1 eetlepel olyfolie
4 eetlepels joghurt
gemaalde swartpeper
paprika
2 eetlepels warm water
Dreineer die ertjies en plaas dit in die pan saam met die lourierblaar en kruisement. Bedek met water en kook vir 1 uur tot sag. Voeg die sout by vir die laaste 10 minute van kooktyd. Dreineer en verwyder die blaar en kruie.
Plaas die ertjies in ´n voedselverwerker saam met die suurlemoensap en knoffel. Maak fyn en voeg die olie en joghurt gelydelik by. Voeg die ander bestandele by.
1 lourierblaar
1 bossie kruisement
1 teelepel sout
4 eetlepel suurlemoensap
2 knoffelhuisies
1 eetlepel olyfolie
4 eetlepels joghurt
gemaalde swartpeper
paprika
2 eetlepels warm water
Dreineer die ertjies en plaas dit in die pan saam met die lourierblaar en kruisement. Bedek met water en kook vir 1 uur tot sag. Voeg die sout by vir die laaste 10 minute van kooktyd. Dreineer en verwyder die blaar en kruie.
Plaas die ertjies in ´n voedselverwerker saam met die suurlemoensap en knoffel. Maak fyn en voeg die olie en joghurt gelydelik by. Voeg die ander bestandele by.
(bedien 6)
6 tortillas
sout en swartpeper
2 rooi rissies, in repies en saggebraai in olyfolie
100 g okkerneute, gekap
´n handvol Italiaanse pietersielie, fyn gekap
suurlemoensap
Verwarm die tortillas. Skep bietjie hummus op ´n tortilla, gooi ´n paar repies rissie oor en eindig met die neute en pietersielie. Besprinkel met die sap en sout en peper. Rol toe en geniet.
'n Tipies Griekse happie.
250 ml ontpitte kalamata olywe
250 ml ontpitte swart olywe
250 ml dennepitte
3 knoffelhuisies
250 ml pietersielie
5 ml roosmaryn
60 ml olyfolie
varsgemaalde swartpeper
Verwerk al die bestandele behalwe die olyfolie in 'n voedselverwerker.
Die olyfolie moet na die tyd stadig ingegooi word terwyl die voedselverwerker aan is.
Bedien op warm focaccia, baguette of op broodjies.
250 ml ontpitte kalamata olywe
250 ml ontpitte swart olywe
250 ml dennepitte
3 knoffelhuisies
250 ml pietersielie
5 ml roosmaryn
60 ml olyfolie
varsgemaalde swartpeper
Verwerk al die bestandele behalwe die olyfolie in 'n voedselverwerker.
Die olyfolie moet na die tyd stadig ingegooi word terwyl die voedselverwerker aan is.
Bedien op warm focaccia, baguette of op broodjies.
Pruime sonder pitte. Sny oop en vul met maaskaas - maaskaas met groenuitjies is baie lekker.
(die resep is genoeg vir 12 persone)
2 bossies vars radyse, verkieslik baba-radyse, skoongemaak, nie geskil, en nog met 'n stukkie steel aan
wodka
sout, verkieslik goeie sout soos byvoorbeeld Maldon
Sit bakkies uit met wodka en sout. Die gaste doop eers die radyse in wodka en dan in sout.
2 bossies vars radyse, verkieslik baba-radyse, skoongemaak, nie geskil, en nog met 'n stukkie steel aan
wodka
sout, verkieslik goeie sout soos byvoorbeeld Maldon
Sit bakkies uit met wodka en sout. Die gaste doop eers die radyse in wodka en dan in sout.
Klein knopiesampioene is heerlike happies.
Maak hulle in ’n kastrol warm saam met witwyn en laat prut vir 8 minute.
Haal die sampioene uit die wyn en gooi in ’n Franse slaaisous. Laat so lê tot jy hulle bedien - ten minste vir 2 uur.
Maak hulle in ’n kastrol warm saam met witwyn en laat prut vir 8 minute.
Haal die sampioene uit die wyn en gooi in ’n Franse slaaisous. Laat so lê tot jy hulle bedien - ten minste vir 2 uur.
GESTOOFDE SAMPIOENE
500 g sampioene, stele verwyder
600 mℓ rooiwyn
50 mℓ vars, gekapte koljander
sout
varsgemaalde peper
Bring die wyn tot kookpunt in ’n souspan. Kook af tot daar net 450 mℓ oor is.
Voeg die sampioene by die wyn saam met ’n knippie sout en heelwat varsgemaalde swartpeper.
Bring die wyn weer tot kookpunt en kook vir 5 minute.
Roer die koljander by net voor jy dit bedien.
600 mℓ rooiwyn
50 mℓ vars, gekapte koljander
sout
varsgemaalde peper
Bring die wyn tot kookpunt in ’n souspan. Kook af tot daar net 450 mℓ oor is.
Voeg die sampioene by die wyn saam met ’n knippie sout en heelwat varsgemaalde swartpeper.
Bring die wyn weer tot kookpunt en kook vir 5 minute.
Roer die koljander by net voor jy dit bedien.
50 g botter
750 g sampioene, in dun skyfies gesny
3 eetlepels room
1 eetlepel rooiwyn
sout
peper
Verhit die botter en braai die sampioene tot effens sag en bruin. Voeg al die bestandele in ´n voedselverwerker en maak fyn.
1 salot, fyngekap
250 g sampioene
7 ml vars gekapte tiemie
5 ml suurlemoensap
sout en peper
90 g sagte botter
2 ml Tabasco
100 ml neute, gekap
Soteer salot in bietjie botter. Voeg sampioene by -fyn gesny- en kook vinnig tot ingedamp (kookkunsterm). Voeg suurlemoensap en tiemie by en geur. Skep uit en laat koud word. Voeg res van botter by, neute en tabascosous by.
Hierdie resep maak ’n heerlike voorgereg of happie.
Sny jou sampioene in kleiner stukke om op roosterbrood te pas.
Prut die sampioene in botter en ’n skeut sjerrie vir 8 minute.
Bedien dit op roosterbrood en strooi gekapte pietersielie oor.
Sny jou sampioene in kleiner stukke om op roosterbrood te pas.
Prut die sampioene in botter en ’n skeut sjerrie vir 8 minute.
Bedien dit op roosterbrood en strooi gekapte pietersielie oor.
UIE KOEKIES. (van: Amanda Viljoen).
1 pk. bruismeel. ( 1 lb )
1 tl. bakpoeier. ( opsioneel. )
1/2 kop. botter.
1/2 kop. kaas.
1 tl. sout.
knippie rooi peper.
2 fyngerasperde uie.
Meng soos vir skons. Maak ronde bolletjies, druk plat met vurk op bakplaat. Bak teen 200 Grade C tot bruin.
KERSIEGENOT
(Koot Dippenaar)
3 eierwitte
2½ k versiersuiker
1 1/3 k margarine
2 pakkies mariebeskuitjies
1 ¼ k glanskersies
2 ½ k klapper
5 ml vanilla
Klits eierwitte tot styf. Sif versiersuiker en klits by eierwitte. Smelt botter. Breek beskuitjies fyn. Sny glanskersies in kwarte. Meng botter, beskuitjies, glanskersies, klapper en vanilla goed met eierwitmengsel. Druk in pan, verkil en sny. (5 dosyn)
MURG PAMPOENTJIE POFFERTJIES
250ml gerasperde murgpampoentjies
2 ekstra groot eiers
1 ui fyngekap
60ml koekmeel
125ml gerasperde kaas
Sout en peper na smaak
Kookolie vir braai
Meng pampoentjies, eiers, ui, meel, kaas en geurmiddels.
Verhit olie.
Drup lepelsvol in olie.
Braai tot goudbruin.
Dreineer op kombuis papier.
250ml gerasperde murgpampoentjies
2 ekstra groot eiers
1 ui fyngekap
60ml koekmeel
125ml gerasperde kaas
Sout en peper na smaak
Kookolie vir braai
Meng pampoentjies, eiers, ui, meel, kaas en geurmiddels.
Verhit olie.
Drup lepelsvol in olie.
Braai tot goudbruin.
Dreineer op kombuis papier.
CHEESE AND SPINACH PUFFS (Tiang)
250ml self raising flour
5ml baking powder
1ml salt
2ml mustard powder
65ml cooked shredded spinach
250ml grated cheddar cheese
1 extra large egg
125ml milk
15ml margarine
Preheat oven to 2000C.
Sift flour, baking powder, salt and mustard powder together.
Add spinach and cheese.
In another bowl, whisk egg, milk and melted butter.
Add to dry ingredients and mix until just combined.
Spoon into greased patty pan tins and bake for 10 – 12 min.
Serve warm.
VARIATION: Substitute spinach with a few pieces of chopped ham or bacon.
250ml self raising flour
5ml baking powder
1ml salt
2ml mustard powder
65ml cooked shredded spinach
250ml grated cheddar cheese
1 extra large egg
125ml milk
15ml margarine
Preheat oven to 2000C.
Sift flour, baking powder, salt and mustard powder together.
Add spinach and cheese.
In another bowl, whisk egg, milk and melted butter.
Add to dry ingredients and mix until just combined.
Spoon into greased patty pan tins and bake for 10 – 12 min.
Serve warm.
VARIATION: Substitute spinach with a few pieces of chopped ham or bacon.
MINIPLAATKOEKIES MET WORSIES EN UIEMARMELADE
PLAATKOEKIES
250ml bruismeel
10ml suiker
1 eier
187ml melk
20ml botter gesmelt
UIEMARMELADE
30ml botter
2 uie in skyfies gesny
30ml bruinsuiker
AFRONDING
125ml tamatieblatjang
375g Russiese worsies klaar gaar en in skyfies gesny
paar grasuie, gekap
PLAATKOEKIES
250ml bruismeel
10ml suiker
1 eier
187ml melk
20ml botter gesmelt
UIEMARMELADE
30ml botter
2 uie in skyfies gesny
30ml bruinsuiker
AFRONDING
125ml tamatieblatjang
375g Russiese worsies klaar gaar en in skyfies gesny
paar grasuie, gekap
VEGETARIESE POFFERTJIES
500ml koekmeel
10ml bakpoeier
2.5ml sout
187ml melk
4 eiers
2.5ml droë pietersielie
knypie Lemon and herb speserye van Nando’s of enige droë kruie
knypie swartpeper
500ml gaar gemengde groente, gekap
genoeg olie vir diepbraai
Voorverhit oond by 180 C.
Sif meel, bakpoeier en sout saam.
Klits melk en eiers tot goed gemeng.
Roer eiermengsel by meelmengsel tot daar geen klonte in is nie.
Roer pietersielie, speserye, peper en gaar groente by.
Verhit olie, skep teelepels vol beslag in warm olie en braai tot goudbruin.
Sit louwarm of koud voor.
500ml koekmeel
10ml bakpoeier
2.5ml sout
187ml melk
4 eiers
2.5ml droë pietersielie
knypie Lemon and herb speserye van Nando’s of enige droë kruie
knypie swartpeper
500ml gaar gemengde groente, gekap
genoeg olie vir diepbraai
Voorverhit oond by 180 C.
Sif meel, bakpoeier en sout saam.
Klits melk en eiers tot goed gemeng.
Roer eiermengsel by meelmengsel tot daar geen klonte in is nie.
Roer pietersielie, speserye, peper en gaar groente by.
Verhit olie, skep teelepels vol beslag in warm olie en braai tot goudbruin.
Sit louwarm of koud voor.
MINI HERB CRUMPETS
375ml Snowflake cake flour
2ml salt
10ml baking powder
30ml castor sugar
2 extra large eggs
200ml milk
45ml butter or margarine, melted
30ml chopped fresh herbs or 10ml dried
butter and cooking oil for frying
TOPPING
230g tub cream cheese or smooth cottage cheese
chives or fresh herbs to garnish
Sift dry ingredients.
Whisk liquid ingredients and pour into dry.
Whisk until smooth.
Leave to stand about 30 min.
Heat extra butter in heavy-based saucepan.
Drop about 15ml batter in.
Fry until golden brown on one side and turn to other side to fry further.
TOPPING
Garnish with piped cream cheese and sprinkle herbs on.
375ml Snowflake cake flour
2ml salt
10ml baking powder
30ml castor sugar
2 extra large eggs
200ml milk
45ml butter or margarine, melted
30ml chopped fresh herbs or 10ml dried
butter and cooking oil for frying
TOPPING
230g tub cream cheese or smooth cottage cheese
chives or fresh herbs to garnish
Sift dry ingredients.
Whisk liquid ingredients and pour into dry.
Whisk until smooth.
Leave to stand about 30 min.
Heat extra butter in heavy-based saucepan.
Drop about 15ml batter in.
Fry until golden brown on one side and turn to other side to fry further.
TOPPING
Garnish with piped cream cheese and sprinkle herbs on.
ONION AND SUN-DRIED TOMATO FRITTERS
30ml butter or margarine
2 onions peeled and coarsely chopped
40g sun dried tomatoes chopped
2 extra large eggs beaten
200ml snowflake cake flour
160ml milk
125ml grated mozzarella cheese
salt and freshly ground black pepper to taste
cooking oil for frying
Heat butter in a heavy based saucepan.
Add onions and sauté lightly.
Remove from heat.
Mix all remaining ingredients.
Heat the oil in a large heavy based saucepan.
Drop tablespoonfuls of mixture into oil and fry for a few minutes on each side, until golden brown.
Drain on absorbent paper and serve hot.
VARIATION:
Substitute onions and tomatoes with 250ml grated baby marrow.
30ml butter or margarine
2 onions peeled and coarsely chopped
40g sun dried tomatoes chopped
2 extra large eggs beaten
200ml snowflake cake flour
160ml milk
125ml grated mozzarella cheese
salt and freshly ground black pepper to taste
cooking oil for frying
Heat butter in a heavy based saucepan.
Add onions and sauté lightly.
Remove from heat.
Mix all remaining ingredients.
Heat the oil in a large heavy based saucepan.
Drop tablespoonfuls of mixture into oil and fry for a few minutes on each side, until golden brown.
Drain on absorbent paper and serve hot.
VARIATION:
Substitute onions and tomatoes with 250ml grated baby marrow.
SUIKERMIELIE-PLAATKOEKIES
Héérlik vir ontbyt met stroop en brosgebraaide spekvleis.
1 blik geroomde suikermielies
1 eier, geklits
125ml gerasperde parmesaan
125ml fyn gekrummelde fetakaas
250ml koekmeelblom
Sout en vars gemaalde swartpeper na smaak
Knippie suiker
5ml bakpoeier
Meng alles saam en laat staan vir 10 minute.
Braai lepelsvol van die mengsel in 'n pan met 'n bietjie warm botter of olie tot goudbruin aan albei kante en deurgaar.
Dreineer op kombuispapier en sit dadelik voor.
Lewer 15 plaatkoekies.
Héérlik vir ontbyt met stroop en brosgebraaide spekvleis.
1 blik geroomde suikermielies
1 eier, geklits
125ml gerasperde parmesaan
125ml fyn gekrummelde fetakaas
250ml koekmeelblom
Sout en vars gemaalde swartpeper na smaak
Knippie suiker
5ml bakpoeier
Meng alles saam en laat staan vir 10 minute.
Braai lepelsvol van die mengsel in 'n pan met 'n bietjie warm botter of olie tot goudbruin aan albei kante en deurgaar.
Dreineer op kombuispapier en sit dadelik voor.
Lewer 15 plaatkoekies.
SWEETCORN AND HAM FRITTERS
A new twist to an old favourite – fritters full of flavour and colour.
1 x 420 g tin of cream style sweetcorn
1 x 340 g tin of whole kernel sweetcorn
quarter of a red green pepper, cut in thin strips
200g picnic ham, cut in small cubes
bunch of spring onions, chopped
375ml cake flour
5ml baking powder
3 extra large eggs, beaten
ground sea salt and black pepper
sunflower oil for deep-frying
Heat oil in a saucepan for deep-frying over medium heat until hot – but not smoking.
Mix all ingredients to a firm batter and spoon tablespoons-full in the hot oil.
Fry until cooked and golden.
Drain on kitchen paper.
A new twist to an old favourite – fritters full of flavour and colour.
1 x 420 g tin of cream style sweetcorn
1 x 340 g tin of whole kernel sweetcorn
quarter of a red green pepper, cut in thin strips
200g picnic ham, cut in small cubes
bunch of spring onions, chopped
375ml cake flour
5ml baking powder
3 extra large eggs, beaten
ground sea salt and black pepper
sunflower oil for deep-frying
Heat oil in a saucepan for deep-frying over medium heat until hot – but not smoking.
Mix all ingredients to a firm batter and spoon tablespoons-full in the hot oil.
Fry until cooked and golden.
Drain on kitchen paper.
MIELIE EN RISSIE PLAATKOEKIES
250ml koekmeel
5ml bakpoeier
Sout en peper
250ml mozzarellakaas
1 skyfie fetakaas gekrummel
15ml vars koljanderblare gekap
3 rooi brandrissies ontpit en fyn gekap
Knypie knoffelvlokkies
410g suikermielies (roomsoort)
45ml melk
2 eiers
Sif meel, bakpoeier, sout en peper saam.
Voeg kase, koljander, rissies en knoffel by.
Klits mielies, melk en eiers en roer by meelmengsel.
Verhit bietjie olie in braaipan.
Skep teelepels vol beslag daarin.
Braai tot goudbruin aan albie kante.
Sit warm voor.
WENK: Smaak heerlik met tamatie en rissie konfyt en vleis.
250ml koekmeel
5ml bakpoeier
Sout en peper
250ml mozzarellakaas
1 skyfie fetakaas gekrummel
15ml vars koljanderblare gekap
3 rooi brandrissies ontpit en fyn gekap
Knypie knoffelvlokkies
410g suikermielies (roomsoort)
45ml melk
2 eiers
Sif meel, bakpoeier, sout en peper saam.
Voeg kase, koljander, rissies en knoffel by.
Klits mielies, melk en eiers en roer by meelmengsel.
Verhit bietjie olie in braaipan.
Skep teelepels vol beslag daarin.
Braai tot goudbruin aan albie kante.
Sit warm voor.
WENK: Smaak heerlik met tamatie en rissie konfyt en vleis.
Geroosterde neute
Dis makliker en vinniger in die mikrogolfoond.
Genoeg vir: 4-6
Bereidingstyd: 10 minute
30 ml botter
125 ml heuning
300 g neute (gebruik ’n goeie verskeidenheid soos Brasiliaanse neute, amandels, pekanneute asook okkerneute)
1 Gebruik ’n diep, mikrogolfbestande bak om die botter in te smelt. Voeg die res van die bestanddele by, en meng deur.
Mikrogolf vir 6 minute op hoog, of tot die neute ’n karamelkleur het.
Keer die neute uit op ’n bakplaat wat met kleefvrye bakpapier uitgevoer is, en laat dit eenkant staan om af te koel. Breek die neute in stukke en bêre in ’n lugdigte houer.
Bekbrandertjies
Gestopte rissies of “chilli poppers”, soos dit in Engels genoem word, is altyd ’n treffer. Ons wys jou hoe om dié vurige lekkerny te maak. Kies die grootste rissies, want hoe kleiner, hoe warmer!
Maak: 12
Bereidingstyd: 35 minute Gaarmaaktyd: 20 minute Oondtemperatuur: rooster
Gestopte rissies
• 12 groot jalapeño-rissies
• 100 ml roomkaas
• 100 ml fetakaas
• koekmeel
• olie vir diepbraai
• lemmetjiewiggies vir voorsit
DEEG
• 200 ml bruismeel
• 125 ml mielieblom
• sout en peper
• sowat 190 ml yswater
• 5 ml suiker
1 Voorverhit die oond en rooster die rissies droog, baie naby aan die element, tot die skil swart is. Draai die rissies van tyd tot tyd sodat dit oraloor verkleur. Haal dit uit die oond en sit dit in ’n plastieksakkie sodat dit vir ’n paar minute kan sweet. Dit help dat die skil makliker loskom.
2 Laat die rissies afkoel tot dit
hanteerbaar is en trek dan die skil af.
Maak ’n klein insnyding in die lengte van elkeen en verwyder die pitte versigtig.
Meng die twee kase in ’n bakkie en stop elke rissie met ’n lepel vol van die kaasmengsel. Jy kan die openinge met ’n peuselstokkie toeryg as jy wil, maar dis nie nodig nie – solank jy net versigtig werk.
3 Rol die gestopte rissies in meel, skud goed af en hou dit eenkant. Meng intussen die deegbestanddele tot net gemeng. Dit maak nie saak as daar nog klonte in is nie.
4 Verhit die olie in ’n klein kastrol of in ’n diepbraaier as jy een het. Doop die meelbedekte rissies een-een in die deeg en braai dit dadelik in die warm olie. Braai net ’n paar op ’n slag. Skep dit met ’n gaatjieslepel uit en sit dit eenkant op kombuispapier. Herhaal met al die rissies. Sit dit dadelik voor as voorgereg, met of sonder ’n doopsous, en lemmetjiewiggies en genoeg koue drinkgoed. Dié heerlike happies kan sterk manne trane in die oë gee!
1 2
3 4
Pssst!
Vervang die feta in die vulsel met mozzarella of sagte bokmelkkaas en pietersielie.
Kapokaartappels wat met suurroom gegeur is, en selfs ’n dik witsous met stukkies hoender en kaas in, is ook lekker. Ek hou van ’n vulsel met ’n sagte kaas wat nie ’n vreeslike skerp geur het nie sodat dit die rissie se byt teëwerk.
UIESTROOITJIES MET PEPPADEWS DOOPSOUS
UIESTROOITJIES
250g botter
500ml koekmeel
1 pakkie wit uiesoppoeier
500ml gerasperde kaas
DOOPSOUS
6 peppadews fyn gekap
4 grasuie fyn gekap
15ml vars pietersielie fyn gekap
1 knoffelhuisie gekneus
60ml mayonnaise
knypie sout en peper
125g roomkaas
125ml gewone jogurt
Stel oond op 200 C.
Smelt botter en laat afkoel.
Meng oorblywende bestanddele saam en roer botter by tot deeg vorm.
Rol deeg op meelbestrooide oppervlak uit tot ongeveer 5mm dik.
Sny in stokkies (ongeveer 14cm lank) en plaas op bakplaat wat met bakpapier gevoer is.
Bak 10 – 12 min of tot ligte goud bruin kleur.
Meng bestanddele goed saam van die doopsous en sit saam met uie strooitjies voor.
UIESTROOITJIES
250g botter
500ml koekmeel
1 pakkie wit uiesoppoeier
500ml gerasperde kaas
DOOPSOUS
6 peppadews fyn gekap
4 grasuie fyn gekap
15ml vars pietersielie fyn gekap
1 knoffelhuisie gekneus
60ml mayonnaise
knypie sout en peper
125g roomkaas
125ml gewone jogurt
Stel oond op 200 C.
Smelt botter en laat afkoel.
Meng oorblywende bestanddele saam en roer botter by tot deeg vorm.
Rol deeg op meelbestrooide oppervlak uit tot ongeveer 5mm dik.
Sny in stokkies (ongeveer 14cm lank) en plaas op bakplaat wat met bakpapier gevoer is.
Bak 10 – 12 min of tot ligte goud bruin kleur.
Meng bestanddele goed saam van die doopsous en sit saam met uie strooitjies voor.
MOSTERD EN SESAM VLINDERS
1 rol klaargemaakte blaardeeg ontdooi
65ml dijonmosterd
35ml heuning
80ml sesamsade
Oond op 200 C.
Maak blaardeeg op ‘n stuk kleefplastiek oop.
Meng mosterd en heuning en smeer dit eweredig oor deeg.
Strooi sesamsade oor.
Rol deeg versigtig van die breë kant af tot by die middel toe op.
Draai om en rol die ander kant tot by die middel.
Draai in kleefplastiek toe en vries tot jy dit bak.
Haal uit die vrieskas en laat effens ontdooi.
Sny in skywe van 1 cm dik en sit op gesmeerde bakplaat.
Bak vir 15 min of tot goudbruin.
1 rol klaargemaakte blaardeeg ontdooi
65ml dijonmosterd
35ml heuning
80ml sesamsade
Oond op 200 C.
Maak blaardeeg op ‘n stuk kleefplastiek oop.
Meng mosterd en heuning en smeer dit eweredig oor deeg.
Strooi sesamsade oor.
Rol deeg versigtig van die breë kant af tot by die middel toe op.
Draai om en rol die ander kant tot by die middel.
Draai in kleefplastiek toe en vries tot jy dit bak.
Haal uit die vrieskas en laat effens ontdooi.
Sny in skywe van 1 cm dik en sit op gesmeerde bakplaat.
Bak vir 15 min of tot goudbruin.
CHEESE AND TOMATO SPIRALS
1 pkt frozen puff pastry, thawed
250ml grated cheddar cheese
1 x 110g can tomato paste
30ml chutney
30ml chopped parsley
salt and cayenne pepper to taste
1 egg
Preheat oven to 200 C.
Lightly grease a baking tray.
Roll out pastry into a rectangle.
Brush with tomato paste mixed with chutney, sprinkle grated cheese and parsley on top and season with salt and cayenne pepper.
Roll up pastry from opposite sides like a Swiss roll to form a spiral.
Cut into 3mm thick slices.
Place on baking tray and brush with egg yolk.
Bake for 15 min or until golden brown.
1 pkt frozen puff pastry, thawed
250ml grated cheddar cheese
1 x 110g can tomato paste
30ml chutney
30ml chopped parsley
salt and cayenne pepper to taste
1 egg
Preheat oven to 200 C.
Lightly grease a baking tray.
Roll out pastry into a rectangle.
Brush with tomato paste mixed with chutney, sprinkle grated cheese and parsley on top and season with salt and cayenne pepper.
Roll up pastry from opposite sides like a Swiss roll to form a spiral.
Cut into 3mm thick slices.
Place on baking tray and brush with egg yolk.
Bake for 15 min or until golden brown.
MUSHROOM AND POTATO TARTLETS
1 pkt frozen short crust pastry thawed
250g button mushrooms, sliced
45ml butter
salt and black pepper to taste
250ml creamy mashed potatoes
poppy seeds
Preheat oven to 180 C.
Grease a patty pan tin
On a lightly floured surface, roll out pastry thinly and cut into rings using large cookie cutter.
Place into patty pan tins and prick with a fork.
Sauté mushrooms in melted butter, season and place in pastry cases.
Pipe rosettes of masked potato on top of mushrooms and sprinkle with poppy seeds.
Bake for 15 min or until top is lightly browned.
1 pkt frozen short crust pastry thawed
250g button mushrooms, sliced
45ml butter
salt and black pepper to taste
250ml creamy mashed potatoes
poppy seeds
Preheat oven to 180 C.
Grease a patty pan tin
On a lightly floured surface, roll out pastry thinly and cut into rings using large cookie cutter.
Place into patty pan tins and prick with a fork.
Sauté mushrooms in melted butter, season and place in pastry cases.
Pipe rosettes of masked potato on top of mushrooms and sprinkle with poppy seeds.
Bake for 15 min or until top is lightly browned.
SAVOURY FRITTERS
1 large potato
1 large tomato
1 cup cheddar cheese
1 ½ cups self raising flour
1 large onion
2 large eggs
1 ½ teaspoon mixed herbs
1 cup milk
seasoning
Grate all vegetables and cheese, combine with sifted flour, eggs and milk to form fairly stiff batter.
Fry until golden brown.
Serve hot with a meat dish.
1 large potato
1 large tomato
1 cup cheddar cheese
1 ½ cups self raising flour
1 large onion
2 large eggs
1 ½ teaspoon mixed herbs
1 cup milk
seasoning
Grate all vegetables and cheese, combine with sifted flour, eggs and milk to form fairly stiff batter.
Fry until golden brown.
Serve hot with a meat dish.
KORSLOSE SOUTTERTJIES
1 blik (430 g) aspersiestukkies
45ml botter
30ml koekmeel
125ml melk
125ml aspersievloeistof
Sout en peper na smaak
375ml gerasperde kaas
5ml Dijonmosterd
45ml mayonnaise
30ml suurlemoensap
2 ekstra-groot eiers, geklits
Voorverhit die oond tot 180 °C en smeer of spuit twee mini-muffinpanne of twee vlak kolwyntjiepannetjies. Dreineer die aspersiestukkies, maar behou die vloeistof.
Maak 'n witsous van die botter, meel, melk en aspersievloeistof en geur na smaak met sout en peper. Verwyder van die hitte en voeg die kaas, mosterd, mayonnaise, suurlemoensap en eiers by.
Klits goed.
Kap die aspersiestukkies baie fyn en roer by.
Skep in die gesmeerde holtes van die pannetjies en bak vir 15 minute tot opgepof, goudbruin en deurgaar. Laat afkoel tot louwarm en sit voor met klein skeppies suurroom en pesto (tamatie of basiel).
Lewer sowat 30 tertjies.
1 blik (430 g) aspersiestukkies
45ml botter
30ml koekmeel
125ml melk
125ml aspersievloeistof
Sout en peper na smaak
375ml gerasperde kaas
5ml Dijonmosterd
45ml mayonnaise
30ml suurlemoensap
2 ekstra-groot eiers, geklits
Voorverhit die oond tot 180 °C en smeer of spuit twee mini-muffinpanne of twee vlak kolwyntjiepannetjies. Dreineer die aspersiestukkies, maar behou die vloeistof.
Maak 'n witsous van die botter, meel, melk en aspersievloeistof en geur na smaak met sout en peper. Verwyder van die hitte en voeg die kaas, mosterd, mayonnaise, suurlemoensap en eiers by.
Klits goed.
Kap die aspersiestukkies baie fyn en roer by.
Skep in die gesmeerde holtes van die pannetjies en bak vir 15 minute tot opgepof, goudbruin en deurgaar. Laat afkoel tot louwarm en sit voor met klein skeppies suurroom en pesto (tamatie of basiel).
Lewer sowat 30 tertjies.
AARTAPPEL-KANAPEES Carol Elliott Claassen
500 g jong aartappeltjies
250 ml Italiaanse slaaisous
Bolae:
50 g dun snytjies gerookte beesvleis en 8 10 spanspekballetjies
200 g roomkaas vir buisversiersel en 4 aarbeie in kwarte gesny
40 g gerookte salm en 20 ml kappertjiesaad
80 g bokmelkkaas, 20 ml pesto-sous en 2 songedroogde tamaties, in skywe gesny
20 ml mayonnaise, 8 steurgarnale uit die dop
Kook die aartappels vir 10 15 minute in soutwater of totdat hulle sag is. Dreineer en gooi die slaaisous oor die aartappels. Laat afkoel. Sny die aartappeltjie middeldeur en rangskik die bestanddele vir die bolaag bo-op die aartappelhelftes. Plaas op 'n mooi plat opdienbord en sit voor. Variasies: Die volgende kombinasies is ook heerlik op aartappels: 100 g geroomde maaskaas en 10 g gerookte mossels; 100 ml suurroom en 8 ansjovisfilette; 100 g gemarineerde eiervrug met parmesaankaas; 80 g salami-snytjies en 5 olywe, in die helfte gesny. 6 Porsies.
500 g jong aartappeltjies
250 ml Italiaanse slaaisous
Bolae:
50 g dun snytjies gerookte beesvleis en 8 10 spanspekballetjies
200 g roomkaas vir buisversiersel en 4 aarbeie in kwarte gesny
40 g gerookte salm en 20 ml kappertjiesaad
80 g bokmelkkaas, 20 ml pesto-sous en 2 songedroogde tamaties, in skywe gesny
20 ml mayonnaise, 8 steurgarnale uit die dop
Kook die aartappels vir 10 15 minute in soutwater of totdat hulle sag is. Dreineer en gooi die slaaisous oor die aartappels. Laat afkoel. Sny die aartappeltjie middeldeur en rangskik die bestanddele vir die bolaag bo-op die aartappelhelftes. Plaas op 'n mooi plat opdienbord en sit voor. Variasies: Die volgende kombinasies is ook heerlik op aartappels: 100 g geroomde maaskaas en 10 g gerookte mossels; 100 ml suurroom en 8 ansjovisfilette; 100 g gemarineerde eiervrug met parmesaankaas; 80 g salami-snytjies en 5 olywe, in die helfte gesny. 6 Porsies.
AMANDEL-KAASBAL Carol Elliott Claassen
Die kaasbal kan tot twee weke in die yskas gehou word. Om voor te sit, plaas op 'n groot houtplank en rangskik 'n verskeidenheid soutbeskuitjies rondom.
200 g cheddarkaas, gerasper (500 ml)
1/2 x 250 g-houer gladde room of maaskaas
25 ml brandewyn
7,5 ml Dijon-mosterd
15 ml mayonnaise
'n knippie rooipeper
30 ml soet piekels, gekap
50 g gevlokte amandels, gerooster (80 ml)
Meng die cheddarkaas, room óf maaskaas, brandewyn, mosterd, mayonnaise en rooipeper saam tot mooi glad en romerig. Voeg die piekels by, bedek die kaasmengsel en verkoel tot ferm. Rol in 'n groot bal, draai toe met kleefplastiek en verkoel vir minstens 2 uur of tot 2 weke. Om te bedien: Rol verkoelde kaasbal in amandels om te bedek. Laat teen kamertemperatuur vir ñ 1 uur. Sit voor met soutbeskuitjies.
Die kaasbal kan tot twee weke in die yskas gehou word. Om voor te sit, plaas op 'n groot houtplank en rangskik 'n verskeidenheid soutbeskuitjies rondom.
200 g cheddarkaas, gerasper (500 ml)
1/2 x 250 g-houer gladde room of maaskaas
25 ml brandewyn
7,5 ml Dijon-mosterd
15 ml mayonnaise
'n knippie rooipeper
30 ml soet piekels, gekap
50 g gevlokte amandels, gerooster (80 ml)
Meng die cheddarkaas, room óf maaskaas, brandewyn, mosterd, mayonnaise en rooipeper saam tot mooi glad en romerig. Voeg die piekels by, bedek die kaasmengsel en verkoel tot ferm. Rol in 'n groot bal, draai toe met kleefplastiek en verkoel vir minstens 2 uur of tot 2 weke. Om te bedien: Rol verkoelde kaasbal in amandels om te bedek. Laat teen kamertemperatuur vir ñ 1 uur. Sit voor met soutbeskuitjies.
KAASDOOPSOUS Carol Elliott Claassen
1 x 270 g-houer cheddarkaassmeer
1/2 x 250 g-houer gladde maaskaas
50 ml sweet chilliesous
15 ml gekapte vars pietersielie
gekapte grasui vir garnering
Meng al die bestanddele vir die doopsous goed saam. Plaas in 'n bakkie, bedek en verkoel tot benodig. Garneer met gekapte grasui. Sit voor met 'n verskeidenheid kraakvars groente, byvoorbeeld kersietamaties, babamielies, wortelrepe, murgpampoentjierepe en knopiesampioene. Snoepworsies of aartappelskyfies kan ook saam met die doopsous voorgesit word.
1 x 270 g-houer cheddarkaassmeer
1/2 x 250 g-houer gladde maaskaas
50 ml sweet chilliesous
15 ml gekapte vars pietersielie
gekapte grasui vir garnering
Meng al die bestanddele vir die doopsous goed saam. Plaas in 'n bakkie, bedek en verkoel tot benodig. Garneer met gekapte grasui. Sit voor met 'n verskeidenheid kraakvars groente, byvoorbeeld kersietamaties, babamielies, wortelrepe, murgpampoentjierepe en knopiesampioene. Snoepworsies of aartappelskyfies kan ook saam met die doopsous voorgesit word.
Spinasie-Feta-rolletjies. Carol Elliott Claassen
750 g brooddeeg
320 g geroomde spinasie
50 – 100 g fetakaas
125 ml room (opsioneel)
Terwyl die deeg rys moet jy die geroomde spinasie ontvries. Indien dit warm word, moet jy dit eers laat afkoel voor jy dit kan gebruik. Meng 50 g gekrummelde fetakaas by die spinasie.
Smeer twee tertpanne of koekpanne met los bodems. Rol die gerysde deeg in 'n reghoek van 25 x 40 uit. Smeer met die spinasie, en sprinkel 'n verdere 50g fetakaas oor as jy wil.Rol dit nou in 'n lang rol op. Sny nou met 'n skerp mes in wiele van 2 cm breed. Rangskik losweg teen mekaar in die gesmeerde pan. Hierdie is 'n effens morsige spul, maar jy kan maar net die spinasie terugdruk waar nodig, en jou rolletjies vorm tot hulle reg is. Uit hierdie rol van 40 cm, kry mens rofweg 20 wiele, wat beteken dat jy twee panne uitkry. Laat die broodrolletjies vir 20 minute rys.Voorverhit die oond tot 180 °C. Gooi room oor die rolletjies. Dis werklik opsioneel, die brood is ewe lekker daarmee saam of sonder dit. As jy van daai broodrolletjies hou wat met room gebak word, sal jy van die ook so hou. Bak die spinasierolletjies vir 35 minute, indien jy room oorgegooi het, bak dit 'n verdere 5 minute. Dit bak soms nog langer, kyk in die middel van die rolletjie, want die spinasie wat so nat vulsel is maak dat dit sukkel om deur te bak.
750 g brooddeeg
320 g geroomde spinasie
50 – 100 g fetakaas
125 ml room (opsioneel)
Terwyl die deeg rys moet jy die geroomde spinasie ontvries. Indien dit warm word, moet jy dit eers laat afkoel voor jy dit kan gebruik. Meng 50 g gekrummelde fetakaas by die spinasie.
Smeer twee tertpanne of koekpanne met los bodems. Rol die gerysde deeg in 'n reghoek van 25 x 40 uit. Smeer met die spinasie, en sprinkel 'n verdere 50g fetakaas oor as jy wil.Rol dit nou in 'n lang rol op. Sny nou met 'n skerp mes in wiele van 2 cm breed. Rangskik losweg teen mekaar in die gesmeerde pan. Hierdie is 'n effens morsige spul, maar jy kan maar net die spinasie terugdruk waar nodig, en jou rolletjies vorm tot hulle reg is. Uit hierdie rol van 40 cm, kry mens rofweg 20 wiele, wat beteken dat jy twee panne uitkry. Laat die broodrolletjies vir 20 minute rys.Voorverhit die oond tot 180 °C. Gooi room oor die rolletjies. Dis werklik opsioneel, die brood is ewe lekker daarmee saam of sonder dit. As jy van daai broodrolletjies hou wat met room gebak word, sal jy van die ook so hou. Bak die spinasierolletjies vir 35 minute, indien jy room oorgegooi het, bak dit 'n verdere 5 minute. Dit bak soms nog langer, kyk in die middel van die rolletjie, want die spinasie wat so nat vulsel is maak dat dit sukkel om deur te bak.
Pere op Blaardeeg met 'n Kaasvulsel. Carol lliott Claassen
2 vars pere
200g blaardeeg
1/2 bottel droë wit wyn
40g roquefort of enige kaas van jou keuse (bv. cheddar, mozarella, krummel maaskaas, ens.)
50g Kelloggs gekruide broodkrummels
1 teelepel vanielje essens
sap van 1 suurlemoen
2 eiergele
sout en vars gemaalde swart peper
fyngekapte vars pietersielie
Vir die sous:
150g roomkaas met grasuie (of enige ander geur wat jy verkies)
100ml vars room
1 teelepel suurlemoensap
1 teelepel strooisuiker
Verhit die oond tot 180ºC. Berei 'n oondpan met Spray & Cook of waspapier. Skil die pere af, sny hulle in die lengte deur en verwyder die pitte versigtig sodat daar 'n holte indie peer vorm. Verf die pere met suurlemoensap om te voorkom dat hulle verbruin en plaas hulle in die wyn om te week.Maak die roquefort fyn met 'n vurk. Voeg die broodkrummels, vanielje essens, sout en peper by. Om 'n meer vloeibare, taai mengsel te maak, kan jy die roquefort in die mikrogolf sit, maar slegs vir 'n paar sekondes. As jy dit te veel smelt word die mengsel loperig.Teken die vorm van 'n peer op 'n stuk karton, effens groter as die ware grootte van die peerhalwes. Rol die blaardeeg uit en sny 4 peer vorme uit. Plaas die vorms op die oondpan en verf met die eiergeel.Haal die peerhalwes uit die wyn en droog hulle af met papierhandoeke. Vul die holtes in die pere met die kaas en broodkrummel mengsel. Plaas die peerhalwes op die blaardeeg en verf met die eiergeel.Bak vir 10 – 12 minute in die oond. Terwyl die pere bak, berei die sous voor. Meng die roomkaas, vars room, suurlemoensap en strooisuiker saam. Voeg 'n bietjie vars gemaalde swart peper by.Gooi die sous in borde en plaas versigtig 'n gebakte peer in elke bord op die sous. Sprinkel die vars pietersielie oor en bedien onmiddellik.
2 vars pere
200g blaardeeg
1/2 bottel droë wit wyn
40g roquefort of enige kaas van jou keuse (bv. cheddar, mozarella, krummel maaskaas, ens.)
50g Kelloggs gekruide broodkrummels
1 teelepel vanielje essens
sap van 1 suurlemoen
2 eiergele
sout en vars gemaalde swart peper
fyngekapte vars pietersielie
Vir die sous:
150g roomkaas met grasuie (of enige ander geur wat jy verkies)
100ml vars room
1 teelepel suurlemoensap
1 teelepel strooisuiker
Verhit die oond tot 180ºC. Berei 'n oondpan met Spray & Cook of waspapier. Skil die pere af, sny hulle in die lengte deur en verwyder die pitte versigtig sodat daar 'n holte indie peer vorm. Verf die pere met suurlemoensap om te voorkom dat hulle verbruin en plaas hulle in die wyn om te week.Maak die roquefort fyn met 'n vurk. Voeg die broodkrummels, vanielje essens, sout en peper by. Om 'n meer vloeibare, taai mengsel te maak, kan jy die roquefort in die mikrogolf sit, maar slegs vir 'n paar sekondes. As jy dit te veel smelt word die mengsel loperig.Teken die vorm van 'n peer op 'n stuk karton, effens groter as die ware grootte van die peerhalwes. Rol die blaardeeg uit en sny 4 peer vorme uit. Plaas die vorms op die oondpan en verf met die eiergeel.Haal die peerhalwes uit die wyn en droog hulle af met papierhandoeke. Vul die holtes in die pere met die kaas en broodkrummel mengsel. Plaas die peerhalwes op die blaardeeg en verf met die eiergeel.Bak vir 10 – 12 minute in die oond. Terwyl die pere bak, berei die sous voor. Meng die roomkaas, vars room, suurlemoensap en strooisuiker saam. Voeg 'n bietjie vars gemaalde swart peper by.Gooi die sous in borde en plaas versigtig 'n gebakte peer in elke bord op die sous. Sprinkel die vars pietersielie oor en bedien onmiddellik.
Barbecued Little Smokies. Carol Elliott Claassen.
1 cup barbecue sauce
1 cup tomatosauce
12 large marshmallows
1/2 cup packed brown sugar
1 pkt smoked cocktail wieners
1/4 cup finely chopped onion (optional)
Mix first four ingredients in fondue pot. Heat until marshmallows melt, stirring frequently. Add wieners and onion. Simmer for 30 minutes.
1 cup barbecue sauce
1 cup tomatosauce
12 large marshmallows
1/2 cup packed brown sugar
1 pkt smoked cocktail wieners
1/4 cup finely chopped onion (optional)
Mix first four ingredients in fondue pot. Heat until marshmallows melt, stirring frequently. Add wieners and onion. Simmer for 30 minutes.
Drunken Wienies
1 cup tomatosauce
1 cup brown sugar, firmly packed
1 cup bourbon
3 pkts hot dogs
Mix first 3 ingredients together in pot and let simmer. Cut hot dogs into 1-inch pieces and add to mixture. Simmer until ready to serve.
Carol Elliott Claassen Marmite Balletjies
1 koppie koekmeel
1 koppie gerasperde kaas
knippie sout
knippie rooipeper
Genoeg melk om ‘n stywe deeg te maak
Verhit die oond tot 180 grade. Meng alles saam. Rol klein balletjies en plaas in gesmeerde oondpan. Bak vir 10 minute.
Smelt 250 g botter en 3 eetlepels Marmite / Bovril saam. Dip die balletjies daarin wanneer dit uit die oond uit kom.
1 koppie koekmeel
1 koppie gerasperde kaas
knippie sout
knippie rooipeper
Genoeg melk om ‘n stywe deeg te maak
Verhit die oond tot 180 grade. Meng alles saam. Rol klein balletjies en plaas in gesmeerde oondpan. Bak vir 10 minute.
Smelt 250 g botter en 3 eetlepels Marmite / Bovril saam. Dip die balletjies daarin wanneer dit uit die oond uit kom.
Marmite Garlic Bread
• 2 cloves garlic, peeled and crushed
• 1 teaspoon Marmite
• 1 teaspoon dried mixed herbs
• 125g unsalted butter, softened
• 1 French stick
Method
1. Pre-heat the oven to medium-high 375ºF/190ºC/Gas 6. Into a bowl add the garlic, Marmite and mixed herbs to the softened butter and mash the whole lot together with a fork.
2. Cut the French stick on the bias at 2-3cm intervals, without cutting all the way through. Spread plenty of the garlic butter into each cut slice of bread and then wrap the whole French stick in kitchen foil. Place on a baking tray and cook in the oven for about 20 minutes.
3. Carefully open the foil, leaving the top of the French stick exposed and return it to the oven for 5 more minutes to crisp the top of the bread.
4. To serve, place the board in the centre of the table and rip off chunks of crispy hot garlic bread. I bet there won’t be any left over!
• 2 cloves garlic, peeled and crushed
• 1 teaspoon Marmite
• 1 teaspoon dried mixed herbs
• 125g unsalted butter, softened
• 1 French stick
Method
1. Pre-heat the oven to medium-high 375ºF/190ºC/Gas 6. Into a bowl add the garlic, Marmite and mixed herbs to the softened butter and mash the whole lot together with a fork.
2. Cut the French stick on the bias at 2-3cm intervals, without cutting all the way through. Spread plenty of the garlic butter into each cut slice of bread and then wrap the whole French stick in kitchen foil. Place on a baking tray and cook in the oven for about 20 minutes.
3. Carefully open the foil, leaving the top of the French stick exposed and return it to the oven for 5 more minutes to crisp the top of the bread.
4. To serve, place the board in the centre of the table and rip off chunks of crispy hot garlic bread. I bet there won’t be any left over!
POPPADUM CUPS (Carol Elliott Claassen)Ideal for fingersnacks or a whole meal
1 pkt poppadums
Soak poppadums one by one in lukewarm water for 1-2 minutes until softened, then drain on a clean cloth. Mould softened poppadums into well oiled muffin pans and bake for 7 minutes until beginning to change colour. Remove from oven .You can make any filling you want, tuna, bobotie or savoury fillings. Then make mixture of 250 ml sour cream , salt and pepper, and 2 eggs. Pour over filling and bake for 15 minutes. You can serve this as a snack or with yellow rice and sambals for a meal.
1 pkt poppadums
Soak poppadums one by one in lukewarm water for 1-2 minutes until softened, then drain on a clean cloth. Mould softened poppadums into well oiled muffin pans and bake for 7 minutes until beginning to change colour. Remove from oven .You can make any filling you want, tuna, bobotie or savoury fillings. Then make mixture of 250 ml sour cream , salt and pepper, and 2 eggs. Pour over filling and bake for 15 minutes. You can serve this as a snack or with yellow rice and sambals for a meal.
Tortillas .Rina Shorty
Die ander resep wat ek op gesit het.
1.2 t sout
2 eiers
51/2 eetl mieliemeel
3/4 k maizena
1 k melk
2 eetl olie.
Sif droe bestandele.
Klits eiers,melk en olie.
Klits alles tot glad en bak.
1.2 t sout
2 eiers
51/2 eetl mieliemeel
3/4 k maizena
1 k melk
2 eetl olie.
Sif droe bestandele.
Klits eiers,melk en olie.
Klits alles tot glad en bak.
HOMEMADE CORNDOGS
1/2 cup yellow cornmeal(mieliemeel)
1/2 cup flour
1 Tablespoon sugar
1 teaspoon dry mustard
1 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon salt
1/2 cup milk
1 egg, lightly beaten
1 Tablespoon melted butter
6 hot dogs(Russians or Viennas)
6 skewers or sticks
Vegetable oil for frying
Combine the cornmeal, flour, sugar, mustard, baking powder and salt. Add the milk, egg and butter and mix until very smooth. Pour the mixture into a tall glass or jar. Wipe the hotdogs with paper towel or a clean tea towel to make sure they are fairly dry. Place the sticks in the hot dogs and dip them into the cornmeal batter, coating evenly. Deep fry in oil heated to 375 degrees until golden brown, about two minutes. Drain on paper towels and serve hot with mustard and ketchup
1/2 cup yellow cornmeal(mieliemeel)
1/2 cup flour
1 Tablespoon sugar
1 teaspoon dry mustard
1 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon salt
1/2 cup milk
1 egg, lightly beaten
1 Tablespoon melted butter
6 hot dogs(Russians or Viennas)
6 skewers or sticks
Vegetable oil for frying
Combine the cornmeal, flour, sugar, mustard, baking powder and salt. Add the milk, egg and butter and mix until very smooth. Pour the mixture into a tall glass or jar. Wipe the hotdogs with paper towel or a clean tea towel to make sure they are fairly dry. Place the sticks in the hot dogs and dip them into the cornmeal batter, coating evenly. Deep fry in oil heated to 375 degrees until golden brown, about two minutes. Drain on paper towels and serve hot with mustard and ketchup
CHILLI BITESJaclynne Van Zyl Brewis
500 ml (2 cups) self-raising flour
1 large onion, chopped
3-4 green chillies, chopped
125 ml fresh coriander (dhania), chopped
10 ml (2 tsp) cumin (jeera)
salt to taste (+/- 2½ tsp)
oil for deep-frying
Heat oil for frying.
Combine the rest of the ingredients.
Mix well into a batter.
Drop teaspoonsful into hot oil.
Fry until well puffed and golden.
Drain from oil onto absorbent paper.
500 ml (2 cups) self-raising flour
1 large onion, chopped
3-4 green chillies, chopped
125 ml fresh coriander (dhania), chopped
10 ml (2 tsp) cumin (jeera)
salt to taste (+/- 2½ tsp)
oil for deep-frying
Heat oil for frying.
Combine the rest of the ingredients.
Mix well into a batter.
Drop teaspoonsful into hot oil.
Fry until well puffed and golden.
Drain from oil onto absorbent paper.
PAPPADEW OF OLYF KAASBALLETJIESRina Shorty
250 ml koekmeel
100 g botter
knippie paprika
150 g gerasperde cheddar kaas
peppadews gevul met feta kaas blokkies of ontpitte groen en swart olywe
1 eier geklits
papawersaad.
Verhit oond 180C
Smeer bakplate.
Sif die meel, paprika en vryf die botter in.
Voeg die kaas by en meng tot sagte deeg. Kan in voedselverwerker maak.
Rol 4 mm dik uit en druk sirkels uit wat vrugte sa bedek. Draai elke vrug in stukkie deeg toe. Verf die bo kant van die balletjie met geklitste eier en druk in papwersaad. Bak vir 15 min tot gaar en goudbruin.
250 ml koekmeel
100 g botter
knippie paprika
150 g gerasperde cheddar kaas
peppadews gevul met feta kaas blokkies of ontpitte groen en swart olywe
1 eier geklits
papawersaad.
Verhit oond 180C
Smeer bakplate.
Sif die meel, paprika en vryf die botter in.
Voeg die kaas by en meng tot sagte deeg. Kan in voedselverwerker maak.
Rol 4 mm dik uit en druk sirkels uit wat vrugte sa bedek. Draai elke vrug in stukkie deeg toe. Verf die bo kant van die balletjie met geklitste eier en druk in papwersaad. Bak vir 15 min tot gaar en goudbruin.
VARS ASPERSIES EN PARMAHAM TORTILLA
Erna Aucamp
SARIE KOS Lente 2009
Die fantastiese ding van tortilla-voupakkies is dat jy byna enige vulsel kan insit.
(2 porsies)
100 g vars aspersies
2 tortillas
30 ml basiliekruid-pesto
sowat 6 varsbasiliekruidblare
4 snye parmaham
Dompel aspersies in kookwater vir so 3 minute. Dreineer en laat afkoel. Verhit tortillas. Smeer elkeen met pesto. Sit vars basiliekruidblare op elkeen en plaas parmaham en aspersies bo-op. Rol toe.
Om te drink ’n Kraakvars sauvignon blanc − ’n 2009-oesjaar.
GUACAMOLE MET GEBRAAIDE TORTILLASErna Aucamp
SARIE KOS - Somer 2008
Jy kan guacamole as voor- of bygereg saam met enchiladas voorsit
(6 porsies)
4 ryp avokado’s
2 tamaties
3 knoffelhuisies, fyngekap
sap van halwe suurlemoen
3 sprietuie, gekap
sout en varsgemaalde swartpeper na smaak
Tabasco-sous na smaak (opsioneel)
Skil die avokado’s en verwyder die pitte. Druk fyn met ’n vurk. (Ek hou van myne nie té fyngedruk nie.) Sny die tamaties in kwarte en verwyder die pitte. Sny dan in klein blokkies. Voeg die res van die bestanddele by en geur met sout en swartpeper.
AVOCADO AND GRILLED CHICKEN WRAPS WITH AVOCADO MAYONNAISE Erna Aucamp
Avocado Mayonnaise:
1 large avocado
½ cup mayonnaise
1 garlic clove, minced
1 tablespoon fresh lemon juice
2 tablespoons minced fresh basil
Wraps:
½ cup red wine vinegar
⅓ cup vegetable oil
1 teaspoon sugar
1 garlic clove, minced
Salt to taste
Pepper to taste
6 boneless chicken breasts
1 green bell pepper, quartered
1 red bell pepper, quartered
1 large red onion, sliced
2 large avocados, cut into thick slices
8 (10-inch) flour tortillas
Makes: 8)
Method:
For the mayonnaise, mash the avocado in a bowl. Add the mayonnaise, garlic, lemon juice and basil and mix well. Chill, covered, for up to 24 hours.
For the wraps, combine the vinegar, oil, sugar, garlic, salt and pepper in a jar with a tight-fitting lid and shake to combine. Place the chicken in a large shallow dish. Pour half the vinegar mixture over the chicken. Combine the bell peppers, onion and avocados in a shallow dish. Pour the remaining vinegar mixture over the vegetables. Marinate the chicken and the vegetables, covered, in the refrigerator for at least 1 hour or up to 12 hours.
Remove the chicken and the vegetables from the dishes and discard the marinade. Grill the chicken, bell peppers and onion over medium coals for 20 minutes or until the vegetables are tender and the chicken is cooked through. Place the avocado on the grill during the last 5 minutes of the cooking time and grill just until heated through.
Cut the chicken and vegetables into bite-size pieces. Spread an equal amount of the avocado mayonnaise over the tortillas. Top with the chicken and vegetables. Roll to enclose the filling. Cut each wrap into halves.
Avocado Mayonnaise:
1 large avocado
½ cup mayonnaise
1 garlic clove, minced
1 tablespoon fresh lemon juice
2 tablespoons minced fresh basil
Wraps:
½ cup red wine vinegar
⅓ cup vegetable oil
1 teaspoon sugar
1 garlic clove, minced
Salt to taste
Pepper to taste
6 boneless chicken breasts
1 green bell pepper, quartered
1 red bell pepper, quartered
1 large red onion, sliced
2 large avocados, cut into thick slices
8 (10-inch) flour tortillas
Makes: 8)
Method:
For the mayonnaise, mash the avocado in a bowl. Add the mayonnaise, garlic, lemon juice and basil and mix well. Chill, covered, for up to 24 hours.
For the wraps, combine the vinegar, oil, sugar, garlic, salt and pepper in a jar with a tight-fitting lid and shake to combine. Place the chicken in a large shallow dish. Pour half the vinegar mixture over the chicken. Combine the bell peppers, onion and avocados in a shallow dish. Pour the remaining vinegar mixture over the vegetables. Marinate the chicken and the vegetables, covered, in the refrigerator for at least 1 hour or up to 12 hours.
Remove the chicken and the vegetables from the dishes and discard the marinade. Grill the chicken, bell peppers and onion over medium coals for 20 minutes or until the vegetables are tender and the chicken is cooked through. Place the avocado on the grill during the last 5 minutes of the cooking time and grill just until heated through.
Cut the chicken and vegetables into bite-size pieces. Spread an equal amount of the avocado mayonnaise over the tortillas. Top with the chicken and vegetables. Roll to enclose the filling. Cut each wrap into halves.
GRILLED VEGETABLE WRAPS WIRH BASIL MAYONNAISE Erna Aucamp
Basil Mayonnaise:
½ cup mayonnaise
2 teaspoons white wine vinegar
1 garlic clove
¼ cup packed fresh basil leaves
Salt to taste
Freshly ground pepper to taste
Wraps:
Vegetable oil
1 green bell pepper, cut into halves
1 small zucchini, cut lengthwise into halves
1 Japanese eggplant, cut lengthwise into ½-inch slices
2 large flour tortillas
½ cup (2 ounces) shredded fontina cheese
Makes: 2
Method
For the mayonnaise, purée the mayonnaise, vinegar, garlic and basil in a food processor. Season with salt and pepper.
For the wraps, brush the oil over the bell pepper, zucchini and eggplant. Grill over medium coals for 5 minutes or until tender. Spread the basil mayonnaise over the tortillas. Arrange the vegetables on the prepared tortillas. Sprinkle each with ¼ cup of the cheese. Roll tightly to enclose the filling and secure with a wooden toothpick.
Basil Mayonnaise:
½ cup mayonnaise
2 teaspoons white wine vinegar
1 garlic clove
¼ cup packed fresh basil leaves
Salt to taste
Freshly ground pepper to taste
Wraps:
Vegetable oil
1 green bell pepper, cut into halves
1 small zucchini, cut lengthwise into halves
1 Japanese eggplant, cut lengthwise into ½-inch slices
2 large flour tortillas
½ cup (2 ounces) shredded fontina cheese
Makes: 2
Method
For the mayonnaise, purée the mayonnaise, vinegar, garlic and basil in a food processor. Season with salt and pepper.
For the wraps, brush the oil over the bell pepper, zucchini and eggplant. Grill over medium coals for 5 minutes or until tender. Spread the basil mayonnaise over the tortillas. Arrange the vegetables on the prepared tortillas. Sprinkle each with ¼ cup of the cheese. Roll tightly to enclose the filling and secure with a wooden toothpick.
KOMKOMMER EN VODKA-SOP ( Oulik in shooterglasies vir n party snack)Rina Shorty
4 komkommers, geskil, ontpit en in blokkies gesny
750 ml ongegeurde jogurt
90 ml wodka
sout en vars gemaalde swart peper na smaak
Verwerk in voedselverwerker tot glad. Sit is yskas tot yskoud . Gooi in glasies , garneer met seldery.
4 komkommers, geskil, ontpit en in blokkies gesny
750 ml ongegeurde jogurt
90 ml wodka
sout en vars gemaalde swart peper na smaak
Verwerk in voedselverwerker tot glad. Sit is yskas tot yskoud . Gooi in glasies , garneer met seldery.
KOMKOMMER-MOUSSE
125 g roomkaas
175 ml joghurt
½ Engelse komkommer
15 ml suurlemoensap
15 ml gelatien
125 ml hoenderaftreksel
sout
witpeper
Sous:
250 ml jogurt
30 ml mayonnaise
sout
witpeper
30 ml varsgekapte dille
Klop die kaas en jogurt saam tot dit glad is.
Rasper die komkommer en voeg saam met die suurlemoensap by die kaasmengsel.
Sprinkel die gelatien oor die aftreksel en roer tot dit opgelos is. Gooi by die komkommermengsel en roer goed.
Proe vir sout en peper.
Gooi in jou vorm/s en plaas in die yskas tot dit gestol is.
*Vir die sous meng bloot al die bestandele goed saam.
*Vir opdiening gooi jy die sous in 'n bordjie en plaas dan die gestolde mousse daarin. Garneer met komkommer.
Gebruik dit as 'n bykos of bedien dit as 'n vingerete saam met beskuitjies of roosterbrood.
(Uit Kookkuns)
125 g roomkaas
175 ml joghurt
½ Engelse komkommer
15 ml suurlemoensap
15 ml gelatien
125 ml hoenderaftreksel
sout
witpeper
Sous:
250 ml jogurt
30 ml mayonnaise
sout
witpeper
30 ml varsgekapte dille
Klop die kaas en jogurt saam tot dit glad is.
Rasper die komkommer en voeg saam met die suurlemoensap by die kaasmengsel.
Sprinkel die gelatien oor die aftreksel en roer tot dit opgelos is. Gooi by die komkommermengsel en roer goed.
Proe vir sout en peper.
Gooi in jou vorm/s en plaas in die yskas tot dit gestol is.
*Vir die sous meng bloot al die bestandele goed saam.
*Vir opdiening gooi jy die sous in 'n bordjie en plaas dan die gestolde mousse daarin. Garneer met komkommer.
Gebruik dit as 'n bykos of bedien dit as 'n vingerete saam met beskuitjies of roosterbrood.
(Uit Kookkuns)
MIELIE SOUTHAPPIESRina Shorty.
30 ml mielieblom
250 ml mieliemeel
250 ml koekmeel
sout
2 ml rooipeper
koue water
Olie
Meng al die bestandele met genoeg water om n rolbare deeg te vorm. Meng goed.
Rol deeg baie dun uit ( of stoot dit deur pasta maker.)
Sny soos fritos. Braai goudbruin in warm diep olie.
Dreineer en sprinkel met sout of gunsteling geuropwekker.
30 ml mielieblom
250 ml mieliemeel
250 ml koekmeel
sout
2 ml rooipeper
koue water
Olie
Meng al die bestandele met genoeg water om n rolbare deeg te vorm. Meng goed.
Rol deeg baie dun uit ( of stoot dit deur pasta maker.)
Sny soos fritos. Braai goudbruin in warm diep olie.
Dreineer en sprinkel met sout of gunsteling geuropwekker.
LEKKER VINNIGE SNACKIESMartie Fourie Moolman
Groot bruin sampioene
blokkies feta kaas
klaargekoopte blaardeeg
olie vir diepbraai
Sny steeltjie uit sampioene
Druk blokkie kaas in holte van sampioene.
Rol deeg dun uit, sny deeg in sirkels groot genoeg om sampioen toe te maak, maak dit soos geld sakkie, braai in warm olie en bedien dadelik met jou geliefkooste sous.
(Ek hou van Sweet Chilli Sauce.)
CHEESY MINI BURGERS Rina Shorty
6 slices bread
60 g butter melted
1 tablespoon tomato paste
1/3 cup grated tasty cheese
Patties:
250 minced beef
1 small onion finely chopped
1/2 t French mustard
1/2 t tomato sauce
1/2 t Worcestershire sauce
1 tablespoon oil
Cut 4 x 4 1/2 cm rounds from each slice of bread. Brush with butter place on trays bake 15 minutes until crisp and brown.
Spread with tomato paste, top with pattie and cheese. Just before serving grill untill cheese is melted.
Combine mince, onion, mustard, salt , pepper and sauces. Shape 2 level teaspoons of mixture into ball.
Heat 1 tablespoon oli and cook patties until well browned, drain. Makes about 24.
*Jy kan enige meatbal resep neem ( op discussions) en dit vorm in patties en bak. Sny cocktail rolletjies oop en smeer met botterof mayonnaise gemeng met bietjie tamatiesous. Sit stukkie slaai blaar, uieringetjie, pattie, skyfie piekel komkommer, sit boonste gedeelte van rolletjie op. Steek n kleintamatie deur n tandestokkie en druk deur die hele burger.
6 slices bread
60 g butter melted
1 tablespoon tomato paste
1/3 cup grated tasty cheese
Patties:
250 minced beef
1 small onion finely chopped
1/2 t French mustard
1/2 t tomato sauce
1/2 t Worcestershire sauce
1 tablespoon oil
Cut 4 x 4 1/2 cm rounds from each slice of bread. Brush with butter place on trays bake 15 minutes until crisp and brown.
Spread with tomato paste, top with pattie and cheese. Just before serving grill untill cheese is melted.
Combine mince, onion, mustard, salt , pepper and sauces. Shape 2 level teaspoons of mixture into ball.
Heat 1 tablespoon oli and cook patties until well browned, drain. Makes about 24.
*Jy kan enige meatbal resep neem ( op discussions) en dit vorm in patties en bak. Sny cocktail rolletjies oop en smeer met botterof mayonnaise gemeng met bietjie tamatiesous. Sit stukkie slaai blaar, uieringetjie, pattie, skyfie piekel komkommer, sit boonste gedeelte van rolletjie op. Steek n kleintamatie deur n tandestokkie en druk deur die hele burger.
*GEBRAAIDE OLYWEZelda Clark-Human
Klits 1 eier liggies in 'n bakkie en doop 125 g groen olywe daarin. Bestuif elke olyf liggies met meel en braai in warm olie tot goudbruin. Skep uit met 'n gaatjieslepel en dreineer op kombuispapier.
Klits 1 eier liggies in 'n bakkie en doop 125 g groen olywe daarin. Bestuif elke olyf liggies met meel en braai in warm olie tot goudbruin. Skep uit met 'n gaatjieslepel en dreineer op kombuispapier.
*PEPPADEW-PEUSELSTOKKIESZelda Clark-Human
Ryg skyfies vars pynappel, blokkies cheddar- of soetmelkkaas en peppadews aan stokkies en sit voor met 'n soet brandrissiesous.
Ryg skyfies vars pynappel, blokkies cheddar- of soetmelkkaas en peppadews aan stokkies en sit voor met 'n soet brandrissiesous.
GEVULDE KERSIETAMATIES OF PEPPADEWSZelda Clark-Human
*(Resepte almal van Huisgenoot)
Maak 'n vulsel van:
1 fyngedrukte avokado,
1 fyn gekapte grasui,
1 ontpitte gekapte brandrissie,
30 ml fyn gekapte koljanderblare en
die sap van 1 suurlemoen.
Geur met sout en peper. Indien tamaties gebruik word, sny die pitjies en vleis uit en meng dit met die avomengsel. Skep die vulsel terug en rond af met kruieblarel. Indien peppadews gebruik word, skep die avovulsel net so daarin en sit voor. Lewer ongeveer 30 happies.
*(Resepte almal van Huisgenoot)
Maak 'n vulsel van:
1 fyngedrukte avokado,
1 fyn gekapte grasui,
1 ontpitte gekapte brandrissie,
30 ml fyn gekapte koljanderblare en
die sap van 1 suurlemoen.
Geur met sout en peper. Indien tamaties gebruik word, sny die pitjies en vleis uit en meng dit met die avomengsel. Skep die vulsel terug en rond af met kruieblarel. Indien peppadews gebruik word, skep die avovulsel net so daarin en sit voor. Lewer ongeveer 30 happies.
SPESERYNEUTE Zelda Clark-Human
(Resepte almal van Huisgenoot)
Smelt 15 g botter in 'n pan en voeg 750 ml uitgedopte, gemengde neute by. Braai tot die neute goudkleurig is.
Meng 5 ml paprika,
3 ml sout,
3 ml droe mosterd,
3 ml koljandersaad,
2 ml neutmuskaat en 1 ml rooipeper.
Strooi oor die neute en skud die pan goed tot al die neute met die speserye bedek is. Stoor in 'n lugdigte houer en geniet binne 1 week.
(Resepte almal van Huisgenoot)
Smelt 15 g botter in 'n pan en voeg 750 ml uitgedopte, gemengde neute by. Braai tot die neute goudkleurig is.
Meng 5 ml paprika,
3 ml sout,
3 ml droe mosterd,
3 ml koljandersaad,
2 ml neutmuskaat en 1 ml rooipeper.
Strooi oor die neute en skud die pan goed tot al die neute met die speserye bedek is. Stoor in 'n lugdigte houer en geniet binne 1 week.
GEBRAAIDE AMANDELSZelda Clark-Human
Verhit 60 ml olie en braai 125 g geblansjeerde amandels daarin tot goudbruin. Dreineer op kombuispapier, besprinkel met sout en sit louwarm voor.
Verhit 60 ml olie en braai 125 g geblansjeerde amandels daarin tot goudbruin. Dreineer op kombuispapier, besprinkel met sout en sit louwarm voor.
MIELIE-BLINI'SZelda Clark-Human
Meng 1 blik (340g) gedreineerde mieliepitte,
125 ml room,
2 eiers,
125 ml koekmeelblom,
15 ml strooisuiker,
30 g gesmelte botter en 'n knippie sout saam.
Braai lepels vol van die mengsel en 'n pan met vlak verhitte olie tot goudbruin en gaar. Dreineer op kombuispapier en laat afkoel.
Plaas 'n stuk gevlokte tuna op elkeen en skep 'n bietjie suurroom oor. Rond af met 'n pietersielieblaartjie. Maak 40 blini's.
Meng 1 blik (340g) gedreineerde mieliepitte,
125 ml room,
2 eiers,
125 ml koekmeelblom,
15 ml strooisuiker,
30 g gesmelte botter en 'n knippie sout saam.
Braai lepels vol van die mengsel en 'n pan met vlak verhitte olie tot goudbruin en gaar. Dreineer op kombuispapier en laat afkoel.
Plaas 'n stuk gevlokte tuna op elkeen en skep 'n bietjie suurroom oor. Rond af met 'n pietersielieblaartjie. Maak 40 blini's.
Spinasie-en-feta-wiele
Sif 500 ml koekmeel, 2 ml sout en 5ml suiker. Vryf 30 g botter daarby in, en voeg dan 125ml gerasperde cheddar by. Klop een eier en 125ml melk, voeg dit by die droë bestanddele en meng tot ’n sagte deeg. Rol die deeg uit in ’n 20 x 30 cm-reghoek. Sprinkel twee gekrummelde feta-skywe, ’n bos spinasie – skoongemaak, geblansjeer en geskeur – en 125ml gerasperde cheddar oor. Geur na smaak en rol op. Sny in wiele en sit op ’n gesmeerde bakplaat. Bak vir 10 tot 15 minute by 180 °C tot deurgaar en goudkleurig.
SAMPIOENPOFFERJIES:
250ml koekmeelblom 5ml bakpoeier
knippie sout 1 eier (geklits)
75ml melk 75ml melk
15ml botter(gesmelt) olie vir diepvetbraai
500g knopiesampioene
(stingels gelyk afgesny)
Sif die koekmeelblom, bakpoeier en sout saam. Voeg die eier, melk en botter by en vermeng dit tot 'n gladde beslag. Voeg nog 'n bietjie melk by as dit te styf is. (Moenie te veel by voeg nie, aan gesien die poffertjies dan nie vorm sal behou nie.) Vee sampioene af met kombuispapier. Doop die sampioene in die beslag sodat dit heeltemal bedek is. Braai dit in warm olie totdat die poffertjies liggies uitgepof en goudbruin is.. Dreineer dit op kombuispapier. Plaas die sampioenpoffertjies op 'n opdienbord rondom 'n bakkie tartaresous ♥
Rina Kleinhans
MINI HERB CRUMPETS
375ml Snowflake cake flour
2ml salt
10ml baking powder
30ml castor sugar
2 extra large eggs
200ml milk
45ml butter or margarine, melted
30ml chopped fresh herbs or 10ml dried
butter and cooking oil for frying
TOPPING
230g tub cream cheese or smooth cottage cheese
chives or fresh herbs to garnish
Sift dry ingredients.
Whisk liquid ingredients and pour into dry.
Whisk until smooth.
Leave to stand about 30 min.
Heat extra butter in heavy-based saucepan.
Drop about 15ml batter in.
Fry until golden brown on one side and turn to other side to fry further.
TOPPING
Garnish with piped cream cheese and sprinkle herbs on.
GUACAMOLE
RISSIEPITSMEER
3 ryp avokado's
1 fyn knoffelhuisie
1 opgekapte ontpitte tamatie
1 klein fyngekapte ui
1 groen rissie
handvol vars fyngekapte koljander
sap van 1 tot 2 lemmetjies
sout en peper
Tortillas
Maak avokado's fyn.
Meng dit met die res van die bestanddele.
Neem 6 torillas, breek in stukke, en bak in warm oond tot krakerig.
Dit sal gou neem, so 5 minute, draai hulle een keer om.
Bedien saam met skemerkelkies.KOSMATER♥
KOMKOMMERSKYWE
1 med komommer
250g maaskaas
Sout na smaak
2ml rooipeper
Was die komkommer, skil dun af, of krap met ‘n vurk in die lengte net deur die groen nerfie om ‘n gestreepte voorkoms daaraan te gee.
Sny in die lengte deur en haal die “vleis” met ‘n teelepel uit en kap fyn
Strooi sout aan die binnekant van die twee helftes, keer om en laat dreineer.
Meng die maaskaas met ‘n gedeelte van die fyn gekapte “vleis”, sout en rooipeper en vul die komkommerhelftes daarmee.
Sit op mekaar, draai in foelie toe en verkoel in die koelkas.
Sny die gevulde komkommer met ‘n skerp mes in 8mm skywe en bedien.
VARIASIE: Meng gekapte neute met die maaskaas.
SAMPIOENHAPPIES
BROODJIES:
16 snye witbrood
45ml olie
15ml botter
BOLAAG
Bietjie botter
½ ui fyngekap
1 knoffelhuisie gekneus
250g sampioene fyn gekap
45ml koekmeel
190ml melk
4 spruituie gekap
Knippie gedroogte origanum
Sout en vars gemaalde swartpeper na smaak
6 swart olywe in skyfies gesny
45ml droe parmesaankaas
Stel die oond op 180°. Druk brood met 5cm koekiedrukker in sirkels uit. Verhit olie en botter tot botter gesmelt is. Verf albei kante van die broodsirkels met oliemengsel en plaas op bakplaat. Bak vir 10-12min tot goudbruin. Draai na helfte baktyd om sodat ander kant kan verbruin.
Smelt intussen botter in ‘n kastrol en soteer ui, knoffel en sampioene tot sag. Voeg koekmeel by en roer melk stadig by. Dit sal ‘n dik mengsel wees. Voeg spruituie, origanum, sout en peper by en meng goed. Skep lepelvol vasn die mengsel bo-op broodsirkels en plaas olywe en parnesaankaas op elke een. Bak weer vir 12min en sit dadelik voor. *Vrouekeur*
MIELIEMEEL-KAASSTROOITJIES
120g spesiale mieliemeel
120g meelblom
50g mieliemeel
2ml sout
5ml suiker
2ml rooipeper
7ml bakpoeier
100g botter
100g cheddarkaas gerasper
100ml melk (ongeveer)
1 eier
Paprika
Stel die oond op 180°C en smeer ‘n bakplaat. Meng al die droe bestandele. Vryf die botter en kaas met die vingerpunte goed in. Klits die melk en eier saam. Meng die vloeistof met die droe bestandele – net genoeg om ‘n redelike stywe deeg te vorm. Knie liggies, rol die deeg dun uit en sny in repies van 7mm breed en 50mmlank. Pak die repies op ‘n gesmeerde bakplaat en strooi ‘n bietjie paprika oor. Bak die repies vir ongeveer 10min in die voorverhitte oond. Laat staan om af te koel, haal uit die bakplaat en bere in ‘n digte houer. Die hoeveelheid deeg is voldoende vir ongeveer 100 kaasstrooitjies. *Keur mieliegeregte*
KRAKERIGE LEKKER SAMPIOENSTROOITJIES
1 rol skilferkorsdeeg, ontvries maar koud
250ml parmesaan kaas gerasper
10ml mostertpoeier
250g wit knopiessampioene in kwarte gesny
125ml dennepitte gerooster
2 knoffelhuisies
250ml vars italiaanse pietersielie
200ml olyfolie
125ml parmesaan kaas gerasper
Sout en gemaalde swartpeper
PESTO: Kap die sampioene, dennepitte, knoffel en pietersielie ruweg in ‘n voedselverwerker. Voeg ‘n ½ kp olyfolie geleidelik by terwyl die voedeselverwerker aan is. Die sampioene moet net fyn gekap wees. Skep die sampioenemengsel in ‘n middelslag bak, roer die parmesaan by, geur die pesto met sout en peper na smaak. As die sampioenmengsel nie onmiddelik gebruik word nie,, maak dit dig toe met plastiek sodat die pesto nie verkleur nie. Rol die deeg sowat 4mm dik uit. Smeer die sampioenepesto lekker dik oor die deeg. Meng die gerasperde kaas, en mosterpoeier en strooi oor die pesto. Vou die deeg in die helfte toe en rol weer uit sodat die mengsel in die deeg gedruk word. Borsel die bokant liggies met nog pesto en strooi ‘n bietjie kaas oor. Sny die deeg in repies van 1cm, draai ‘n paar kinkels in en sit op ‘n gesmeerde bakplaat. Bak by 180°C tot goudbruin en bros. Sit voor as heerlike peuselhappie of as garnering saam met sop.
Aartappels in bierbeslag
1 kg baba-aartappels
Vir die bierbeslag:
300 ml meel
10 ml bakpoeier
2.5 ml sout
5 ml gemengde droë kruie
1 eier
300 ml bier
Halveer die baba-aartappels en kook, met sout, vir ongeveer 15 minute, of tot sag.
Maak intussen die bierbeslag deur al die droë bestanddele te meng en dan die eier en bier by te voeg. Klits met 'n draadklitser om enige klonte te verwyder.
Verhit olie om dit in te diepbraai tot 180 °C. Dreineer die aartappels, en dompel hulle in die beslag.
Braai ongeveer 10 halwes op 'n slag, om nie die olie te oorrompel nie, vir 5 minute. Sprinkel met nog sout, indien nodig
Rina Kleinhans
PEKANNEUTSTAFIES (20 Stafies)
DEEG
250ml margarine (230g)
125ml versiersuiker
5 ml vanilla
250ml gekapte pekanneute (90g)
500ml koekmeel
250ml All Bran semelvlokkies (50g)
BOLAAG
250ml versieruiker
30ml kakaopoeier
15ml margarine
5ml vanilla
30ml water
Deeg: Room die margarine en versiersuiker tot lig en donsig. Roer die geursel en neute by. Voeg die koekmeel en semelvlokkies by en meng tot ‘n stywe deeg. Druk die deeg in ‘n gesmeerde 250 x 250mm bakplaat en bak vir 25min by 180°C.
Bolaag: Sif die versiersuiker en kakao saam en meng met die margarine, geursel en water. Verhit oor lae hitte tot ‘n gladde sjokolade mengsel of mikrogolf 1-2min lank by 100% krag tot glad. Giet die sjokolademengsel oor die gebakte koek. Laat afkoel en sny in 20 stafies.
VARIASIE: Gooi “hundreds-and-thousands”oor die sjokolade laag. *SA kookboek*
about 8 months ago · Report
Carin Ras Wilson
Pynappel-en-klapper-blokkies - ongeveer 24 blokkies
125 g botter
250 ml (1 k) bruinsuiker
2 eiers
440 g (1 blik) fyn pynappels
2,5 ml (½ t) vanielje
250 ml (1 k) koekmeel
2,5 ml (½ t) bakpoeier
knypie sout
187 ml (¾ k) klapper
Stel oond op 180 °C.1. Room botter en suiker.2. Klits eiers, pynappel en vanielje by.3. Sif meel, bakpoeier en sout.4. Roer meelmengsel by bottermengsel en roer klapper by.5. Skep in gesmeerde vierkantige koekpan en bak vir 30 min.6. Laat effens afkoel en sny in blokkies.7. Sit louwarm saam met vars vrugte en roomys voor.
HETTIE ROSSOUW SE SUURLEMOENBLOKKIES (20 blokkies)
125g botter
250ml suiker
1 blikkie kondensmelk
50ml lemoensap
1 pakkie mariebeskuitjies fyngerol
Gerasperde skil van 1 lemoen
100g glanskersies gekap
500ml klapper
BOLAAG
50ml suurlemoensap
500ml versiersuiker gesif.
Verhit die botte, suiker, kondensmelk en lemoensap saam tot alles gesmelt is. Haal van die stoof af en laat afkoel.. Voeg die res van die bestandele by en druk dit styf in ‘n plat bak vas.
Berei die bo-laag: Meng die suurlemoensap en versiersuiker en giet dit oor die mengsel in die bak. Laat afkoel, sny in blokkies en sit voor saam met tuisgemaakte lemonade of ystee. *Tuis*
KERSIESTAFIES
Bestandele
80 ml Sagte botter
60 ml Ligte bruinsuiker
250 ml Snowflake-koekmeel (140 g)
Bolaag
2 Ekstragroot eiers
250 ml Ligte bruinsuiker (200 g)
60 ml Snowflake-koekmeel (35 g)
3 ml Bakpoeier
375 ml Droë klapper (120 g)
125 ml Rooi glanskersies, gehalfeer (75 g)
5 ml Vanieljegeursel
Metode
1.Room botter en suiker. Sif meel en voeg by. Druk mengsel stewig in ‘n gesmeerde 20 cm x 20 cm-koekpan. Bak 12 minute in voorverhitte oond by 180 °C. Haal uit en hou eenkant.
2.Vir bolaag: Klits eiers en suiker saam. Sif meel en bakpoeier en voeg saam met al die orige bestandele by eiermengsel. Meng deeglik.
3.Smaar die mengsel oor die warm kors en bak 15-20 minute tot ligbruin. Sny in vierkante. Laat ‘n paar minute in pan afkoel en keer dan uit om af te koel.
Lewer sowat 18
Spinasie-en-feta-wiele
Sif 500 ml koekmeel, 2 ml sout en 5ml suiker. Vryf 30 g botter daarby in, en voeg dan 125ml gerasperde cheddar by. Klop een eier en 125ml melk, voeg dit by die droë bestanddele en meng tot ’n sagte deeg. Rol die deeg uit in ’n 20 x 30 cm-reghoek. Sprinkel twee gekrummelde feta-skywe, ’n bos spinasie – skoongemaak, geblansjeer en geskeur – en 125ml gerasperde cheddar oor. Geur na smaak en rol op. Sny in wiele en sit op ’n gesmeerde bakplaat. Bak vir 10 tot 15 minute by 180 °C tot deurgaar en goudkleurig.
Mense wat sê hulle hou nie van vinkel knolle nie moet hierdie reseppie probeer. Jy kan die vinkel effe grote hou vir ’n vingerete.
Sny die vinkel op, maar nie te klein nie.
Gooi dit in kookwater vir 2 minute.
Verwyder die vinkel uit die water en meng dit met ’n lekker tamatiesous.
Skep in ’n oondbak en strooi lekker baie parmesan oor.
Bak vir 20 minute by 180ºC.
Lekkerrrrrr!
Sny die vinkel op, maar nie te klein nie.
Gooi dit in kookwater vir 2 minute.
Verwyder die vinkel uit die water en meng dit met ’n lekker tamatiesous.
Skep in ’n oondbak en strooi lekker baie parmesan oor.
Bak vir 20 minute by 180ºC.
Lekkerrrrrr!